ΆΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ

Ολοκληρώθηκαν και οι τυπικές διαδικασίες της Συμφωνίας Χρηματοδότησης ύψους 680 εκατ. ευρώ για την έναρξη της εκταμίευσης των κεφαλαίων.

Όπως ανακοίνωσε προχθές ο όμιλος Eldorado Gold, στον οποίο ανήκει η Ελληνικός Χρυσός, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, οριστικοποιήθηκαν και οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας χρηματοδότησης, ύψους 680 εκατ. ευρώ, για το έργο των Σκουριών Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, εκπληρώθηκαν οι αναγκαίες τυπικές προϋποθέσεις για ξεκινήσει να υλοποιείται η συμφωνία της χρηματοδότησης, η οποία να θυμίσουμε πως αποτελεί μακροχρόνιο κοινοπρακτικό δάνειο που χορηγούν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και η Τράπεζα Πειραιώς. 

Η συμφωνία προβλέπει την παροχή του 80% της χρηματοδότησης που απαιτείται για την ολοκλήρωση του Έργου, ενώ το υπολειπόμενο 20% θα χρηματοδοτηθεί από την ίδια την Εταιρεία. Ήδη στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 έως το τέλος Μαρτίου 2023, η Eldorado Goldέχει καταβάλλει 31,2 εκατ. ευρώ (περίπου 34,0 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), για την εκτέλεση πρόδρομων εργασιών στις Σκουριές, ποσό που θα χρησιμοποιηθεί ως πίστωση για τα δεσμευμένα ίδια κεφάλαια της Εταιρείας σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας.

Το πολλά υποσχόμενο μεταλλείο των Σκουριών βρίσκεται υπό καθεστώς συντήρησης από τον Νοέμβριο του 2017, στερώντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός τώρα χρυσού στην Ευρώπη, αφού εκεί έχει εντοπιστεί ένα πορφυριτικό κοίτασμα πλούσιο σε χρυσό (0,74 γρ./τόνο χρυσός) και χαλκό (0,49% χαλκός). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατασκευαστικές εργασίες στις Σκουριές αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι που έρχεται και να διαρκέσουν περίπου μια τριετία.

Υπολογίζεται ότι το μεταλλείο στις Σκουριές θα δημιουργήσει σε βάθος 25ετίας περίπου 1.400 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ 800 άτομα θα απασχοληθούν στην κατασκευή. Και αν δούμε και την μεγάλη εικόνα, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, σε Σκουριές, Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και Στρατώνι (βρίσκεται σε φάση γεωλογικής έρευνας), θα δημιουργήσει συνολικά 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 4 δισ. ευρώ είναι η εκτιμώμενη αξία αγορών προς Έλληνες προμηθευτές.

Ο κόσμος της Χαλκιδικής περίμενε αυτή την είδηση, η οποία ουσιαστικά δίνει το έναυσμα για το ουσιαστικό ξεκίνημα του έργου, αφού με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αρχίσει σταδιακά η εκταμίευση των κεφαλαίων του κοινοπρακτικού δανείου, απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχιση της κατασκευής και ολοκλήρωση του νέου υπερσύγχρονου μεταλλείου των Σκουριών, αλλά και την αξιοποίηση του παγκοσμίου κλάσης κοιτάσματος χρυσού και χαλκού. Με την έναρξη της πλήρης λειτουργίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας η Ελλάδα εισέρχεται θριαμβευτικά στο κλειστό club των χωρών-παραγωγών χρυσού και οι πρώτοι κερδισμένοι θα είναι φυσικά η τοπική και η εθνική οικονομία.