ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΠΑΣΧΑ 2023: Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Με κατάνυξη και ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, καθώς επίσης την δέουσα ιεροπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη, σε μία λαμπερή ατμόσφαιρα, χορωδία, φιλαρμονική, έθιμα ιδιαίτερα, που «αναδύονται» από το ιστορικό παρελθόν της Αρναίας τα κύρια χαρακτηριστικά κατά τον εορτασμό της Μεγάλης Εβδομάδας στην Ιστορική έδρα του Δήμου Αριστοτέλη στην πανέμορφη Αρναία και τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου

Μεγάλη Πέμπτη «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας

Η Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και την πορεία του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού προς το σταυρικό μαρτύριο του Γολγοθά από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Αρναίας.

Με το αγιοκέρι τους στο χέρι οι Αρνιώτες προσήλθαν στην Ακολουθία των Παθών του Κυρίου μας που κάθε Μεγάλη Πέμπτη η Ορθοδοξία γνωρίζει να ζή μοναδικά.

Των Ιερών Ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, που ανάγνωσε εμμελώς την πρώτη από τις δώδεκα Ευαγγελικές Περικοπές της ολονυχτίας, τη λεγομένη της Διαθήκης, γιατί όντως περιέχει συμπυκνωμένο όλη τη Διδασκαλία του Κυρίου μας και συνοδεύεται από την σωστική πράξη του Σταυρού, στο οποίο ο Ίδιος αναβαίνοντας εξαγόρασε τις αμαρτίες του κόσμου. Εμπεριέχει όμως και την υπερφυά Προσευχή του Κυρίου μας προς τον Πατέρα Του που κλείνει μέσα της όχι μόνο τη φανέρωση του Ονόματος του Θεού από τον Κύριο αλλά και τις Αιτήσεις Του προς τον Πατέρα Του υπέρ των Μαθητών Του και των Δώδεκα και των μέχρι Σήμερα και κυρίως την πρόρρηση της Ελεύσεως του Παρακλήτου στον κόσμο, για να ζήση ο κόσμος!

Ο Επίσκοπός μας πλαισιώθηκε από τους Εφημερίους του Ναού Παν. Αρχιμ. π. Παΐσιο Σουλτανικά και Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη και τους Διακόνους του π. Αθανάσιο Σφουγγάρο, π. Νικόδημο Κωτινούδη και π. Νικόλαο Τσεπίση. Ο Ναός απ’ άκρου εις άκρον επληρώθη με τους πιστούς που κρατούσαν στο χέρι τους μια λαμπάδα για τον Κύριο. Φοβερή η στιγμή που η Χορωδία έμπροσθεν του Εσταυρωμένου έψαλε το “Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ Ξύλου…”!

Μεγάλη Παρασκευή – Ακολουθία των Μ. Ωρών και του Εσπερινού (Αποκαθήλωση)

Από τις 8 το πρωί της Μ. Παρασκευής, 14ης Απριλίου τ.έ., λυπηρά ήχησαν τα λυγερόκορμα Καμπαναριά του Αγίου Στεφάνου Αρναίας για να προσκαλέσουν το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα στις Μεγάλες Βασιλικές Ώρες και τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού από τον Τίμιο Σταυρό.

Των Ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, συμπαραστατούμενος από τους Εφημερίους του Ναού Παν. Αρχιμ. π. Παΐσιο Σουλτανικά και Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη και τους Διακόνους του π. Αθανάσιο Σφουγγάρο, π. Νικόδημο Κωτινούδη και π. Νικόλαο Τσεπίση. Ποτάμι με αναμμένες λαπάδες ο Λαός του Θεού χαίρεται το φετινό Πάσχα, μιας και αυτές οι Πάνσεπτες Ιερές Ακολουθίες του έλειψαν για δυό – τρία χρόνια τώρα, λόγω Κορωναϊού. Παρόντες και οι Άρχοντες του Τόπου.

Μεγάλη Παρασκευή – Η περιφορά των Επιταφίων στην Αρναία

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και σε κλίμα κατάνυξης η Αρναία έψαλε τον Επιτάφιο Θρήνο στον Κύριό της και στόλισε με τα μύρα της καρδιά της το Σεπτό Κουβούκλιό Του! Μέγα πλήθος, εξαίρετες Βυζαντινές Χορωδίες υπό τον κ. Βασίλειο Κοκκαλιάρη, τον κ. Κωνσταντίνο Πνευματικό, τον κ. Πέτρο Κοτρότσιο και τους Συνεργάτες τους. Εξαίρετη και η γυναικεία Χορωδία, ως και η Φιλαρμονική της Αρναίας με Χοράρχη και πάλι τον πανταχού παρόντα κ. Κοκκαλιάρη.

Στον Άγιο Στέφανο της Ακολουθίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, συμπαραστατούμενος από τους Παν. Αρχιμ. π. Παΐσιο Σουλτανικά και Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη και τους Διακόνους π. Αθανάσιο Σφουγγάρο, π. Νικόδημο Κωτινούδη και π. Νικόλαο Τσεπίση. Το παρόν έδωσαν και οι Άρχοντες του Τόπου.

Κατά την Περιφορά του Επιταφίου στην Κεντρική Πλατεία της Πόλεως συναντήθηκαν οι δύο Ενορίες, του Αγίου Στεφάνου και των Αγίων Αναργύρων με τον Εφημέριό τους Παν. Αρχιμ. π. Αμφιλόχιο Χάϊτα, για πρώτη φορά Μ. Παρασκευή να μετέχη της Παννυχίδος και τον επί πολλά έτη τετιμημένο Ιεροψάλτη τους και Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας κ. Ιωάννη Κέκερη και τους Ενορίτες τους.

Η Πρώτη Ανάσταση Στην Αρναία

Η κραυγή ολάκερης της Κτίσεως και του Ανθρώπου προς τον Κύριο να αναστηθή, γιατί αδυνατεί ο όλος κόσμος να ζήση χωρίς Αυτόν, ακούστηκε με το “Ανάστα ο Θεός…” το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και ακολούθησε στον Πάνσεπτο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Αρναίας ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου…

Της όλης αυτής κραυγής της χαράς προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ μαζί με τους Κληρικούς του Αγίου Στεφάνου και τους Διακόνους του. Βαϊφόρες πλέον οι Εκκλησιές αναμένουν το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ως σφραγίδα της σωστικής Θεολογίας της Ορθοδοξίας και κορωνίδα των προσδοκιών κάθε Χριστιανού…

Το χαρμόσυνο Αναστάσιμο μήνυμα στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού

Είναι αλήθεια ότι η Ρωμιοσύνη σταυρώνεται, κατεβαίνει στον τάφο, λογίζεται ως νεκρή, μα πάντα ανασταίνεται! Να γιατί η μετάβαση στην Ανάσταση από τον Γολγοθά του Κυρίου είναι τρόπος ζωής, όχι μόνο για την Ορθόδοξη Θεολογία και την Εκκλησιαστική Αγιοτριαδική Οικονομία που ιστορικά εξεφάνη στον κόσμο, αλλά και ταιριάζει στον ψυχισμό του Ρωμιού!

Πλήθος Λαού, Αρχόντων, Ιεροψαλτών με τα αγιοκέρια στο χέρι, μετά από τη στέρηση Αυτής της Χαράς δυό – τρία χρόνια εξαιτίας του Κορωναϊού, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟ και τον υπ’ αυτόν Ιερό Κλήρο ξεχύθηκε στις πλατείες και στους δρόμους, για να πληρωθή ο Τόπος από την Αναστάσιμη Ελπίδα!

Το Άγιο Φως φερμένο από τα Ιεροσόλυμα στις 11 παρά τέταρτο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, παραδόθηκε στα χέρια του Δημάρχου Αριστοτέλη κ. Στυλιανού Βαλιάνου, και αυτός με συγκίνηση και δέος το πρόσφερε στον Μητροπολίτη μας που ανέμενε στο εμβληματικό Κωδωνοστάσιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου, συγκλονισμένος από την εικόνα του Παναγίου Τάφου λουσμένη στο Ανέσπερο της Αναστάσεως Φως, εικόνα που μετέδωσαν όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και κυρίως λεπτομερώς με εκπομπή του το Εκκλησιαστικό Κανάλι της 4Ε, προκαλώντας τη συγκίνηση του Πανελληνίου! Την ώρα αυτή ο Σεβασμιώτατος παρέδωσε το Άγιο Φως στους Αντιδημάρχους και Προέδρους που ανέμεναν το Μεγάλο Δώρο, για να το μεταφέρουν στον Λαό μας, στον Τόπο τους!

Η Φιλαρμονική της Αρναίας με Χοράρχη τον Πρωτοψάλτη – Μουσικό κ. Βασίλειο Κοκκαλιάρη προκάλεσε ρίγη συγκινήσεως, όταν ο μεν Επίσκοπός μας έψαλε το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και μετά το τρίτο θριαμβευτικό αυτό σάλπισμα, παιάνισε τον Εθνικό μας Ύμνο! Τα βεγγαλικά – πυροτεχνήματα, το Φως που διαχέετο από χέρι σε χέρι, οι κωδωνοκρουσίες και η ιλαρότητα των προσώπων ζωγράφισαν τον πίνακα της Αναστάσιμης Αρναίας στο Χοροστάσι!

Μα και μέχρι το τέλος της Λαμπροφόρου Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, πολύς Λαός παρέμεινε, μετέχοντας στη μεγίστη πλειοψηφία του στο Ποτήριο της Ζωής, για να ακούση από τα χείλη του Επισκόπου μας και τη Γραφίδα του Ιερού Χρυσοστόμου: «Συγγνώμη εκ του Τάφου ανέτειλε» και πάλι «Ανέστη Χριστός και Ζωή πολιτεύεται»!

Λίγο μετά τις δυόμισι το πρωί της Αγίας και Μεγάλης Κυριακής της Αναστάσεως Κλήρος και Λαός έδωσαν τον Ασπασμό της Αγάπης, ζώντας τον Αναστάσιμο σφυγμό της Ορθόδοξης Παράδοσης!

Μέγας Εσπερινός της Αγάπης

Το απόγευμα της Κυριακής της Αναστάσεως, όπως διαλαμβάνει η τάξις της Εκκλησίας στη Μητρόπολή μας, στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας Δακρυρροούσης του Μητροπολιτικού Μεγάρου προσήλθαν ιερείς μας και αφού ανεγνώσθη τρίς η Πασχάλιος Ακολουθία ενεδύθη επισήμως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ τα ιερά του άμφια έξωθεν του Ιερού Βήματος και εσχηματίσθη Πομπή με επικεφαλής τους Ιεροψάλτες της Αρναίας, η οποία κατέληξε στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου. Εκεί ετελέσθη ο Εσπερινός ο λεγόμενος της Αγάπης. 

Η Ευαγγελική Περικοπή της Παννυχίδος απεδόθη από τον Σεβασμιώτατο στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, από τον π. Δωρόθεο στη Γαλλική, από τον π. Παΐσιο στο αρχαίο ομηρικό εξάμετρο, από τον π. Νικόλαο στην Ιταλική, από τον π. Αμφιλόχιο στην Ποντιακή διάλεκτο, από τον π. Μακάριο στη Λατινική και από τον π. Γεώργιο στην Τουρκική. Επί του Ιερού Άμβωνος του Αγίου Στεφάνου, κατά την τάξιν, το κείμενο της Περικοπής απέδωσε ο Διάκονος π. Νικόλαος. Κατόπιν, ανεγνώσθη η Πασχάλιος Εγκύκλιος του Μητροπολίτου μας από τον π. Παΐσιο και μετά τα Απόστιχα εσχηματίσθη Ιερά Πομπή, η οποία λιτανευτικώς περιήλθε τον Ιερό Ναό και κατέληξε στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Παναγίας Δακρυρροούσης, όπου ο Σεβασμιώτατος διεμοίρασε το παραδοσιακό Πασχαλιάτικο αυγό.

Κυριακή του Πάσχα και “Χριστός Ανέστη” στην Αρναία

Κυριακή του Πάσχα και “Χριστός Ανέστη” στην Κεντρική πλατεία Αρναίας, με τσουρέκια, κόκκινα αυγά και παραδοσιακούς χορούς σε μια κατά παραγγελία ηλιόλουστη ήμερα με χιλιάδες ξένους επισκέπτες να μένουν άφωνοι με την υποδοχή και την φιλοξενία των κατοίκων, της Ιστορικής έδρας του Δήμου Αριστοτέλη την Αρναία.

Νέοι και νέες ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές, υποδέχονταν τους επισκέπτες και περαστικούς και μαζί με τις Πασχαλινές ευχές τους, μοίραζαν κόκκινα αυγά και τσουρέκια. 

Το τσούγκρισμα των αυγών με την ανταλλαγή ευχών “Χριστός Ανέστη” και “Αληθώς ο Κύριος” ήταν η είσοδος του ποιμενάρχη μας στην εκδήλωση την οποία και ευλόγησε και απεύθυνε  λόγο Αναστάσιμο  σε όλους ο Μητροπολίτης Ιερισσού Αγίου Όρους,  Αρδαμερίου και Αρναίας κ.κ. Θεόκλητος ενώ χαιρετισμό και ευχές απεύθυναν οι επίσημοι.

Την Αναβίωση του τοπικού εθίμου οργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία  Αρναίας με χορηγό των Σύλλογο Επαγγελματιών Αρναίας.

Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο:

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 18/4/2023]