ΓΙΑΤΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ;

Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Νοεμβρίου σε ανάμνηση του πογκρόμ εναντίον των Εβραίων που οργανώθηκε από τους ναζί εκείνη την ημερομηνία του 1938.

Η λεγόμενη «νύχτα των κρυστάλλων», ήταν το πρώτο μαζικό πογκρόμ κατά τον Εβραίων που ξεκίνησε τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου του 1938 και συνεχίστηκε μέχρι το πρωί. Ονομάστηκε έτσι επειδή οι ναζί ξέσπασαν στα μαγαζιά των Εβραίων, καθώς έσπασαν πολλές βιτρίνες.

Οι αναταραχές προκλήθηκαν με αφορμή τον φόνο του Γερμανού γραμματέα στην πρεσβεία στο Παρίσι Έρνστ Φον Ρατ, από τον γερμανοεβραίο Χέρσελ Γκρίσπαν. Αλλά ο φόνος ήταν απλά η αφορμή για να ξεκινήσουν οι επιθέσεις κατά των Εβραίων, αφού είχαν ενορχηστρωθεί ήδη από την γερμανική κυβέρνηση, κι ας άφησαν να εννοηθεί ότι ήταν αυθόρμητες.

Εκείνη την νύχτα καταστράφηκαν 1.574 συναγωγές, χιλιάδες εβραϊκά καταστήματα και πάνω από 30 χιλιάδες Εβραίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο αριθμός των νεκρών δεν είναι σαφείς, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 36 και 200.

Η παγκόσμια κατακραυγή που ακολούθησε και η ενέργεια των ΗΠΑ να σταματήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Γερμανία, δεν σταμάτησαν το κακό και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αλλά και οι μαζικές δολοφονίες εκατομμυρίων Εβραίων ήταν αυτά που ακολούθησαν.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 9/11/2022]