ΤΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΤΟΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΕΙΣΜΟ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

Φάκελος σεισμοί στην Χαλκιδική και η βοήθεια μας στην Τουρκία – Που βρίσκονται και πόσο μας απειλούν τα ρήγματα του Αιγαίου!!!

Ο σεισμός στην Τουρκία σαφώς και ξύπνησε μνήμες στην περιοχή μας μιας και η Χαλκιδική είναι ειδικά σεισμογενής περιοχή μιας και επηρεάζεται άρρηκτα από το ψηφιδωτό του Αιγαίου που συνδέεται με τις πλάκες που προκάλεσαν τον σεισμό στην Ανατολία και στοίχισε την ζωή σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Η Χαλκιδική έχει την τύχη μέσα στην ατυχία της, να προστατεύεται από το υδάτινο μαξιλάρι απέναντι στο εγκέλαδο και έτσι παρά το γεγονός ότι είναι σεισμογενής, να γίνονται οι σεισμοί είτε επιφανειακά είτε σε μεγάλο υποθαλάσσιο εστιακό βάθος.

Οι Δήμοι και οι φορείς της Χαλκιδικής έτειναν χείρα βοηθείας προς την Τουρκία συγκεντρώνοντας ρουχισμό και άλλα σημαντικά βοηθήματα στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνει ο γείτονας.

Το 2022 ξεκίνησε μια σειρά σεισμών, πρώτα με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή νότια του Αγ. Όρους και έντασης 4,1 Rixter, ο οποίος αφενός ταρακούνησε όλη την Χαλκιδική και αφετέρου ήρθε να μας θυμίσει ότι στην ζωή μας υπάρχουν και οι σεισμοί. Φαίνεται ότι το μήνυμα δεν ήταν αρκετά ηχηρό και ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες και άλλοι σεισμοί σε περιοχές κοντινότερες, συγκεκριμένα σημειώθηκε ο επόμενος στο Σύμβολο όρος, νοτιοδυτικά της Φωλιάς και είχε ένταση 3,2 Rixter, ο οποίος επίσης έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Χαλκιδική. Η σεισμική δραστηριότητα, ασυνήθιστα πυκνή για την περιοχή μας, δεν σταμάτησε εκεί, καθώς υπήρξαν επαναλαμβανόμενοι σεισμοί.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία είναι αυτά που δημοσιοποιήθηκαν στο τέλος του 2018, από μελέτη του ΤΑΡ για την σεισμική της περιοχής απ’ όπου διήλθε ο αγωγός. Στην εν λόγω μελέτη υπάρχουν δυο ενεργά ρήγματα, το ένα δυτικά της Καβάλας, στην νότια πλευρά του

Συμβόλου όρους, πολύ κοντά στον σεισμό της Φωλιάς, ενώ οι δύο σεισμοί βόρειας της Λημνιάς δεν φαίνεται να έχουν κάποια σχέση με το άλλο πολύ μεγάλο και ιδιαίτερα ανησυχητικό για το μέλλον ρήγμα που βρίσκεται ανατολικά της Καβάλας, το οποίο επεκτείνεται μέχρι τη Θράκη.

Συγκεκριμένα από τη μελέτη διαπιστώθηκε μια μεγάλη ρηξιγενής ζώνη έξω από την Χαλκιδική σε θαλάσσια περιοχή η οποία δεν συνδέεται με κάποιον μεγάλο σεισμό, μέχρι τώρα, όμως τα γεωμορφολογικά στοιχεία εκτιμώνται ως ενδείξεις ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί και πιθανά να δώσει μεγάλα μεγέθη.

Σε ό,τι αφορά τον TAP από την κοινοπραξία ζητήθηκε μία εκτίμηση της επικινδυνότητας των ρηγμάτων, που τέμνουν τον αγωγό σε ακτίνα σεισμικής απόκλισης 200 συν 200 χιλιόμετρων και χρησιμοποιήθηκαν όλα τα υπάρχοντα δεδομένα, αυτά που ήταν δημοσιευμένα, όπως και αυτά που δεν ήταν δημοσιευμένα, αλλά είχανε πρόσβαση οι μελετητές π.χ. σεισμικές τομές που έχουν γίνει για υδρογονάνθρακες, αντίστοιχες γεωλογικές τομές κ.λ.π..

Τα ρήγματα

Στο πλαίσιο της μελέτης των ρηγμάτων με τους γεωλογικούς χάρτες κλίμακας 1:50.000 διαπιστώθηκε ότι τα χαρτογραφημένα ρήγματα στον ελληνικό χώρο είναι εκατοντάδες και ανάλογα με τον τρόπο χαρτογράφησης και ανάλογα με το πώς ερμηνεύει κανείς τα δεδομένα, μπορεί να οδηγηθεί σε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Βλέπουμε, για παράδειγμα, πολλά μικρά ρήγματα χαρτογραφημένα, τα οποία δεν μας είναι χρήσιμα. Το πρόβλημα είναι ότι και οι γεωλογικοί χάρτες και η αποτύπωση των ρηγμάτων ήταν πολύ απλοποιημένα, διαπίστωσαν οι μελετητές

Η γεωλογική χαρτογράφηση έδειξε πολλά ρήγματα που τέμνουν τον αγωγό και περιοχές που πιθανώς να ήταν προβληματικές για την κατασκευή του, και συγκεκριμένα ανέφερε το κείμενο που δημοσιοποιούσε τα στοιχεία πως μελετήθηκε «μία μεγάλη ρηξιγενής ζώνη έξω από την Χαλκιδική, στην οποία έχουμε το πρόβλημα ότι δεν συνδέεται σίγουρα με κάποιον μεγάλο σεισμό, όμως τα γεωλογικά, τα γεωμορφολογικά στοιχεία και όλες οι ενδείξεις μας κάνουν να ανησυχούμε».

Ουσιαστικά το ρήγμα που γεννάει ανησυχία είναι αυτό που ξεκινάει νότια της Χαλκιδικής, στο σημείο που οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στη

Χαλκιδική και το Αιγαίο Πέλαγος. «Η Χαλκιδική δεν είναι ασεισμική, απλά οι σεισμοί συμβαίνουν σε πολύ αραιά χρονικά διαστήματα», ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο καθηγητής γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Σπύρος Παυλίδης, που το 2018 μίλησε σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τα αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών που προηγήθηκαν της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Δείτε εδώ το ιστορικό των σεισμών που έγιναν κατά το παρελθόν στην Χαλκιδική:

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, από την έντυπη Εβδομαδιαία εφημερίδα Θέμα της Χαλκιδικής, 16/2/2023]