ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ – ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ

Το Άγιο Όρος επισκέπτεται ο Νίκος Δένδιας, στην πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών από το 2011. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση εκπροσωπείται στην Αθωνική Πολιτεία από τον διοικητή του Αγίου Όρους, η εποπτεία του οποίου ανήκει στο υπουργείο Εξωτερικών.

Από το 2011 είχε να επισκεφθεί το Άγιο Όρος, Υπουργός Εξωτερικών και αντιμετώπισε μια θερμή υποδοχή με τη σεμνότητα που αρμόζει στην προαιώνια ιστορία και την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση της μοναστικής πολιτείας του Άθω.

Μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, ο Νίκος Δένδιας παρέστη στην έκτακτη σύναξη της Ιεράς Κοινότητας, όπου οι εκπρόσωποι κάθε μίας από τις 20 Ιερές Μονές, παρέθεσαν στον Υπουργό Εξωτερικών, ενώπιον και του Διοικητή του Αγίου Όρους, τα ζητήματα που απασχολούν τους περίπου 2000 μοναχούς της χερσονήσου του Άθω, τα περισσότερα εκ των οποίων σχετίζονται με τις υποδομές, τη συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων, καθώς και τη συντήρηση του οδικού δικτύου. Πάντα παρόν και το πρόβλημα του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου, το οποίο παραμένει υπό κατάληψη από τους φανατικούς παλαιοημερολογίτες.

Ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στην αγιορείτικη κοινότητα και θα υποστηρίξει τις δράσεις που απαιτούνται ώστε η πνευματική και η πολιτιστική κληρονομιά να παραμείνει ζωντανή στο πέρασμα των αιώνων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παντοκράτορος, στη βιβλιοθήκη της οποίας έχουν εγκιβωτιστεί βυζαντινά κειμήλια απαράμιλλης πολιτιστικής αξίας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Άγιο Όρος, αποτελεί τη σπουδαιότερη μοναστική πολιτεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και παραμένει ένας μοναδικός ιερός προσκηνυματικός τόπος για εκατομμύρια χριστιανούς απ’ όλο τον κόσμο. Από το 1988 συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 29/12/2022]