Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ

Η Αγία Ένδοξος Μεγαλομάρτυς  Βαρβάρα τιμάται σε ολόκληρη την Ελλάδα από τον φιλομάρτυρα και φιλάγιο Λαό μας, ως προστάτης του Πυροβολικού ενδόξου σώματος του Στρατού μας και επίσης ως προστάτης των μεταλλωρύχων, των αδελφών μας δηλαδή που από τα έγκατα της γης παίρνουν την πρώτη ύλη για να στηρίξουν ολάκερη την οικουμένη με του Θεού την πρόνοια. Για τούτο και στην Ιερά μας Μητρόπολη επίκεντρο του εορτασμού είναι το Στρατώνι με την ομώνυμη ενορία της, καθότι ο τόπος αυτός συνιστά το κέντρο όλης της μεταλλευτικής δραστηριότητος της Χαλκιδικής.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, της Πανηγύρεως προέστη, με ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο Παν. Αρχιμ. π. Χριστόδουλος Στυλιανός, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Μεγάλης Παναγίας, πλαισιούμενος από τον Εφημέριο της Ενορίας Παν. Αρχιμ. π. Ευθύμιο Μαρμαλίδη και τους Διακόνους π. Νικόλαο Τσεπίση και π. Νικόδημο Κωτινούδη.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο π. Χριστόδουλος, ο οποίος επεχείρησε ένα θαυμάσιο συνδυασμό της Ευαγγελικής Περικοπής της Κυριακής Ι΄ Λουκά, η οποία αναφέρεται στο θαύμα που επετέλεσε ο Κύριος στη Συγκύπτουσα γυναίκα της Συναγωγής (Λουκ. ιγ΄ 10-17), με το μαρτυρικό μήνυμα της εορταζομένης Μεγαλομάρτυρος. Να σημειωθή ότι η Αγία Βαρβάρα κατήγετο από τη Νικομήδεια της Βιθυνίας, ήταν θυγατέρα του ειδωλολάτρου Διοσκόρου και μαρτύρησε στα χέρια του για την πίστη της κατά τους χρόνους του Μαξιμιανού, αρχάς 4ου αι. μ. Χ.

Ο ευλογημένος Λαός του Στρατωνίου προσήλθε με μεγάλη ευλάβεια και κατάνυξη και τίμησε την Αγία του, με επικεφαλής τον Βουλευτή κ. Απόστολο Πάνα, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννη Γιώργο, τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στυλιανό Βαλιάνο, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Νικόλαο Κεφαλά και Νικόλαο Αυγερινό, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κα Μαρία Ενεχηλίδου, την Περιφερειακή Σύμβουλο κα Αικατερίνη Ζωγράφου, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Βαγιωνά, τον Πρόεδρο του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Στυλιανό Τζιτζιρίκα, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αρναίας κ. Ιωάννη Μπαμπαΐτη, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γεώργιο Λαμπράκη, τον Τοπικό Σύμβουλο Γαλατίστης κ. Δημήτριο Γούσιο, τον πολιτευτή κ. Γεώργιο Τσιουπλάκη κ.α. Την Εταιρία Μεταλλευτικών δραστηριοτήτων εξεπροσώπησε ο Διευθύνων αυτήν Σύμβουλος κ. Δημήτριος Δημητριάδης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Αριστοτέλη, ακολούθησε Λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνος της Αγίας και των Ιερών της Λειψάνων ανά τις οδούς του Στρατωνίου επ’ ευλογία του Πληρώματος της Ενορίας και των μεταλλωρύχων παιδιών της.

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο από τον εορτασμό:

[ΠΗΓΗ: http://www.im-ierissou.gr/, 5/12/2022]