ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΡΝΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ

Το πρωί της Πέμπτης κάτοικοι του Παλαιοχωρίου, παρουσία του Προέδρου της Κοινότητας κ. Γρηγορίου Κατσιαρμά και του Αντιδημάρχου Δ. Αριστοτέλη κ. Νικολάου Αυγερινού, συγκεντρώθηκαν στο Δασαρχείο Αρναίας για να εκφράσουν την δυσαρέσκεια και αγανάκτησή τους σχετικά με την χορήγηση των καυσόξυλων ατομικών αναγκών. 

Για την εφετινή χειμερινή περίοδο έχει προγραμματιστεί η χορήγηση των καυσοξύλων να γίνει από την τοποθεσία «Σουγκλιάνι» Βαρβάρας, κάτι που θα έχει δυσβάστακτο κόστος μεταφοράς και θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την ήδη υψηλή τιμή τους.

Η ορεινή Χαλκιδική χαρακτηρίζεται από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες τους χειμερινούς μήνες και το βαρύ χειμώνα. Οι κάτοικοι για να θερμάνουν τις κατοικίες τους χρειάζονται αρκετούς τόνους καυσοξύλων και αναγκάζονται να χρησιμοποιούν θέρμανση 9 μήνες κατά την διάρκεια του έτους. Ιδιαίτερα στην κοιλάδα του Παλαιοχωρίου δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι επικρατούν παρόμοιες συνθήκες με αυτές του Νευροκοπίου.

Παλαιότερα τα καυσόξυλα χορηγούνταν έγκαιρα και σε χαμηλή τιμή ώστε οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες να μπορούν να τα προμηθεύονται και να τα αποθηκεύουν έγκαιρα.

Τα τελευταία χρόνια, παρότι οι ανάγκες των κατοίκων έχουν αυξηθεί σημαντικά όπως και το κόστος διαβίωσης, παρατηρείται σημαντική αύξηση της τιμής, καθυστερήσεις και χορήγηση των καυσοξύλων από μακρινές περιοχές με πολύ υψηλό κόστος μεταφοράς.

Το συγκεκριμένο θέμα αφορά σχεδόν όλους τους κατοίκους μας, πολλοί εκ των οποίων δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα καυσόξυλα για να θερμάνουν τις οικογένειές τους.

Καλούμε την Πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος να σκύψουν πάνω σε αυτό το σοβαρότατο για την περιοχή μας πρόβλημα και να χορηγούν έγκαιρα τις απαιτούμενες πιστώσεις, οι οποίες έχουν περικοπεί σημαντικά, στο Δασαρχείο Αρναίας. Να φροντίσουν άμεσα για την διαμόρφωση του κατάλληλου πλαισίου ώστε οι κάτοικοί μας να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη ποσότητα καυσοξύλων και σε χαμηλή τιμή. Οι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι, αν διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο, να προπληρώνουν τα καυσόξυλα ώστε να δεσμεύονται από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και να χορηγούνται έγκαιρα.

Αιτούμαστε αύξηση της ποσότητας των χορηγούμενων χωρικών κ.μ. καυσοξύλων γιατί οι ποσότητες που χορηγούνται είναι πολύ μικρές και δεν επαρκούν. Τέλος, να ληφθεί μέριμνα ώστε τα καυσόξυλα να χορηγηθούν από περιοχή πλησίον του χωριού κατά την τρέχουσα περίοδο.

Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν επιδέχεται καμία καθυστέρηση και δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο!

Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες και ένα σχετικό βίντεο: 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 10/8/2023]