ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΈΒΡΟ: ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΓΙΑ 13η ΜΕΡΑ ΤΟ ΠΥΡΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ

Νέο μήνυμα από το 112 με την πυρκαγιά να κινείται προς το Σουφλί.

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η φωτιά στον Έβρο, η οποία μαίνεται για 13 μέρα, ενώ οι εκκενώσεις περιοχών δεν σταμάτησαν να πραγματοποιούνται μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης, με το 112 να ηχεί ακόμα και μετά τη δύση του ήλιου.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους του Σουφλιού να παραμείνουν σε ετοιμότητα εκκένωσης. «Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», ανέφερε.

Το μέτωπο φαίνεται να κινείται από χτες το μεσημέρι προς τα χωριά Γιαννούλη και Σιδηρώ, με τους ανέμους να αλλάζουν συνεχώς φορά, δυσχεραίνοντας το έργο της Πυροσβεστικής.

Νωρίτερα, οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του απομακρύνθηκαν προς Σουφλί, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει το Σιδηρώ, όπου επίσης στάλθηκε μήνυμα για εκκένωση, αλλά ορισμένοι κάτοικοι παρέμειναν εκεί να παρακολουθήσουν την πορεία της φωτιάς, δημιουργώντας παράλληλα αντιπηρικές ζώνες.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Το μεσημέρι της Τετάρτης έλαβαν χώρα μεγάλες αναζωπυρώσεις, οι οποίες πήραν έκταση εξαιτίας των εντάσεων των ανέμων. Η φωτιά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, βρισκόταν λίγα μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού, το οποίο έχει εκκενωθεί προληπτικά από τους λίγους κατοίκους του την Τρίτη το απόγευμα μετά από μήνυμα του 112.

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, ενώ στις 2.30 το μεσημέρι εστάλη ακόμη ένα μήνυμα για εκκένωση. Αυτή τη φορά στην Περιοχή Γιαννούλη, να εκκενώσει προς Σουφλί.

Λίγα λεπτά αργότερα, το 112 απέστειλε νέο μήνυμα για εκκένωση, αυτήν τη φορά στους κατοίκους της περιοχής Σιδηρώ. «Εάν βρίσκεστε στο Σιδηρώ απομακρυνθείτε προς Μέγα Δέρειο», αναφέρει το μήνυμα.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη, όμως δεν έχουν καταφέρει να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Η Κοτρωνιά έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί, ενώ παρέμειναν εθελοντές από τα γύρω χωριά και ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις με συνδρομή και από το παρακείμενο στρατόπεδο.

Μάχη με τις φλόγες και μέσα στη βουλή

Στη Βουλή και μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση για τις συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και την Πάρνηθα.

Στη προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να αντικρούσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού στην δασοπυρόσβεση.

Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα στοιχεία γύρω από την αντιπυρική περίοδο, τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, αλλά και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. 

Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης -σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση- θα αναφερθεί στα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Κατά την ομιλία του, αναμένεται επίσης να αναγνωρίσει τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού όπου αυτές έχουν εντοπιστεί, και θα μιλήσει για το σχέδιο ανασυγκρότησηςτων καμένων εκτάσεων.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και σε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των πυρκαγιών και τα ευρήματα πολλά από τα οποία παραπέμπουν σε απόπειρες εμπρησμών. Ειλημμένη απόφαση για την αύξηση των προστίμων και η διασφάλιση ότι οι επιβαλόμενες ποινές θα εκτίονται πλεον χωρίς αναβολές.

«Δεν μπορούμε να την προβλέψουμε»

Όπως αναφέρουν πηγές του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει παρατηρηθεί πολλές φορές το φαινόμενο οι πυροσβεστικές δυνάμεις να «κυκλώνονται» από τη φωτιά που αλλάζει κατεύθυνση λόγω των ανέμων, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο της κατάσβεσης. 

«Δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια mega πυρκαγιά και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες» σημείωσε μιλώντας στο in ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Παράλληλα, το υψηλό θερμικό φορτίο που επικρατεί στην περιοχή της φωτιάς, καθιστά αδύνατο να πλησιάσουν και να επιχειρήσουν οι πυροσβέστες στο μέτωπο. Επίσης, οι χαράδρες που υπάρχουν στην περιοχή, δίνουν την ευκαιρία στη φωτιά να δημιούργησει το «δικό της καιρό» κάνοντας δυσκολότερο το έργο της κατάσβεσης.

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο: 

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 31/8/2023]