ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ! ΣΤΟΥΣ 32 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ, Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΒΑΓΟΝΙΑ

Δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν μετωπικά στα Τέμπη. Εικόνες αποκάλυψης στο σημείο, τουλάχιστον 32 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Συνεχίζονται οι έρευνες για εγκλωβισμένους με την βοήθεια και του στρατού.

Σε 32 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί εξαιτίας της σύγκρουσης επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική αργά το βράδυ χθες Τρίτη (28/02) στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, ενώ στα νοσοκομεία έχουν διακομιστεί 85 τραυματίες, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, τον πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη.

Όπως ανακοίνωσε, οι δυνάμεις επικεντρώνονται στα πρώτα δύο βαγόνια, τα οποία έχουν ανατραπεί, και εκεί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη δυσκολία απεγκλωβισμού. Αναμένεται να γίνει προσπάθεια να σηκωθούν οι συρμοί.

Επίσης, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται οι σοροί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Hellenic Train, στο τρένο βρίσκονταν 350 επιβάτες, ενώ υπάρχει καταγγελία επιβάτη πως άκουσε στον ασύρματο να αναφέρεται “πάμε και όπου βγει”. Δείτε την στιγμή που τα βαγόνια τυλίχθηκαν στις φλόγες μετά την σύγκρουση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος, που προς το παρόν δεν έχουν επιβεβαιωθεί, το επιβατικό τρένο φεύγοντας από τη Λάρισα έπρεπε να παραμείνει στην άνοδο ωστόσο είχε διακλαδωθεί και βρισκόταν στην κάθοδο προς Αθήνα όπου κινούταν η εμπορική αμαξοστοιχία.

«Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού ατόμων, στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών παραμένει σε εξέλιξη.

Οι προσπάθειες των Πυροσβεστικών Δυνάμεων αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, τα οποία έχουν ανατραπεί και εκεί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη δυσκολία απεγκλωβισμού.

Η επιχείρηση των Πυροσβεστών στα συγκεκριμένα βαγόνια γίνεται με τη βοήθεια τεσσάρων ειδικών γερανοφόρων οχημάτων, που θα ανασηκώσουν τους συρμούς.

Μέχρι στιγμής ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 32.

Από τους 85 τραυματίες που είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, παραμένουν για νοσηλεία οι 53, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αποχωρήσει.

Η Ελληνική Αστυνομία με τον ιατροδικαστή, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται οι σοροί.

Στο νοσοκομείο, βρίσκονται αξιωματικοί της Αστυνομίας μαζί με ειδικούς ψυχολόγους, προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, 194 επιβάτες μεταφέρθηκαν με πέντε λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη. Από αυτούς τους 194 επιβάτες, οι 26 διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και άλλοι 32 στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

Με έκτο λεωφορείο 20 άτομα μεταφέρθηκαν στη Λάρισα.

Επιπλέον, 5 επιβάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Κατερίνης, εκ των οποίων 3 είναι καλά στην υγεία τους και αποχώρησαν, ενώ 2, ελαφρά τραυματίες, παρέμειναν για νοσηλεία.

Επί ποδός ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ, Αστυνομία, Στρατός

Στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών συνεχίζουν να επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και της ελληνικής αστυνομίας.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας οδηγήθηκε ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Σημειώνεται πως νεκροί είναι όλοι οι υπάλληλοι του ΟΣΕ που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία.

«Τα βαγόνια 1 και 2 δεν υπάρχουν – Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης εκτινάχθηκαν» έκανε γνωστό στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστό. «Τα βαγόνια 1 και 2 έχουν διαλυθεί τελείως» είπε ο ίδιος, κάνοντας αυτοψία.

Για ένα τραγικό δυστύχημα έκανε λόγο ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, παραπέμποντας σε επερχόμενες δηλώσεις από την Πολιτική Προστασία.

Το συμβάν έλαβε χώρα στο ύψος του Ευαγγελισμού. Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη, όταν μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική. Από την σύγκρουση ξέσπασε φωτιά και τα δύο πρώτα βαγόνια της αμαξοστοιχίας καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι δύο αμαξοστοιχίες φέρονται να κινούνταν στην ίδια γραμμή. Την ώρα της σύγκρουσής, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Hellenic Train, περίπου 350 άνθρωποι επέβαιναν στην αμαξοστοιχία.

[ΠΗΓΗ: https://www.thraki.com.gr/, 1/3/2023]