Η πρωτοβουλία Thessaloniki Future Leaders Lab – Leamability for Employability, ξεκινά στη Θεσσαλονίκη από το Alba Graduate Business School, The American College of Greece, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την υποστήριξη εταιρειών με σημαντικό αποτύπωμα στη Θεσσαλονίκη και την οικονομία, όπως η Ελληνικός Χρυσός .
Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα ανάπτυξης γνώσεων αιχμής και σύγχρονων δεξιοτήτων, το περιεχόμενο του οποίου σχεδιά στηκε από το τμήμα Executive Development του Alba, το οποίο εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης στελεχών, σε άμεση συνεργασία με τις εταιρείες που υποστηρίζουν το καινοτόμο αυτό οικοσύστημα γνώσης. Σκοπό του προγράμματος αποτελεί η σύνδεση των αξιών και των χαρακτηριστικών που καθιστούν τη Θεσσαλονίκη σύγχρονο κέντρο καινοτομίας με την ανάπτυξη κοινών δεξιοτήτων για το μέλλον της εργασίας και την ανάπτυξη της πόλης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές Πανεπιστημίων από διαφορετικές Σχολές και πεδία γνώσης με στόχο την απασχολησιμότητά τους στο ραγδαία αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2024 και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.
Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάπτυξη της απασχολησιμότητας (employability) που επιτυγχάνεται μέσα από τη διαδικασία ανάπτυξης νοοτροπίας συνεχούς μάθησης (leamability).
Την Τετάρτη, η Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, εκδήλωση για τους χορηγούς του Προγράμματος, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας, ο πρόεδρος της ΧΑΝΘ Ιωάννης Σωσσίδης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Γεωργιάδης, και εκπρόσωποι των οργανισμών που αποτελούν μέλη του οικοσυστήματος γνώσης, όπως η Δικηγορική Εταιρία Γεωργάκη & Συνεργάτες, η ΜΕΒΓΑΛ, η Ελληνικός Χρυσός, η ΕΛΒΑΛ, ο ΤΙΤΑΝ, η Accenture, η Microsoft κ.ά.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρύτανης του Alba, Κωνσταντίνος Αξαρλόγλου, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία και την αποστολή του Προγράμματος ως «πρωτοπόρα πρωτοβουλία συνεργασίας και συνδημιουργίας ενός εκπαιδευτικού οργανισμού με το δυναμικό επιχειρηματικό οικοσύστημα για τη υποστήριξη της οικονομίας και του παραγωγικού ιστού της Θεσσαλονίκης» .
Στην παρέμβασή του, ο Δρ. Ιωάννης Μόνος, Σύμβουλος Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και συντονιστής της «Πρωτοβουλίας ‘21», αναφέρθηκε στη διαχρονική αναγκαιότητα για δια βίου μάθηση, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Εκπρόσωποι των εταιρειών του οικοσυστήματος αναφέρθηκαν στην αξία του Προγράμματος για την ανάπτυξη ταλέντου στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη συζήτηση που ολοκλήρωσε την εκδήλωση, εκπρόσωποι σημαντικών κοινωφελών ιδρυμάτων της χώρας μας, αναφέρθηκαν σε δράσεις των ιδρυμάτων για την εκπαίδευση και την παιδεία, με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα.
Η εκδήλωση αφιερώθηκε στη μνήμη της Βασιλικής Καραβάκου-Μουρμούρα, Καθηγήτριας Φιλοσοφίας στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το έργο της οποίας στη Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης και τη δια βίου μάθηση, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την πρωτοβουλία του Thessaloniki Future Leaders Lab. To ακαδημαϊκό έργο της Β. Καραβάκου, ανέλυσε ο Δρ Παύλος Περπερίδης, Επισκέπτης Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
(Φωτό: Η κα Έρικα Ξηρουχάκη, Διευθύντρια Corporate Affairs and Communication της Ελληνικός Χρυσός, στο βήμα της εκδήλωσης).
[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 15/10/2023]