ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΑΛΑΖΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ερώτηση προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Πάνας Απόστολος ζητώντας την εφαρμογή του Προγράμματος του Υπουργείου για τη  Χαλαζική Προστασίας στη Χαλκιδική.

Στην Ερώτησή του ο κ. Πάνας τονίζει, πως λόγω της κλιματικής αλλαγής στη Χαλκιδική, μια περιοχή με έντονη ενασχόληση στον πρωτογενή τομέα προκαλούνται συχνά ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές και ο κρατικός μηχανισμός αναγκάζεται να προβαίνει σε διαδικασίες αποζημιώσεων, που συνήθως δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά κόστη αποκατάστασης των ζημιών, ενώ παράλληλα οι οικονομικές επιβαρύνσεις στον ΕΛΓΑ είναι τεράστιες.

Παράλληλα ο κ. Πάνας σημειώνει πως στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας (Ε.Π.Χ.Π.), το οποίο εφαρμόζεται από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) σε αγροτικές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, με σκοπό την πρόληψη των ζημιών για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι, δυστυχώς και για αδιευκρίνιστους λόγους, δεν συμπεριλαμβάνεται η Χαλκιδική, τη στιγμή που το υπάρχον πρόγραμμα εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε περιοχές και  τμήματα της Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πιερίας, στην Κεντρική Μακεδονία και τμήματα της Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας, στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, ο Βουλευτής αναφέρει στην παρέμβαση του,  πως έχει ήδη επισκεφθεί  το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών (Κ.Ε.Μ.Ε), στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και έχει ενημερωθεί από τον Προϊστάμενο και τον Μετεωρολόγο της Υπηρεσίας,  πως αφενός δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής αεροπλάνου στη Χαλκιδική, αφετέρου οι γεωμορφολογικές συνθήκες της δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του προγράμματος.

Ο κ. Πάνας δήλωσε σχετικά: «Με την κοινοβουλευτική μου παρέμβαση ζητώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μου αναφέρει τους λόγους αποκλεισμού της Π.Ε. Χαλκιδικής από το εν λόγω Πρόγραμμα και με ποιες διαδικασίες, παραμέτρους και συνθήκες καθορίζονται οι περιοχές χαλαζικής προστασίας, ενώ ταυτόχρονα αιτούμαι και την εφαρμογή του Προγράμματος και στη Χαλκιδική, καθώς η Πολιτεία πρέπει να στέκεται ισόρροπα και ισόνομα προς όλες τις περιοχές και μαζί με τον ΕΛΓΑ να λειτουργούν προστατευτικά και κατασταλτικά και όχι απλά θεραπευτικά». Διαβάστε εδώ το ακριβές κείμενο της ΕΡΩΤΗΣΗΣ του Βουλευτή:

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 17/10/2022]