78 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Συμπληρώνονται σήμερα 78 χρόνια από την ημέρα που έληξε ο φονικός και παράλογος Β΄ Παγκ. Πόλεμος. Ήταν στις 9 Μαΐου 1945, όταν επί τέλους οι Συμμαχικές δυνάμεις μπήκαν στο κατεστραμμένο Βερολίνο και κατέλυσαν το δημιούργημα του Χίτλερ, το Γ΄ Ράιχ που, από την 1η Σεπτεμβρίου 1939 είχε αναίτια ξεκινήσει τον πόλεμο με την εισβολή του στην Πολωνία. Στη συνέχεια ο πόλεμος γενικεύτηκε και έγινε παγκόσμιος.

Ξεπέρασαν τα 43 εκατομμύρια οι νεκροί, τραυματίες, άμαχοι και αγνοούμενοι του πολέμου. Ανάλογες οικογένειες ορφάνεψαν, γυναίκες και μανάδες μαυροφορέθηκαν και παιδιά έμειναν ορφανά και απροστάτευτα.. Μια ανθρωποκτόνος αλλά και ανθρωπογενής κατάρα σε όλη την Οικουμένη.

Βέβαια ο πόλεμος συνεχίστηκε στον Ειρηνικό ανάμεσα στην Αμερική και στην πολεμοχαρή Ιαπωνία και χρειάστηκε –δυστυχώς – στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, να πέσουν δυο πρωτόγνωρες τότε και υπερκαταστροφικές ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, για να παραδοθεί την επομένη (10 Αυγούστου), άνευ όρων, η Ιαπωνία και να γραφεί τελικά ο τραγικός επίλογος του πολέμου των βιβλικών καταστροφών.

Να σημειώσουμε πως και η Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά τη συμμετοχή της στον πόλεμο αυτό, που της επιβλήθηκε με την επίθεση της Ιταλίας στις 28 Οκτωβρίου 1940 και της Γερμανίας στις 6 Απριλίου 1941, με πάνω από 450.000 απώλειες συνολικά και 4 χρόνια σκληρής γερμανο-ιταλο-βουλγαρικής Κατοχής.

Κι ενώ 78 χρόνια αναθυμόμασταν απλά τον πόλεμο αυτό και απολαμβάναμε ειρήνη στην Ευρώπη, μας ήρθε τώρα και πάνω από 15 μήνες νέος επίδοξος κατακτητής, ο Πούτιν της Ρωσίας, με την εισβολή του στην Ουκρανία, να αναβιώσει φονικό πόλεμο και να απειλεί, άλλοτε με υπονοούμενα και άλλοτε ευθέως, με …3ο Παγκόσμιο και μάλιστα πυρηνικό πόλεμο!  Έλεος!!  

 

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, του Γιώργου Ζωγραφάκη, 9/5/2023]