ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ «15» ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΠΛΑΦΟΝ – ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχτηκαν την πρόταση της Κομισιόν τα κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός. Στήριξη της πρωτοβουλίας Τζεντιλόνι – Μπρετόν και ευρωομόλογο ζητάει ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας το φόβο μιας νέας κρίσης χρέους

Με βάση αυτό το «πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» όπως χαρακτήρισε την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί αύριο το πρωί για την Πράγα προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη και στη Σύνοδο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα την Παρασκευή.

«Προσβλέπουμε στις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το σχεδιασμό ενός ανώτατου ορίου που θα διασφαλίζει την προσφορά, θα διατηρεί λογικές τις τιμές και την εσωτερική αγορά. Ήρθε η ώρα να στηρίξουμε δραστικά τους πολίτες μας ενάντια στην απειλητική εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η πρόταση αυτή της Κομισιόν ήρθε σε μια στιγμή που το θέμα της διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας, δίχαζε την ΕΕ το μέγεθος του ενεργειακού πακέτου στήριξης που ανακοίνωσε η Γερμανία, ύψους 200 δισεκ. ευρώ, καθώς όπως επισήμαιναν οι Γάλλοι, η λογική των εθνικών επιδοτήσεων τέτοιων διαστάσεων, θα αποδυνάμωνε άλλες μικρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες της ΕΕ με μικρότερο δημοσιονομικό χώρο.

Ιδιαίτερα πανηγυρική ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου που μίλησε για δικαίωση των πρωτοβουλιών και της επιμονής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια αποτελεσμική ευρωπαϊκή λύση στο ενεργειακό ζήτημα.

Πλέον το ζήτημα είναι για την ελληνική κυβέρνηση η θέση που διατύπωσε η Κομισιόν -υπαναχωρώντας από την αρχική της άρνηση– να γίνει και απόφαση της ΕΕ και πότε και πως θα εφαρμοστεί μια τέτοια λύση και πως θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών ώστε να δουν ανάσα οι καταναλωτές και φυσικά τα δημόσια ταμεία που σήμερα επιβαρύνονται με δισεκατομμύρια επιδοτήσεων.

«Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα γκρουπ 15 χωρών, που στην ουσία ζητούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο με δέσμη προτάσεων για το πλαφόν, την κοινή προμήθεια και την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση. Η χώρα μας πρωταγωνιστεί, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης» είπε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στο MEGA και αφού επεσήμανε ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν από τις «φθηνότερες τιμές» ηλεκτρικού ρεύματος υπογράμμισε ότι καμία χώρα δεν αντέχει μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση καμιά χώρα από μόνη της να καταφέρει να αντιμετωπίσει, όσο αποτελεσματικά απαιτείται το πρόβλημα.  Η Ευρώπη έχει καθυστερήσει. Έχουμε σπαταλήσει πάρα πολύ χρόνο. Σε αντίθεση με την πανδημία που κινηθήκαμε πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά ως Ευρώπη, εδώ δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να ανταποκριθούμε στην επιτακτική ανάγκη στήριξης των ευρωπαϊκών κοινωνιών».

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι και ο Αλέξης Τσίπρας στηλιτεύει τη γραμμή της Γερμανίας και προτείνει ευρωομόλογο θέτοντας τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης χρέους για τις οικονομίες της ευρωζώνης.

Μάλιστα ενόψει της προπαρασκευαστικής συνόδου των ευρωσοσιαλιστών (PES) στην Πράγα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται αύριο προτείνοντας τη στήριξη της πρωτοβουλίας Τζεντινόνι Μπρετόν για την ενεργειακή κρίση, με την κοινή έκδοσης χρέους που εφαρμόσθηκε κατά την πανδημία του κοροναϊού covid-19. Θα προτείνει την έκδοση κοινού ευρωομολόγου που θα στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στην χρηματοδότηση στοχευμένων εθνικών παρεμβάσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει ότι «ο μόνος σίγουρος τρόπος να βρεθούμε πάλι μπροστά σε μια κρίση χρέους στην Ευρώπη είναι να συνεχίσουμε μια «κούρσα εθνικών επιδοτήσεων» που θα αφήνει τεράστια περιθώρια αισχροκέρδειας αλλά και ανεξέλεγκτων ελλειμάτων. Επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε αν το μέλλον μας είναι η αλληλεγγύη ή ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει, όπως φαίνεται να επιλέγει η Γερμανία. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη των αξιών μας».

[ΠΗΓΗ: https://www.epikairo.gr/, από Epi kairos, 6/10/2022]