ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΑΕΡΑ… ΜΕΤΣΟΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Γαστρονομικές προτάσεις που θα συνδυάζουν τοπικά υλικά, όπως πίτσα με ντόπιο λουκάνικο και τοπικό κατσικίσιο τυρί, αλλά και burger με το χαρακτηριστικό χειροποίητο μπιφτέκι με εσπεριδοειδή, θα εμπλουτίσουν τα μενού των καταστημάτων εστίασης, ενώ έμφαση θα δοθεί στο καλό κρέας της περιοχής

Σε… Μέτσοβο της Ανατολικής Χαλκιδικής φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Μεγάλη Παναγία ο δήμος Αριστοτέλη, αξιοποιώντας την ποικιλία των τοπικών της προϊόντων, τα οποία σχεδιάζει να παντρέψει με σύγχρονες συνταγές στο πλαίσιο μιας σειράς νέων γαστρονομικών προτάσεων. Αφού ολοκληρωθεί η φετινή τουριστική σεζόν ο σεφ του Mount Athos Resort από την Ιερισσό, Τάσος Παρασκευαΐδης, θα επισκεφθεί τη Μεγάλη Παναγία, ώστε να δημιουργήσει signature πιάτα και να εκπαιδεύσει τους ντόπιους επαγγελματίες, για να τα εντάξουν στα μενού τους και να τα ετοιμάζουν στη συνέχεια. Πίτσα με ντόπιο λουκάνικο και με ντόπιο κατσικίσιο τυρί, αλλά και burger με το χαρακτηριστικό χειροποίητο μπιφτέκι της περιοχής με εσπεριδοειδή είναι μερικές από αυτές τις προτάσεις που θα κληθούν να υιοθετήσουν τα καταστήματα εστίασης της παραδοσιακής πλατείας της Μεγάλης Παναγίας και τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στη Philoxenia το Νοέμβριο. Έμφαση θα δοθεί και στα κρέατα τις περιοχής και τις σούβλες των μαγαζιών της παραδοσιακής πλατείας της Μεγάλης Παναγίας.

Στη Philoxenia θα προβληθούν επίσης τα οινοποιεία της περιοχής, αλλά και τα πολλά τσιπουροκάζανά της, που από τον Οκτώβριο έως και τα Χριστούγεννα δημιουργούν μια νέα σεζόν για τους οινοταξιδευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι 5.000 Αυστριακοί πέρασαν από τα οινοποιεία της Μεγάλης Παναγίας. Παράλληλα με τις γαστρονομικές προτάσεις θα παρουσιαστεί ο προσκυνηματικός πλούτος του χωριού, που περιλαμβάνει το φημισμένο Μεγάλο Προσκύνημα της Παναγίας και την Παναγούδα, θα αναδειχθεί ο περιπατητικός της χαρακτήρας, αλλά και η φυσική της ομορφιά.  

Πριν από τα Χριστούγεννα σχεδιάζεται να γίνει και ένα press trip, όπου, εκτός από δημοσιογράφους, θα προσκληθούν και Έλληνες τουριστικοί πράκτορες, για να γευτούν τα εδέσματα στην παραδοσιακή πλατεία της Μεγάλης Παναγίας και να γνωρίσουν το νέο αυτό τουριστικό προϊόν.

«Θέλουμε να δώσουμε στη Μεγάλη Παναγία έναν αέρα… Μετσόβου. Να γνωρίζει ο επισκέπτης ότι πηγαίνοντας εκεί θα φάει καλά κρέατα και θα γευτεί τοπικά προϊόντα, τα οποία θα μπορεί και να αγοράσει φεύγοντας, όπως είναι το κατσικίσιο τυρί και το λουκάνικο», λέει στη Voria η σύμβουλος τουρισμού του δήμου Αριστοτέλη, Μαρία Πάππα.

Μάλιστα, ήδη 15 επιχειρήσεις από τη Μεγάλη Παναγία –μεταξύ των οποίων δύο ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εστίασης, οινοποιοί και παραγωγοί τυριών, λουκάνικων, ελιών και ελαιολάδου- έχουν εγγραφεί στην Αριστοτελική Σύμπραξη του δήμου Αριστοτέλη.

Η Μεγάλη Παναγία είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους οικισμούς του δήμου Αριστοτέλη, γνωστή για το Μεγάλο Προσκύνημα του 1863 –το οποίο του έδωσε και το όνομά του, καθώς παλαιότερα το χωριό λεγόταν Ρεβενίκια- που προσελκύει κόσμο κάθε χρόνο. Ο πιο παλιός ναός, πάντως, στη Μεγάλη Παναγία είναι η λεγόμενη Παναγούδα, η οποία, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κτίστηκε στα 1007 στο ψηλότερο σημείο του οικισμού.

[ΠΗΓΗ: https://www.voria.gr/, της Μαρίας Μαθιοπούλου, 28/08/2023]