Πρώτη σύσκεψη Μητσοτάκη – υπουργών στο Μαξίμου: Ατζέντα το μεταναστευτικό
Στη Μέση Ανατολή, στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τη χώρα μας ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς, αλλά και στο ενδεχόμενο μετατροπής του σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση είναι στραμμένα τα… ραντάρ της κυβέρνησης. Με τα σύννεφα στην περιοχή να πυκνώνουν, στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι πιθανοί κραδασμοί στο επίπεδο της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και στο σενάριο για μία νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών, όσο τα μηνύματα που εκπέμπονται είναι καθησυχαστικά.
Στο μέτωπο της οικονομίας, κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν τις κινήσεις των τελευταίων ετών, οι οποίες προσδίδουν ισχυρή προστιθέμενη αξία στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Κινήσεις που εδράζονται, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ανοιχτή εκδήλωση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, στην τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και στο κοινωνικό πρόσημο των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων.
“Η ανάπτυξη δεν έχει μόνο αμιγώς δημοσιονομικά χαρακτηριστικά, τα οποία προσδιορίζονται από τα επίσημα στατιστικά, έτσι όπως αυτά προκύπτουν από την ΕΛΣΤΑΤ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρέπει να είναι μία ανάπτυξη, η οποία να δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας, μία ανάπτυξη, η οποία να οδηγεί τελικά στη σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς. Μία ανάπτυξη, η οποία θα δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην έννοια της βιωσιμότητας και της πράσινης μετάβασης. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί τώρα και με μεγαλύτερη έμφαση η έννοια της ανθεκτικότητας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Μία ανάπτυξη, η οποία, προφανώς, δεν μπορεί να αγνοεί τις κολοσσιαίες αλλαγές που γίνονται στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης, την επόμενη φάση της ψηφιακής αναβάθμισης, η οποία αλλάζει τα πάντα στο πώς αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με την τεχνολογία”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Και βέβαια, μία ανάπτυξη, η οποία πρέπει να έχει ουσιαστικά έμπρακτα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, έτσι ώστε να μην διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά αντίθετα αυτές να μικραίνουν με βάση όλους τους δείκτες που χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε αυτό το πρόβλημα, το οποίο σήμερα πιστεύω ότι αντιμετωπίζουν όλες οι αναπτυγμένες χώρες. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι πώς θα μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους χωρίς να επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος και όντας ταυτόχρονα προσαρμοσμένοι σε ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, όπως αυτό καθορίζεται από την Ευρώπη και από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Μία χώρα, η οποία ακόμα έχει υψηλό χρέος δεν μπορεί να μην έχει στο μυαλό της τη δημοσιονομική πειθαρχία, έτσι ώστε να μπορεί μονίμως να εξασφαλίζει ότι μπορεί να δανείζεται από τις αγορές με ένα επιτόκιο, το οποίο θα παραμένει ελκυστικό”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Με το κοινωνικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής να συμπορεύεται με τη δημοσιονομική σταθερότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ένα έμμεσο σήμα και προς το εσωτερικό της κυβέρνησης για την ανάγκη να ανοίξει περαιτέρω ο βηματισμός της, ανέφερε ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και αυτήν την τετραετία. “Έχω μελετήσει πολύ προσεκτικά τη σύγχρονη πολιτική ιστορία και γνωρίζω ότι πολλές φορές οι δεύτερες τετραετίες κυβερνήσεων που εξασφάλισαν την επανεκλογή τους ήταν τετραετίες εφησυχασμού και συμβιβασμού. Δεν έχω καμία πρόθεση να ακολουθήσω τον ίδιο δρόμο. Δεν είναι αυτή η εντολή του ελληνικού λαού την οποία έλαβα στις εκλογές του Ιουνίου. Σκοπεύω να τιμήσω στο ακέραιο την εμπιστοσύνη των πολιτών και να υλοποιήσω τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες δεσμεύτηκα. Και αυτό θα κάνω”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, από το βήμα του ΣΕΒ.
Οι μεταναστευτικές ροές.
Σε κάθε περίπτωση και με το βλέμμα στραμμένο στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην ελληνική πρωτεύουσα επικρατεί ανησυχία για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα μεταναστευτικών ροών. Δεν είναι τυχαία, για παράδειγμα, η χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου με την Εσθονή ομόλογό του, όσο η Αθήνα συνεχίζει να εκπέμπει μηνύματα στις Βρυξέλλες για την ανάγκη συντονισμού των “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Το μεταναστευτικό έχει καταστεί κορυφαία ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Ναι, γίνονται σημαντικά βήματα, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά θέλω να αποδώσω ξεχωριστή σημασία στη στήριξη την οποία παρείχε και η Εσθονία στην πάγια ελληνική θέση ότι το ευρωπαϊκό μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί εάν δεν αντιμετωπίσουμε πρώτα και πάνω από όλα την εξωτερική του διάσταση, αν δεν φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στους διακινητές να καθορίζουν ποιοι μπαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό πρέπει να αποτελεί αρμοδιότητα της Ευρώπης και των κρατών – μελών. Αλλά, ταυτόχρονα, πρέπει να ισορροπούμε μεταξύ μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής φύλαξης των συνόρων και της ανάγκης να δίνουμε νόμιμους διαύλους οργανωμένης μετανάστευσης σε αυτούς που μπορούν και πρέπει να έρθουν στην Ευρώπη, αλλά με τους δικούς μας όρους, όχι με τους όρους των διακινητών”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και με τον τρόπο αυτό επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις, εκπεφρασμένες το τελευταίο διάστημα τόσο στη Σύνοδο των εννέα ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου, όσο και στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο των “27” στην Γρανάδα.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 11/10/2023]