ΠΑΣΧΑ 2023: “ΚΟΤΣΜΑΝΟΥΣ” ΣΤΟ ΥΨΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

Όπως θέλει και το έθιμο από νωρίς το πρωί από την κεντρική πλατεία, ξεκινούν δεκάδες ιππείς ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και φουστανέλες για το ύψωμα του Ηλία, όπου τελείται η Θεία Λειτουργία, η περιφορά της εικόνας και στη συνέχεια χορεύεται ο ¨Κούτσμανους¨. Μετά το καθιερωμένο κέρασμα, οι ιππείς με τους κατοίκους μεταβαίνουν στο πεδίο βολής του ¨Κούτσμανου¨ για τον διαγωνισμό σκοποβολής. Στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες κατευθύνονται στο άλσος της Αγίας Παρασκευής, για την πραγματοποίηση της ¨Σουσσαρίτσας¨ (διαγωνισμός πετάγματος κόκκινων αυγών).

Φέτος λόγο των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν απο πολύ νωρίς το πρωί πολλοί ήταν οι νέοι που ανέβηκαν στον προφήτη Ηλία όπου και παρακολούθησαν την θεία λειτουργία που πραγματοποίησε ο π. Γεώργιος Τρικαλιώτης και μετά το πέρας επέστρεψαν και πάλι με τα άλογά τους στην Αρναία

Ο «Κούτσμανους» είναι έθιμο από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και η ονομασία του προέρχεται από παραφθορά του ονόματος του Τούρκου Αγά της περιοχής, Κοτσμανλή. Την τρίτη ημέρα του Πάσχα οι άνδρες της Αρναίας φορούσαν τα καλά τους, με τα καριοφίλια και τα άλογα τους και ανηφόριζαν για το ύψωμα του Άη-Λια. Εκεί ανέβαιναν και τα γυναικόπαιδα και οι ιερείς του χωριού. Μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία τα παλικάρια με πρόσχημα το έθιμο διαγωνίζονταν στη σκοποβολή με στόχους κόκκινα αυγά. Στη συνέχεια οι πανηγυριώτες κατέβαιναν στο άλσος της Αγίας Παρασκευής όπου συνεχιζόταν το γλέντι.

Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 17/4/2023]