ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «FOLLOWING ARISTOTLE» ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Πέντε συνεδρίες με αντίστοιχες θεματικές

Διεθνές Συμπόσιο – Σπονδή με τίτλο «Following Aristotle» διοργανώνει ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής από τις 15 έως τις 18 Μαΐου 2024, προκειμένου να αναδείξει τον ιστορικό και χρονικό συσχετισμό μεταξύ των Αρχαίων Σταγείρων και του Άθωνα.

Το Συμπόσιο εγκαινιάζει μία καινοφανή δραστηριότητα, καθώς τοποθετεί τους συνέδρους να συμμετέχουν βιωματικά σε αυτό, παρουσιάζοντας τις εργασίες τους από τον «άμβωνα» των πιο σημαντικών τοπικών αρχαιολογικών και θρησκευτικών χώρων:

– Την Αρχαία Άκανθο και τον Ακάνθιο Κόλπο,

– Την Αγορά των Αρχαίων Σταγείρων – τη γενέτειρα του φιλόσοφου Αριστοτέλη του Σταγειρίτη,

– Τη Μονή Ζυγού, στα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους,

– Εν πλω, κατά μήκος του Αγίου Όρους,

– Το Ιερό Προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας και

– Τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στην Αρναία.

Οι συνεδρίες

Η πρώτη συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί στην Ιερισσό, στις 15 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στην Ιταλία: Παλέρμο, Μεσσήνα, Τοσκάνη και Απουλία παρουσιάζουν τις δικές τους αριστοτελικές και αθωνικές συνδέσεις. Κοινός τόπος του Δήμου Αριστοτέλη με το Δήμο Μεσσήνας (με τον οποίο έχει ήδη δικτυωθεί) είναι ο Έλληνας φιλόσοφος Δικαίαρχος ο Μεσσήνιος, μαθητής στο Λύκειο του Αριστοτέλη.

Η δεύτερη συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στα Αρχαία Στάγειρα, στις 16 Μαΐου και είναι αφιερωμένη στη Γαλλία: Saint Emilion, Riquewihr και Ajaccio αναδεικνύουν τη ρήση του Αριστοτέλη «Οινωθήσεσθαι μεν, ου μεθύσεσθαι δε», παρουσιάζοντας την οινική σύνδεση της Γαλλίας με τα συμπόσια της αρχαίας Ελλάδας και την οινική κληρονομιά του Άθωνα.

Η τρίτη συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στη Μονή Ζυγού, στις 16 Μαΐου και είναι αφιερωμένη στην Ισπανία: Η Βαρκελώνη παρουσιάζει τη σχέση της Καταλωνίας με το Άγιον Όρος και την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, όπου εκεί βρίσκεται το μοναδικό καταλανικό μνημείο στην Ελλάδα, ενώ το Saint Sebastian προωθεί τη δική του προσκυνηματική περιήγηση, η οποία αποτελεί πρότυπο για την παγκόσμια τουριστική κοινότητα.

Η τέταρτη συνεδρία θα πραγματοποιηθεί εν πλω στη δυτική πλευρά του Άθωνα, στις 17 Μαΐου και είναι αφιερωμένη στη Ρωσία: Η Αγία Πετρούπολη και ο αδελφοποιημένος Δήμος Σέστρορετσκ παρουσιάζουν τη σύνδεσή τους με το Άγιον Όρος και επικυρώνουν το σύμφωνο συνεργασίας που έχουν υπογράψει πριν 5 χρόνια.

Η τελευταία συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στην Αρναία στις 17 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στη Μεγάλη Παναγία: Έλληνες πανεπιστημιακοί και εκκλησιαστικοί εκπρόσωποι κλείνουν τις εργασίες του Συμποσίου σε πανηγυρικό κλίμα, με χορωδιακές θρησκευτικές εκτελέσεις.

Τα Συμπόσια και οι Σπονδές: Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν αρχαιοελληνικά δείπνα και επιδείξεις σπονδών, καθώς επίσης και μοναστηριακές τράπεζες, γεύματα μοναστηριακής κουζίνας, αλλά gourmet επίσημα γεύματα / δείπνα, τα οποία θα συνδέσουν τις συνεδριακές δραστηριότητες με τη γαστρονομική γιορτή KOUZINA.

“Τα Αριστοτέλεια”

Το Συμπόσιο αποτελεί μέρος της αναβίωσης “Των Αριστοτέλειων” και έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, δεδομένου ότι θα πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, εναλλάσσοντας την προώθηση επί μέρους προορισμών του Δήμου Αριστοτέλη. Οργανώνεται από το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Αριστοτέλη και την Conference & Cultural Management SYMVOLI.

Ο Στ. Βαλιάνος

«O συνεδριακός τουρισμός αποτελεί πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης στο Δήμο» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος . «Σε μια περιοχή με έντονη ιστορία, με πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος, που συνθέτουν παγκόσμιες μοναδικότητες και με σημαντική συνεδριακή υποδομή, ο Δήμος Αριστοτέλη δημιουργεί ένα διεθνές παζλ συνδέσεων της Ανατολικής Χαλκιδικής με την Ευρώπη, το οποίο για τρεις ολόκληρες ημέρες επικεντρώνεται στην παγκόσμια πολιτιστική του διάσταση και δυναμική. Παράλληλα, μέσω του Συμποσίου, η περιοχή συγκεντρώνει στις δομές της όλες τις δικτυωμένες με το Δήμο ευρωπαϊκές πόλεις, λειτουργώντας ως συνεκτικός κρίκος μιας μεγάλης και εξωστρεφούς ευρωπαϊκής κοινότητας».

[ΠΗΓΗ: https://www.halkidikifocus.gr/, 4/11/2023]