ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ 5G ΠΟΥ “ΤΡΕΧΟΥΝ” ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο αριθμός των ιδιωτικών δικτύων 5G κινείται με αυξητικούς ρυθμούς στην Ευρώπη με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για δεκαπλασιασμό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, παρουσιάζοντας μια τεράστια ευκαιρία για τους εμπλεκόμενους φορείς. Σήμερα, υπολογίζεται ότι είναι εκατοντάδες τα projects LTE και 5G, τα οποία είτε αναπτύσσονται είτε βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού στην περιοχή της Ευρώπης εκ των οποίων αρκετά αφορούν στον κλάδο των κατασκευών. 

Το τελευταίο διάστημα και στη χώρα μας στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, ολοένα και περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να επιβιβαστούν στο τρένο των επενδύσεων, που σχετίζονται με το κομμάτι της δημιουργίας ιδιωτικών δικτύων 5G (private 5G network) με απώτερο στόχο να βαλτώσουν την αποδοτικότητά τους. Αν και ο αριθμός τους είναι μέχρι στιγμής περιορισμένος, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα σημαντικά έργα που είτε έχουν ανακοινωθεί είτε έχουν αναπτυχθεί στην χώρα μας. 

Τα ναυπηγεία Ελευσίνας 

Το πιο πρόσφατο έργο που έγινε γνωστό σε αυτή την κατεύθυνση είναι η ανάπτυξη ενός ιδιωτικού δικτύου 5G στα ναυπηγεία της Ελευσίνας στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός μεγαλόπνοου πακέτου επενδύσεων που σχεδιάζει η ιδιοκτήτρια εταιρεία ONEX Shipyards, η οποία θα λάβει χρηματοδότηση από την αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC ύψους 125 εκατ. δολαρίων για το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων.

Συγκεκριμένα, η ONEX υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα μνημόνιο συνεργασίας με την Cisco προκειμένου η Ελευσίνα να μετατραπεί σε έξυπνο ναυπηγείο, οι οποίες εφαρμογή τεχνολογιών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός ιδιωτικού δικτύου 5G, μηχανική εκμάθηση, τεχνητή νοημοσύνη, χρήση drones και Internet of things για τους αυτοματισμούς και τη ρομποτική, καθώς και οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ψηφιακό περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τώρα με ποιον τηλεπικοινωνιακό πάροχο θα συνεργαστούν οι δύο πλευρές για τη δημιουργία του ιδιωτικού δικτύου 5G, ONEX και Cisco αρκέστηκαν να αναφέρουν ότι συζητούν και με τους τρεις παίκτες της αγοράς, ωστόσο όπως όλα δείχνουν ένας βρίσκεται λίγο πιο κοντά στο να προκριθεί.  

Το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο

Μερικούς μήνες πριν και πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Μάρτιο ανακοινώθηκε επίσημα η συνεργασία ανάμεσα στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο (ΘΕΚ) και το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός, η οποία έχει στόχο την ανάπτυξη και λειτουργία ιδιωτικού δικτύου 5G καθώς και την παροχή υπηρεσιών ICT στον τομέα των logistics στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο.

Το ΘΕΚ, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, θα εκτείνεται σε μια επιφάνεια άνω των 300.000 τ.μ. ενώ θα διέρχεται και σιδηροδρομική γραμμή. 

Η χρήση νέων τεχνολογιών θα βρεθούν στο επίκεντρο του project, περιλαμβάνοντας τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη διαχείριση και την εκμετάλλευση ενός ψηφιακού ιδιωτικού δικτύου, καθώς και την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος προμηθευτών και λύσεων για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών ICT στον τομέα των logistics.

Το πιλοτικό campus network στο Ελ. Βενιζέλος 

Από τα πρώτα 5G campus network στην Ελλάδα ήταν εκείνο που δημιουργήθηκε πριν περίπου δύο χρόνια από την Cosmote στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος, για πιλοτική εφαρμογή. Το project, το οποίο βασίστηκε στο live Cosmote 5G δίκτυο στο αεροδρόμιο, και μέσω ειδικού εξοπλισμού τοποθετημένου σε κινούμενο όχημα τύπου “follow me”, αφορούσε στη μεταφορά εικόνας υψηλής ευκρίνειας στο κέντρο επιχειρήσεων του αεροδρομίου (ASOC) από περιοχές ιδιαίτερου επιχειρησιακού ενδιαφέροντος ή και περιορισμένης πρόσβασης (πεδία ελιγμών αεροσκαφών, θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών, συστήματα διαδρόμου απογείωσης & προσγείωσης). Χάρη στην υποδομή 5G, η μεταφορά της εικόνας έγινε σε πραγματικό χρόνο, με μηδενική καθυστέρηση και με ασφάλεια διαβίβασης.

Το υπόγειο campus network στο μεταλλείο Ολυμπιάδας

Η Cosmote βρίσκεται πίσω και από το επόμενο campus network, το οποίο λόγω της φύσης των εγκαταστάσεων παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια υποδομή κινητής τηλεφωνίας 5G, που σχεδίασε και εγκατέστησε η Cosmote στο υπόγειο μεταλλείο χρυσού, αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, ένα από τα τρία συνολικά έργα που απαρτίζουν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας που λειτουργεί και αναπτύσσει η Ελληνικός Χρυσός. 

Το εγχείρημα ήταν σύνθετο και πολύπλοκο τεχνολογικά, το μοναδικό στην Ελλάδα, σε βάθος 300 μέτρων κάτω από το έδαφος, που καλύπτει στοές έκτασης περίπου 10 χιλιομέτρων. Μέσα από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, επιτυγχάνεται η ενίσχυση της ασφάλειας και της παραγωγικότητας, και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις πλήρους ψηφιακοποίησης του μεταλλείου.

Το ιδιωτικό δίκτυο σε ΟΛΠ και ΣΕΠ 

Στον χορό των 5G ιδιωτικών δικτύων εισήλθε πριν περίπου δύο χρόνια και η Vodafone Ελλάδας καθώς σχεδίασε, κατασκεύασε, και παρέδωσε σε χρήση το ιδιωτικό mobile δίκτυο για λογαριασμό των εταιρειών Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ). Σε συνέχεια διαγωνιστικής διαδικασίας και  με βάση τις ανάγκες και τις προδιαγραφές που ζητήθηκαν από ΟΛΠ και ΣΕΠ, η Vodafone Ελλάδας κατέθεσε μία ολοκληρωμένη τεχνολογική πρόταση. Στόχος να γίνει το λιμάνι του Πειραιά το πλέον ψηφιακό λιμάνι της περιοχής με βασικό άξονα τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Ματίνας Χαρκοφτάκη, 23/5/2023]