ΟΙ ΟΡΥΚΤΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ, ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΟ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ

Οι leaders της οικονομίας, Χρήστος Μπαλάσκας, Πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός – Η εταιρεία προχωράει με σταθερά βήματα προς την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, μέσω της επανέναρξης των κατασκευαστικών εργασιών του υπερσύγχρονου μεταλλείου στις Σκουριές που αναμένεται να δημιουργήσει επιπλέον 1.400 νέες θέσεις εργασίας 

Οι Ορυκτές Πρώτες Υλες (ΟΠΥ) συγκροτούν την «καρδιά» της σύγχρονης κοινωνίας και το κλειδί για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, δεδομένου όχι αποτελούν τη βάση για τις τεχνολογίες και τις υποδομές που απαιτούνται για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Σε ό,τι αφορά την επάρκεια της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε ΟΠΥ, ο κίνδυνος της ασφάλειας εφοδιασμού τείνει να είναι υψηλός, κυρίως λόγω της εξάρτησης της Ευρώπης από τρίτες χώρες, με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ανάγκη απεξάρτησής της, αλλά και των περιορισμένων μεταλλευτικών έργων εντός των συνόρων της.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιλαμβάνεται τη σημασία των ΟΠΥ και έχει αναλάβει δράση για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες και τη βιώσιμη διαχείριση και αξιοποίησή τους, μέσω της εν εξελίξει νέας ευρωπαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας για τις ΟΠΥ (Critical Raw Materials Act). Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω, όπως η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η επιτάχυνση και απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών, καθώς και ένας ευρύτερος εκσυγχρονισμός του θεσμικού και λειτουργικού πλαισίου. Αυτή η θετική διάθεση της Ε.Ε. και η νέα στρατηγική της προσέγγιση δημιουργούν μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να παράσχει κρίσιμες πρώτες ύλες για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης αξιοποιώντας τον ορυκτό της πλούτο με τρόπο αποδοτικό και βιώσιμο.

Το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η υλοποίηση μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων, όπως αυτή της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, η οποία προβλέπεται ότι θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο χάρη στα αποθέματα του μεταλλείου σε χρυσό και χαλκό. Συγκεκριμένα, το παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα χρυσού και χαλκού στις Σκουριές περιέχει επιβεβαιωμένα αποθέματα 740.000 τόνων χαλκού.

Καταλύτης ανάπτυξης για το παρόν και το μέλλον

Η εταιρεία προχωράει με σταθερά βήματα προς την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, μέσω της επανέναρξης των κατασκευαστικών εργασιών του υπερσύγχρονου μεταλλείου στις Σκουριές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη του έργου αναμένεται να δημιουργήσει, σε βάθος 25ετίας, επιπλέον 1.400 νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας στην περιοχή και περί τις 800 πρόσθετες κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας, μέσα από την ιδιωτική τοποθέτηση ύψους 56 εκατ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με την οποία η Τράπεζα απέκτησε θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Eldorado Gold, μητρικής εταιρείας της Ελληνικός Χρυσός, και με το σύνολο των νέων κεφαλαίων να προορίζονται για τη χρηματοδότηση του έργου των Σκουριών, το έργο έχει πλήρως εξασφαλισμένη την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για να ολοκληρωθεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, που θα ξεκλειδώσει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.

Όπως τόνισε ο Χρηστός Μπαλάσκας, Αντιπρόεδρος Ελλάδας της Eldorado Gold και Πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, «η σημαντικότητα του έργου των Σκουριών για την Ευρώπη μέσω του παραγόμενου χαλκού, ως στρατηγικού μετάλλου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού της σε κρίσιμες πρώτες ύλες, υπογραμμίζεται από τη συμφωνία με την EBRD ως στρατηγικό επενδυτή για το έργο των Σκουριών. Πλέον προχωράμε ολοταχώς, βάσει του προγραμματισμού μας, στην ολοκλήρωση της κατασκευής ενός υπερσύγχρονου μεταλλείου στις Σκουριές, κατά τη διάρκεια της οποίας θα απασχολήσουμε 1.400 επιπλέον ανθρώπους και θα ενισχύουμε ακόμα περισσότερο την τοπική οικονομία». Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός, μέσω της υπεύθυνης αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας, μπορεί να διαφοροποιήσει την οικονομία της Ελλάδας, να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά.

Με τη σωστή προσέγγιση, η χώρα μπορεί να καταστεί ηγετικός παίκτης στον τομέα των ΟΠΥ και να συμβάλει στη χάραξη μιας αναπτυξιακής πορείας για ένα βιώσιμο και αποδοτικό μέλλον.

 

[ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, 2/7/2023]