ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΜΗ – ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΕΥΡΩ Ο ΤΕΝΕΚΕΣ!

Αγοράζουν με 9 ευρώ και πωλούν με 10. Αυτή η κατάσταση επικρατεί φέτος στα ελαιοτριβεία της χώρας όπου αναμένεται η φετινή σοδειά της ελιάς με τιμές παραγωγού 9 ευρώ ανά λίτρα, διπλάσια από την περσινή.

Μετά την επεξεργασία ο τενεκές των 17 κιλών θα βγει από το ελαιοτριβείο προς 170 έως και 200 ευρώ, δηλαδή 10-12 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με την «Απογευματινή».

Αυτό σημαίνει ότι στα ράφια της λιανικής πώλησης το λάδι θα αγγίξει δυσθεώρητες τιμές που θα δικαιολογήσουν τον τίτλο τους τελευταίους δυο μήνες, δηλαδή ο «πράσινος χρυσός».

Παράλληλα, η τιμή του Έλληνα παραγωγού έφτασε να είναι ίση με την τιμή του Ισπανού παραγωγού, ο οποίος όμως είχε ελάχιστο καρπό στα δέντρα του. Έτσι και στον καταναλωτή, ενώ στην αρχή της χρονιάς έφτανε προς 7-9 ευρώ ανά λίτρο, σήμερα στα σουπερμάρκετ το ελαιόλαδο πωλείται 17.70 – 15 ευρώ το λίτρο.

Πέντε «καπέλα» βαραίνουν την τιμή του ελαιόλαδου από το χωράφι στο ράφι.

Στη διαδρομή από το δέντρο προς τον καταναλωτή, το πολύτιμο υγρό υφίσταται πέντε εμπορικές πράξεις:

Ο παραγωγός πουλάει τον καρπό στο ελαιοτριβείο. Το ελαιοτριβείο πουλάει το λάδι σε τενεκέδες, στον έμπορο. Ο έμπορος πουλάει τον τενεκέ στον τυποποιητή για να το βάλει στο μπουκάλι. Ο τυποποιητής δίνει τα μπουκάλια με ελαιόλαδο στην εταιρεία διαχείρισης εμπορευμάτων logistics. Και τέλος η εταιρεία logistics μεταφέρει προς τα σουπερμάρκετ τα μπουκάλια με το λάδι.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 25/10/2023]