ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: «ΧΑΜΟΓΕΛΑ» ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ – ΕΠΕΛΑΣΗ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ ΑΝΩ ΤΟΥ 85%!

Μπορεί ο Ιούνιος, κυρίως λόγω άσχημων καιρικών συνθήκων, να μην είχε τις πληρότητες που θα επιθυμούσαν οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων της Χαλκιδικής, ωστόσο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα δυσκολευτεί κανείς να βρει ελεύθερο δωμάτιο. «Φαίνεται ότι έτος αναφοράς για τα ενοικιαζόμενα θα είναι το 2023» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Χαλκιδικής «Ο Αριστοτέλης» Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.

Με πληρότητες που αγγίζουν και το 85% κινούνται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο της Χαλκιδικής και από τα περίπου 2.500 καταλύματα που είναι εγγεγραμμένα στην Ομοσπονδία, μόλις καμιά εκατοσταριά διαθέτουν ελεύθερα δωμάτια για τους επόμενους μήνες!

Οι τιμές έχουν ανέβει, τουλάχιστον κατά 50% – 60% τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο κάποιες εθνικότητες δείχνουν να μην πτοούνται. Όπως για παράδειγμα οι Ρουμάνοι.

«Τα 80% των τουριστών μας προέρχονται από Ρουμανία, μένουν συνήθως 7ήμερα και εκτός από τη διαμονή τους, αφήνουν χρήματα και στην τοπική κοινωνία» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Χαλκιδικής «Ο Αριστοτέλης» Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου εξηγώντας πως βγαίνουν έξω για φαγητό. «Τουλάχιστον 3-4 μέρες τρώνε έξω και σε κάποιες περιπτώσεις και καθημερινά» σχολιάζει. Επίσης, καταναλώνουν και στα μαγαζιά με τα τουριστικά είδη κτλ.

Οι Ρουμάνοι είχαν ήδη κάνει τις προκρατήσεις τους από τον χειμώνα, δίχως να επηρεαστούν από την ακρίβεια, όπως συνέβη με άλλες εθνικότητες.

«Χάθηκαν» οι Σέρβοι

Οι τουρίστες από Σερβία, οι οποίοι παραδοσιακά «ψηφίζουν» Χαλκιδική για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, φέτος -όπως φαίνεται- επιλέγουν άλλους προορισμούς. Ααιτία είναι οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές, όχι μόνο στα καταλύματα αλλά και στη βενζίνη, στα σούπερ μάρκετ, στα εστιατόρια κτλ.

«Εάν, πριν τέσσερα χρόνια δυο άτομα ήθελαν περίπου 600 ευρώ για διαμονή και καθημερινά έξοδα, τώρα θέλουν τα διπλάσια» δηλώνει ο κ. Παπαϊωάννου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μόλις ένα 5% να προέρχεται για φέτος από τη συγκεκριμένη αγορά, όταν αντίστοιχα πέρυσι, το 35% των τουριστών στα ενοικιαζόμενα της Χαλκιδικής ήταν Σέρβοι.

Η Αλβανία στον τουριστικό χάρτη

Ο πληθωρισμός και οι αυξημένες τιμές που αποτυπώνονται στην χώρα μας, έχουν βάλει στον ανταγωνισμό και νέες αγορές για διακοπές. Μια από αυτές και η Αλβανία, εκεί όπου, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας «Ο Αριστοτέλης», μια 4μελής οικογένεια σε all inclusive ξενοδοχείο για 10 μέρες, θα πληρώσει… 1.090 ευρώ.

Ιταλοί τουρίστες σε ποσοστό 10%

Και αν χάθηκαν οι Σέρβοι, έχουν κάνει την εμφάνισή τους Ιταλοί, «ένα 10%, και αυτό διότι, όπως μας λένε, οι διακοπές σε εμάς είναι πιο προσιτές από την ίδια τους τη χώρα» δηλώνει ο κ. Παπαϊωάννου.

Επίσης, σε ένα μικρό ποσοστό επιλέγουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Χαλκιδικής και Αυστριακοί, Γερμανοί και λίγοι Τούρκοι.

Σ’ ότι αφορά τους Έλληνες, οι οποίοι κλείνουν δωμάτια την τελευταία στιγμή, «πολύ δύσκολα θα βρουν κάτι ελεύθερο». Μια μικρή κίνηση υπήρξε τον Ιούνιο με το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους» που «έτρεχε» από πέρυσι.

Θα ξεπεράσουμε σε τζίρο το 2022

Με τις πληρότητες να αγγίζουν το 85% έως τις αρχές του Σεπτεμβρίου, οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων της Χαλκιδικής δείχνουν να χαμογελούν.

«Αν και το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου ήταν 50% κάτω σε σχέση με πέρυσι, φαίνεται ότι φέτος θα ξεπεράσουμε σε τζίρο το 2022, και το 2023 θα είναι έτος αναφοράς για τα ενοικιαζόμενα καταλύματα της Χαλκιδικής» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Χαλκιδικής «Ο Αριστοτέλης» Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς για το εάν ακούνε παράπονα από τους πελάτες τους για καθυστερήσεις στις πύλες εισόδου στη χώρα μας απαντά: «Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Τους Βούλγαρους ελέγχουν περισσότερο, και έχουμε ακούσει κάποια παράπονα, όχι όμως από τους Ρουμάνους».

[ΠΗΓΗ: https://www.grtimes.gr/, της Ντέπυ Χιωτοπούλου, 30/6/2023]