BLOOMBERG: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΞΙ ΧΩΡΕΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ “ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟ” ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, πιέζουν για ένα πιο λειτουργικό ανώτατο όριο (πλαφόν) στις τιμές του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι εκείνο που προσφέρεται από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι απίθανο να βοηθήσει τους καταναλωτές να δουν πιο οικονομικά βιώσιμους λογαριασμούς ενέργειας.

Με λιγότερο από δύο εβδομάδες να απομένουν μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία οι υπουργοί Ενέργειας, χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα πιέζουν για αυστηρότερο ανώτατο όριο τιμών σε σχέση με τις τιμές σε βασικούς διεθνείς κόμβους, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Bloomberg.

Η πίεση για ένα πιο δυναμικό επίπεδο έρχεται εν μέσω εκτεταμένης απογοήτευσης ότι το ανώτατο όριο που περιγράφεται από την Κομισιόν συνοδεύεται από προϋποθέσεις για συνθήκες στην αγορά που ενδέχεται να μην εκπληρωθούν ποτέ. Δεν θα είχε ενεργοποιηθεί, για παράδειγμα, ούτε καν όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Βασικές απαιτήσεις των επτά

  • -Το 75% του ανώτατου ορίου τιμής θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με μια τιμή αναφοράς (το έγγραφο αναφέρει ως παράδειγμα τα 160 €)
  • -Το υπόλοιπο 25% θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με τον σταθμισμένο μέσο όρο τιμών φυσικού αερίου και LNG που ορίζονται στο Henry Hub στις ΗΠΑ, στο JKM στην Ασία, στο NWE και στο MED στην Ευρώπη
  • -Να μην οριστεί χρονικό όριο ισχύος για το ανώτατο όριο
  • -Οι χώρες προτείνουν επίσης την κατάργηση του δεύτερου όρου της Επιτροπής σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου με σημαντικό ασφάλιστρο έναντι του LNG

Η τρέχουσα πρόταση ανώτατου ορίου τιμών της Επιτροπής απαιτεί οι τιμές να παραμείνουν πάνω από 275 δολ. για δύο εβδομάδες και επίσης να είναι τουλάχιστον 58 ευρώ υψηλότερες από τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου για 10 συναπτές ημέρες διαπραγμάτευσης

“Η συνθήκη δύο διαδοχικών εβδομάδων σταθερών υψηλών τιμών φυσικού αερίου δεν είναι αποτελεσματική για την επίτευξη άμεσων θετικών αποτελεσμάτων για τις αγορές”, αναφέρεται στο έγγραφο, με το οποίο ασκείται κριτική στην πρόταση της Επιτροπής. “Τα επίπεδα ενεργοποίησης απέχουν πολύ από το να μπορούν να αποτρέψουν επεισόδια υπερβολικών τιμών του φυσικού αερίου”.

Οι νέες απαιτήσεις θέτουν το έδαφος για δύσκολες διαπραγματεύσεις ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας των 27 χωρών-μελών ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου, με έντονες διαφορές μεταξύ των χωρών να παραμένουν. Εάν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν μέχρι τότε, το θέμα θα πάει σε επίπεδο ηγετών σε μια σύνοδο κορυφής αργότερα μέσα στην ίδια εβδομάδα, με ένα τελικό συμβούλιο υπουργών πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, προγραμματισμένο για τις 19 Δεκεμβρίου.

Η Τσεχία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση που μειώνει το ανώτατο όριο τιμών από τα 275 ευρώ που πρότεινε η Επιτροπή στα 264 ευρώ, σύμφωνα με ξεχωριστό έγγραφο που περιήλθε εις γνώση του Bloomberg. Πρότεινε επίσης να μειωθεί το χρονικό διάστημα που θα χρειαζόταν να παραμείνουν οι τιμές πάνω από το συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός σε πέντε ημέρες αντί σε δύο εβδομάδες. Αυτό εξακολουθεί να είναι απίθανο να θεωρηθεί αρκετό από εκείνες τις χώρες που πιέζουν για ένα αυστηρότερο πλαφόν.

Ο κίνδυνος είναι μια αποτυχία επίτευξης συμφωνίας να εμποδίσει άλλους κανονισμούς έκτακτης ανάγκης που έχουν συμφωνηθεί κατ’ αρχήν – σχετικά με την επιτάχυνση της αδειοδότησης, τις κοινές αγορές αερίου και τον περιορισμό της ενδοσυνεδριακής μεταβλητότητας τιμών. Η πρόταση από τις επτά χώρες θα εφαρμοστεί σε τιμές για τον επόμενο μήνα και για το τρίμηνο, σύμφωνα με άτομα με γνώση του ζητήματος. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα τεθεί και για εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Οι επτά χώρες ζητούν επίσης τα κράτη-μέλη να έχουν τον τελευταίο λόγο για το εάν το ανώτατο όριο τιμών θα αναστέλλεται λόγω ακούσιων διαταραχών στην αγορά ή διαταραχών στον εφοδιασμό, αντί να το αφήνουν στα χέρια της Κομισιόν. Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει η επιλογή αυτόματης αναστολής.

Η Ισπανία θεωρείται ότι υποστηρίζει σε γενικές γραμμές την πρόταση, ενώ η Γαλλία θα είναι κρίσιμης σημασίας να συμμετάσχει, με χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία να αντιτίθενται σε ένα αυστηρότερο πλαφόν, σύμφωνα με άτομα με γνώση των συζητήσεων.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 2/12/2022]