ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ;

Θα ήταν ενδιαφέρον να ρωτήσουμε τους νέους ανθρώπους τι πραγματικά τους ενδιαφέρει. Με τι κριτήρια θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτουν. Πολύ φοβόμαστε ότι όλα αυτά που συζητάμε καθημερινά είναι μια υπόθεση των 40 plus. Και ίσως είμαστε αισιόδοξοι. Κι αν η «μυρωδιά» που έχουμε είναι σωστή, ας μην αναζητήσουμε την ευθύνη σε λάθος μέρος. Ας κοιτάξουμε πρώτα τον εαυτό μας στον καθρέπτη…

Διαβάζουμε διάφορες δημοσκοπήσεις. Αλήθεια! Παίρνουν υπόψη τους τις ηλικίες κάτω από 30; Ξέρουμε αυτοί οι άνθρωποι πως σκέπτονται; Μην βιαστείτε να απαντήσετε ότι κάποιοι ξέρουν. Πιθανότατα υποψιάζονται. Αλλά είναι αμφίβολο αν ξέρουν.

Θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον μια έρευνα για να μπούμε στα εσώτερα ενός κόσμου που θα έπρεπε ήδη να ξέρουμε πως λειτουργεί και να συνομιλούμε μαζί του. Το γεγονός ότι αυτή την στιγμή κάποιοι δηλώνουμε άγνοια, δείχνει ότι κάτι κάνουμε λάθος. Κάπου κάναμε λάθος όλα αυτά τα χρόνια. Αν δεν μπορούμε να αφουγκραστούμε τι θέλουν οι νέοι φταίμε εμείς που δεν μπορούμε. Αν έχουμε χάσει την επικοινωνία μαζί τους, φταίμε εμείς που την έχουμε χάσει.

Δεν συγκινούν τα κόμματα τις νέες γενιές. Αυτό το ξέρουμε από όσες φορές προσπαθήσαμε να μιλήσουμε ουσιαστικά με νέα παιδιά. Αντίθετα, συγκινούνται από τον λεγόμενο αντισυστημικό λόγο.

Μιλάμε για το μέλλον της χώρας! Και μην πει κανείς ότι έτσι ήταν πάντοτε τα πράγματα, διότι δεν ήταν. Στα δικά μας χρόνια, τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, η νεολαία ήταν έντονα πολιτικοποιημένη. Ήθελε να αλλάξει τον κόσμο. Έπειτα, στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ οι νέοι ήθελαν και δικαιολογημένα να αλλάξουν την ζωή τους προς το καλύτερο σε σχέση με τη ζωή των γονιών τους. Κι έπειτα ήρθε η εποχή της αστακομακαρονάδας και  έπειτα μοιραία η εποχή της χρεοκοπίας και της μεγάλης απογοήτευσης. Και αυτή η τελευταία περίοδος άφησε πληγές. Χαράκτηκε στο DNA μιας ολόκληρης γενιάς. Και αυτό το DNA δεν το έχουμε ακόμη αποκωδικοποιήσει.

Στις επόμενες εκλογές, λοιπόν, περιμένουμε εκπλήξεις. Εφόσον οι νέοι πάνε να ψηφίσουν και δεν διαλέξουν να εκδράμουν εκείνη ειδικά τη μέρα, περιμένουμε εκπλήξεις. Ας μην βιάζονται διάφοροι, λοιπόν, να κάνουν αναγωγές με βάση το τι σκέφτονται και ψηφίζουν οι μεγαλύτερες γενιές.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, του Θανάση Μαυρίδη, 13/1/2023]