ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΩΣ ΓΕΩΛΟΓΟΙ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Αδιαφορία από τον Δήμο και την Περιφέρεια ΑΜΘ υποστηρίζει ο καθηγητής Β. Μέλφος

Από φέτος και για τρία χρόνια πραγματοποιείται ένα πρόγραμμα με την συνεργασία της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Erasmus+ με τίτλο: «Δράση για την έρευνα και τη διδασκαλία στην μεταλλευτική έρευνα – Ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς» και έχει ακρωνύμιο ARTEMIS. Στο πρόγραμμα αυτό  συμμετέχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από τέσσερα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια: της Λωραίνης από το Nancy της Γαλλίας, του Erlangen της Γερμανίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σαράντα φοιτητές και Καθηγητές των παραπάνω Πανεπιστημίων συγκεντρώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και για μία εβδομάδα επισκέπτονται περιοχές της Θράκης για να εκπαιδευτούν σε σύγχρονες γεωχημικές μεθόδους με φορητά όργανα στην αναζήτηση μετάλλων, και ιδιαίτερα των κρίσιμων και σπανίων μετάλλων που είναι απαραίτητα στην «πράσινη» ενέργεια και στα προϊόντα σύγχρονης τεχνολογίας.

Η Μαρώνεια και όχι μόνο είναι πλούσια με κοιτάσματα σπανίων μετάλλων

Η Ροδόπη και ιδιαίτερα η περιοχή της Μαρώνειας και πιο συγκεκριμένα της Μαρμαρίτσας είχαν την τιμητική της, καθώς φοιτητές με ειδικό εξοπλισμό έκαναν επιτόπια ανάλυση των μοναδικών αυτών κοιτασμάτων που έχει η Ροδόπη και σε πολλούς είναι άγνωστα. Ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας του τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ Βασίλης Μέλφος φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και μίλησε για τα καλύτερα λόγια για τον «πλούτο» της Θρακικής γης, που περιμένει να ανακαλυφθεί και φυσικά να εκμεταλλευτεί προς όφελος της κοινωνίας.

«Η περιοχής της Θράκης έχει πολύ έντονη παρουσία κοιτασμάτων σπανίων μετάλλων, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο πλέον για την ενεργειακή μετάβαση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε συνεργασία με πανεπιστήμια από την Γαλλία και την Γερμανία, όπου μελετούμε τα κοιτάσματα της Θράκης. Αποφασίσαμε ότι αυτά τα κοιτάσματα είναι μοναδικά για την εκπαίδευση των νέων γεωλόγων, ώστε να εκπαιδευτούν σε νέες σύγχρονες τεχνικές για την αναζήτηση και την μελέτη τέτοιων κοιτασμάτων. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει εδώ και 10 μέρες» πληροφόρησε ο κος Μέλφος.

Η επιλογή της Θράκης δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για μία περιοχή όπου εντοπίζονται σημαντικές μεταλλοφορίες με τέτοια μέταλλα, και έχουν εξαιρετική ανάπτυξη στην ύπαιθρο, με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλα για την εκπαίδευση νέων γεωεπιστημόνων. Αυτός είναι ο λόγος που οι Γάλλοι και Γερμανοί Καθηγητές A. Tarantola, J. Cauzid, K. Haaseκαι M. Keith, μαζί με τους Έλληνες συνεργάτες τους Καθηγητές Π. Βουδούρη και Β. Μέλφο, αποφάσισαν να επιλέξουν τις περιοχές της Μαρώνειας, των Σαπών-Κασσιτερών, της Κίρκης, και του Καλλυντηρίου για να εκπαιδεύσουν τους φοιτητές τους, αφού σπάνια μπορεί να βρεθεί τόσο σημαντικός αριθμός διαφορετικών τύπων κοιτασμάτων σε μία περιορισμένη περιοχή. 

«Κουβαλάμε μαζί μας και τα ειδικά όργανα και γίνονται επιτόπιες αναλύσεις. Πάνω σε αυτό θέλουμε να εκπαιδευτούν οι φοιτητές, δηλαδή στις επιτόπιες μεθόδους» δήλωσε ο κος Μέφλος.

Οι στόχοι του έργου

Δύο είναι οι κύριοι στόχοι του έργου. Ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η εκπαίδευση γεωλόγων, κυρίως μεταπτυχιακών φοιτητών, στην αναζήτηση κοιτασμάτων με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Ο μακροπρόθεσμος στόχος αφορά στη σύγχρονη ανάπτυξη της επιστήμης της Γεωλογίας. Η Γεωλογία είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη επιστήμη με ισχυρές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επομένως, οι φοιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν και να εξασκούν τις βασικές αρχές της γεωλογίας, όπως η ορυκτολογία, η πετρογραφία, η γεωχημεία, η τεκτονική κ.ά, αλλά πολύ περισσότερο χρειάζεται να γνωρίζουν τις σύγχρονες τεχνολογίες. Αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην εύρεση μιας μεγάλης ποικιλίας θέσεων εργασίας.

Οι νέες ευκαιρίες εργασίας αφορούν επίσης και σε άτομα με σωματική αναπηρία. Τα άτομα αυτά θα μπορούν να προσφέρουν στην διαχείριση δεδομένων, στην προετοιμασία γεωλογικών δειγμάτων και στις γεωχημικές αναλύσεις. Το έργο ARTEMIS περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες, διαθέσιμες στις συγκεκριμένες ομάδες συμμετεχόντων, για μία εβδομάδα στο Nancy και για δύο εβδομάδες στην Ελλάδα. Αρχικά οι φοιτητές παρακολούθησαν διαλέξεις και έλαβαν μέρος σε εργαστήρια φασματοσκοπικών φορητών οργάνων στο Πανεπιστήμιο της Λωραίνης στις αρχές Σεπτεμβρίου. Δύο εβδομάδες μετά, συγκεντρώθηκαν στην Θεσσαλονίκη μαζί με τους Καθηγητές τους όπου για τρεις μέρες  παρακολούθησαν σεμινάρια και διαλέξεις για την εφαρμοσμένη γεωχημεία σχετικά με την αναζήτηση νέων κοιτασμάτων και για τα ειδικά γεωλογικά φαινόμενα των κοιτασμάτων της Θράκης. Ακολούθησαν δύο μέρες εκπαίδευσης στο Στρατώνι και στην συνέχεια ταξίδεψαν στην Θράκη για εφαρμογή των φορητών γεωχημικών μεθόδων στην ύπαιθρο.

Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης έχει πολύ μεγάλη επιτυχία και όλοι είναι ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα της προσπάθειας. Παράλληλα με την εκπαίδευση, φοιτητές και καθηγητές έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν πιο πολύ τις ακαδημαϊκές σχέσεις και συνεργασίες, ενώ οι ξένοι φιλοξενούμενοι γνωρίζουν από κοντά τους ανθρώπους, τις τοποθεσίες και την γαστρονομία της Θράκης και επιστρέφοντας στις χώρες τους θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για αυτήν ακριτική περιοχή της Ελλάδας. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί και πάλι το φθινόπωρο του 2023 και του 2024, με νέους φοιτητές που θα πλαισιώσουν τους Καθηγητές με στόχο την απόκτηση γνώσεων και εμπειριών. 

Αδιαφορία από τους τοπικούς φορείς 

Ο καθηγητής Βασίλης Μέλφος ερωτηθείς σχετικά για το εάν οι Δήμοι και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης “αγκαλιάζουν” την προσπάθεια των πανεπιστημίων που γίνεται στην περιοχής μας, κατέγραψε… αδιαφορία. «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον παρόλο που έχουμε ενημερώσει και την Περιφέρεια και τους Δήμους. Δεν ασχολούνται με αυτό που κάνουμε. Ξεχνούν ότι αυτή η έρευνα που γίνεται και η εκπαίδευση είναι πάρα πολύ σημαντική για τις νέες γενιές» τόνισε χαρακτηριστικά. 

[ΠΗΓΗ: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 6/10/2022]