ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ “ΜΑΥΡΟ ΑΛΩΝΙ” ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ 400 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ

Ζωντάνεψε ο “Καγκελευτός” χορός στις εκδηλώσεις μνήμης την Τρίτη του Πάσχα

Το “Μαύρο Αλώνι”, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά έθιμα της Χαλκιδικής, για την επέτειο της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Οθωμανούς το 1821, αναβίωσε την Τρίτη του Πάσχα στην Ιερισσό.

Στον τόπο του μαρτυρίου, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, Σεβασμιώτατο κ.κ. Θεόκλητο, στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων και πραγματοποιήθηκε ομιλία για το ιστορικό της επετείου. Στη συνέχεια ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί της Ιερισσού και ο ιστορικός “Καγκελευτός” χορός. 

Η τελετουργική διαδικασία του εθίμου επικεντρώνεται στην ανάκληση της μνήμης για τους νεκρούς της επανάστασης του 1821. Είναι δηλαδή ένα θεατρικό δρώμενο, που διέσωσε η λαϊκή παράδοση και αναπαριστά μουσικοχορευτικά την έναρξη, την πορεία και την κατάληξη της επανάστασης στη Χαλκιδική. Το πέρασμα των χορευτών κάτω από τα σπαθιά και την αψίδα ζωντανεύει, ως ιστορική συλλογική μνήμη, το συγκλονιστικό γεγονός της παράδοσης των Χαλκιδικιωτών στον Μεχμέτ Εμίν, όταν τον Δεκέμβριο του 1821 πραγματοποιούσαν την αναγκαστική έξοδό τους από το Άγιο Όρος.

Στις εκδηλώσεις, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Ο Κλειγένης», παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος και Απόστολος Πάνας, η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος καθώς και εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων.

[ΠΗΓΗ: https://www.halkidikifocus.gr/, 7/5/2024]