Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΜΕ… ΦΟΡΑ 3,2 ΔΙΣ ΔΟΛ.

Με πρόσθετες επενδύσεις 1,9 δισ. δολαρίων το διάστημα από το β’ εξάμηνο του 2023 έως το τέλος του 2025, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός έχει γυρίσει σελίδα και μπαίνει με… φόρα στη νέα εποχή, απαλλαγμένη από τα εμπόδια του παρελθόντος, τα οποία δημιούργησε ο λαϊκισμός κάποιων τυχοδιωκτικών κομμάτων.

Η εταιρεία προχωρά πλέον απερίσπαστη στην ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, που περιλαμβάνει τα μεταλλευτικά έργα στις Σκουριές, στην Ολυμπιάδα, στο Στρατώνι και στις Μαύρες Πέτρες. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά projects της χώρας, τα οποία ενισχύουν την εικόνα της χώρας στο διεθνές στερέωμα. Ήδη η επένδυση ύψους 1,3 δισ. ευρώ έχει οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη στην περιοχή, ενώ οι πρόσθετες επενδύσεις, ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, θα οδηγήσουν στη δημιουργία 3.000 μόνιμων και πολύ καλά αμειβόμενων άμεσων θέσεων εργασίας. Οι επενδύσεις της εταιρείας θα αποφέρουν οικονομικός όφελος τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ η τοπική κοινωνία θα ωφεληθεί από έργα ύψους 80 εκατ. δολαρίων.

Στρατηγικό project

Η επένδυση των Σκουριών θεωρείται στρατηγική και μάλιστα παρουσιάζει πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον, καθώς θα συνεισφέρει στην αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσα από την εξόρυξη πρώτων υλών που κρίνονται ως εξαιρετικά σπουδαίας σημασίας.

Ειδικά η επένδυση σε χαλκό θεωρείται κολοσσιαίας σημασίας, καθώς το μετάλλευμα κρίνεται ως απαραίτητο για την ηλεκτροκίνηση και η ζήτησή του έως το 2035 αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί. Μόνο η συγκεκριμένη επένδυση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει γύρω στις 1.500 θέσεις εργασίας στην κορύφωση των κατασκευαστικών εργασιών, ενώ σε βάθος 20 ετών θα προκύψουν σταθερά έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ τόσο για το ελληνικό Δημόσιο όσο και για την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να γίνει η τρίτη παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη. Έτσι θα ενισχυθεί σημαντικά ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικό μετά τη νέα στρατηγική για τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες, καθώς οι Σκουριές αποτελούν κοίτασμα παγκόσμιου κλάσης εκτός από χρυσό και σε χαλκό, που αποτελεί κρίσιμο μέταλλο για την ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή μετάβαση εν γένει.

Από την άλλη πλευρά, το παραγωγικό μεταλλείο της Ολυμπιάδας παράγει χρυσό, ασήμι, μόλυβδο και ψευδάργυρο αξιοποιώντας πρωτοποριακές για την ελληνική βιομηχανία τεχνολογίες και παρουσιάζοντας σταθερά ανοδική πορεία. Η Ελληνικός Χρυσός, καθοδηγούμενη από την καναδική μητρική της Eldorado Gold, εφαρμόζει παγκόσμια πρότυπα στους τομείς βιώσιμης ανάπτυξης με περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μετρά συστηματικά τις επιδόσεις της σε αυτά, διασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα ασφάλειας των ανθρώπων της, βέλτιστη περιβαλλοντική διαχείριση και συστηματικό, ανοιχτό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

Στόχος η πρωτιά

Ο σχεδιασμός της Ελληνικός Χρυσός θέτει ως στόχο την πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρώπη, στον κλάδο των μεταλλευτικών εταιρειών, μετατρέποντας τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας σε πηγή ευημερίας για όλους.

Η εταιρεία υλοποιεί την επένδυση με συνέπεια και σύμφωνα με τον οδικό χάρτη 2021-2024 έχει ήδη ολοκληρώσει σημαντικά ορόσημα νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Η διετία 2024-2025 είναι για την Ελληνικός Χρυσός η περίοδος της επιτάχυνσης για την ολοκλήρωση των κατασκευών στις Σκουριές και την ενίσχυση της παραγωγικότητας στην Ολυμπιάδα, ενώ από το 2025-2029 με την ολοκλήρωση των κατασκευών θα μπει στην περίοδο της ανάπτυξης με τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης και της παραγωγής.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι με εξασφαλισμένη πλέον τόσο τη χρηματοδότηση όσο και κάθε είδους αδειοδότηση. το έργο των Σκουριών εισέρχεται σε φάση κατασκευαστικής ολοκλήρωσης 2.5 ετών μέσω πρόσθετων επενδύσεων 845 εκατ. δολαρίων, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν άμεσα περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στις κατασκευές και επιπλέον 1.400 κατά την πλήρη λειτουργία του μεταλλείου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγκιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.

[ΠΗΓΗ: POLITICAL, του Λουκά Γεωργιάδη, 8/7/2023]