ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Οι εθνικές εκλογές 2023 διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Επομένως, όλα δείχνουν ότι η πρώτη κάλπη δεν θα βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 διεξήχθησαν με βάση το εκλογικό σύστημα που θεσπίζει ο νόμος 4406/2016 («Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής Βουλευτών»). Σύμφωνα με το νόμο αυτό, οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και έτσι δεν προβλέπεται bonus εδρών στο κόμμα που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Αντιθέτως, στον επόμενο εκλογικό γύρο, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί με βάση το εκλογικό σύστημα που θεσπίζει ο νόμος 4654/2020 (περί εκλογής βουλευτών), ισχύει το bonus εδρών (έως 50 έδρες) υπέρ του πρώτου κόμματος, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης

Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις πρώτες κάλπες, τότε οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ο νόμος αναφέρει ότι η πριμοδότηση των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα γίνεται κλιμακωτά. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του πρώτου κόμματος, τόσο περισσότερες bonus έδρες θα λάβει με ανώτατο όριο, όμως, τις 50 έδρες. Για να πριμοδοτηθεί το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 25% των ψήφων στο σύνολο της επικράτειας.

Στην Χαλκιδική με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα (99,54% ενσωμάτωση) και με το ντέρμπι που υπάρχει ανάμεσα στους δύο πρώτους της Νέας Δημοκρατίας, μία έδρα παίρνει από τη ΝΔ με 6.299 σταυρούς ο κ. Γιώργος Ιωάννης, μία από τον Σύριζα με 3.665 σταυρούς η κ. Μάλαμα Κυριακή και μία από το ΠΑΣΟΚ με 5.354 σταυρούς ο κ. Πάνας Απόστολος.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 22/5/2023]