Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΠΟΛΗ LESKOVAC ΘΑ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Την Ιερισσό επισκέφθηκε ο δήμαρχος της σερβικής πόλης Leskovac, Γκόραν Τσβετάνοβιτς με την οκταμελή συνοδεία του, στο πλαίσιο πρότασης των Σέρβων για αδελφοποίηση με τον Δήμο Αριστοτέλη με τομείς δραστηριοποίησης τον προσκυνηματικό και θεματικό τουρισμό, τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα.

Τo Leskovac, με πληθυσμό 144.000 κατοίκους, στη νότια Σερβία, αποτελεί διοικητικό κέντρο της Γιαμπλάνιτσα (Jablanica), ενώ ο Δήμαρχός της είναι μεταξύ άλλων Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Σερβίας.

Στην τελετή υποδοχής της αποστολής, στην οποια παρέστησαν και εκπρόσωποι της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου αλλά και των Οίνων Χιλανδαρίου, ο αναπληρωτής δημάρχου, Νίκος Αυγερινός, αναφέρθηκε στην πλούσια προσκυνηματική και πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρης της Ανατολικής Χαλκιδικής, δεσμευόμενος να εισηγηθεί τη δράση σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Στόχος είναι η επίσημη τελετή αδελφοποίησης να πραγματοποιηθεί στο Μετόχι της Ζωοδόχου Πηγής της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου την Τρίτη 30 Μαΐου, παρουσία της Εκκλησιαστικής Χορωδίας του Βελιγραδίου, η οποία θα βρίσκεται ήδη στην περιοχή.

Αυτό επικαιροποιήθηκε εκ νέου στο Μετόχι του Κάκαβου, την επομένη της άφιξης αποστολής, ημέρα της μεγάλης θρησκευτικής του γιορτής, όπου ο ίδιος ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος συναντήθηκε με το Δήμαρχο του Leskovac, δίνοντας ο ένας στον άλλο υπόσχεση ουσιαστικής συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δήμαρχος του Leskovac παρουσίασε την πόλη ως προορισμό πολλαπλών οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς και τις προοπτικές που ανοίγει στις δύο περιοχές η επικείμενη αδελφοποίηση.

«Άλλη μια στοχευμένη συνέργεια του Δήμου Αριστοτέλη υλοποιείται μέσα από το Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας, το οποίο ανοίγει διαλόγους με συγκεκριμένες περιοχές της βαλκανικής, στοχεύοντας στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού τοπίου ως προς την προσέλκυση βαλκανικών ροών» λέει ο Δήμαρχος, Στέλιος Βαλιάνος. «Κοινός τόπος οι ανταλλαγές και η υποστήριξη πολιτιστικών και προσκυνηματικών δράσεων, με πρώτη προσέγγιση τη μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου στην περιοχή, αλλά και πολλές επικείμενες, οι οποίες έχουν ως βάση την προώθηση του πολιτισμού των Βαλκανίων στις τοπικές τους κοινωνίες».

[ΠΗΓΗ: https://www.halkidikinews.gr/, 26/4/2023]