ΧΑΛΚΟΣ: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΝ ΨΑΧΝΕΙ… Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΤΟΝ ΕΧΕΙ!

Ο χαλκός αποτελεί το βαρόμετρο στην παγκόσμια αγορά μετάλλων, λόγω τόσο των πολλαπλών χρήσεων του σε ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και βιομηχανικά μηχανήματα. Πέραν τούτων είναι και το αποκαλούμενο μέταλλο της πράσινης μετάβασης γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την παρουσία του σε κάθε είδους τεχνολογική εφαρμογή με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο.

Στην παρούσα χρονική περίοδο όμως η παραγωγική του επάρκεια σε αποθέματα τίθεται σε αμφιβολία από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς οίκους της υφηλίου, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις για παράδειγμα σε Περού και Χιλή, χώρες που συγκεντρώνουν περίπου το 40% της παγκόσμιας προσφοράς.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και η ακόρεστη δίψα της αγοράς της Κίνας για χαλκό, τότε έχουμε και της τέλειες συνθήκες αύξησης της τιμής του σε ύψη, που όπως λένε οι ειδικοί, είναι πολύ πρόωρο να υπολογιστούν σε διάρκεια και σε… ύψος!

Είναι βέβαιο λοιπόν πως οι παγκόσμιες πιέσεις για τον χαλκό θα βρεθούν σε μια διαρκή αυξητική τροχιά τουλάχιστον μέχρι το 2030. Το ερώτημα και η αγωνία των επαγγελματιών της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας είναι αν θα καταφέρει η χώρα μας αυτή τη φορά να φανεί συνεπής με αυτή την ευνοϊκή συγκυρία αλλά και ιστορική ευκαιρία συνάμα, χάρη στις Σκουριές.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΧΑΛΚΟΥ – ΧΡΥΣΟΥ

Το κοιτασματολογικό πεδίο της Χαλκιδικής είναι ξεχωριστό σε παγκόσμια κλίμακα χάρη και στην πολυμεταλλικότητα του, γεγονός που καθιστά και την μεταλλευτική επένδυση που βρίσκεται από το 2012 σε εξέλιξη οικονομικά βιώσιμη,  παρά τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, χάρη στην κοινή όσο και σημαντική παρουσία χρυσού, χαλκού, αργύρου, ψευδάργυρου και μόλυβδου.

Μάλιστα, στο πορφυριτικό κοίτασμα των Σκουριών, στα βεβαιωμένα αποθέματα όπως αυτά κατεγράφησαν τον Σεπτέμβριο του 2018, ο χαλκός πλησιάζει τους 780.000 τόνους με περιεκτικότητα 0,49% και 0,74γρ/τ σε χρυσό, το οποίο μεταφράζεται σε 3,8 εκατ. ουγγιές.

Η ζωντανή προοπτική εξόρυξης 780.000 τόνων χαλκού εκτός όλων των άλλων μεταλλευμάτων μέσα από το υπέδαφος της Χαλκιδικής, με χρήση όλων των βέλτιστων περιβαλλοντικά πρακτικών είναι μια παράμετρος που προσδίδει μια εξαιρετικά ευοίωνη χρηματιστηριακή προοπτική για την επενδύτρια εταιρεία σε συνδυασμό πάντα και με την αναμενόμενη υψηλή εμπορική αξία των αποθεμάτων του κοιτάσματος των Σκουριών σε χαλκό και χρυσό

Όλα αυτά μέσα και σε μια ιστορική περίοδο, από κάθε άποψη,  όπου χαράζεται ο οδικός χάρτης της Ε.Ε. για την αυτάρκεια και την ανεξαρτησία της σε σχέση με κρίσιμα μέταλλα που εισάγονται κατά κόρον μέχρι σήμερα και μας έχουν κάνει την ζωή εξαιρετικά δύσκολη.

Η Ελλάδα γενικότερα και η ΒΑ Χαλκιδική ειδικότερα και σ’ αυτό το ιστορικό ραντεβού θα είναι παρούσα με ένα μεταλλείο που καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την είσοδο της Ελλάδας στον παγκόσμιο εξορυκτικό χάρτη.

Χάρη στις Σκουριές! Χάρη στη ΒΑ Χαλκιδική! Χάρη στη Γη του Αριστοτέλη!

[ΠΗΓΗ: https://politesaristoteli.blogspot.com/, 19/2/2023]