Το τελευταίο, πριν την πολιτική ανάπαυλα του Αυγούστου, υπουργικό συμβούλιο σηκώνει…αυλαία σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Και στην εισήγησή του, ο πρωθυπουργός, που έσπευσε στη συζήτησή του με δημοσιογράφους, να κλείσει κάθε σενάριο για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό, αναμένεται να εκπέμψει και πάλι μηνύματα σταθερότητας, αλλά και συνεχούς παραγωγής έργου σε μία εποχή πολλαπλών προκλήσεων για τη χώρα.
Το πρώτο μεγάλο οικονομικό ορόσημο ανοίγεται ήδη στον ορίζοντα και σχετίζεται με την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, το κυβερνητικό στοίχημα για την κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 έχει μπει στις…ράγες και στη σκηνή παραμένουν πάντα τα μέτωπα της ενεργειακή κρίσης, της ακρίβειας και της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εν αναμονή, μάλιστα, της πρωθυπουργικής ανόδου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στο…ραντεβού της συμπρωτεύουσας, άλλωστε, που θα είναι η τελευταία πριν την επόμενη εθνική κάλπη, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να…στρώσει το οικονομικό χαλί του τελευταίου τετράμηνου του 2022 και του πρώτου εξάμηνου του 2023, ξεδιπλώνοντας τις στρατηγικές της κυβέρνησης στο μέτωπο της θωράκισης των πολιτών, της περαιτέρω μείωσης των φορολογικών βαρών και της ανάπτυξης, με το Μέγαρο Μαξίμου να εισέρχεται σε…χωροχρόνο ΔΕΘ αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Στην κυβέρνηση, την ίδια στιγμή, κάνουν το…ταμείο της επίσκεψης του πρίγκιπα-διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, με παράγοντες να επισημαίνουν όχι μόνο την επιτυχημένη για τις ελληνικές επιδιώξεις παρουσία του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και το γεγονός ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν αποφέρουν απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη. “Αποδεικνύεται ότι το Ριάντ βλέπει τη χώρα μας και ως γέφυρα για πρόσβαση στην Ευρώπη. Το νέο και σημαντικό στοιχείο είναι η πρόθεση των Σαουδαράβων να προμηθεύσουν την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη με φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο οι ίδιοι παράγουν από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι συμφωνίες εδραιώνουν τη διμερή στρατηγική σχέση, ενώ ταυτόχρονα εμβαθύνουν και διευρύνουν τη διμερή συνεργασία σε σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος”, σχολιάζουν.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του πρίγκιπα-διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, πήραν το δρόμο των υπογραφών έντεκα διακρατικά και 17 επιχειρηματικά deals. Ειδικότερα:
- -Θεσμοθετήθηκε η σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών, η οποία, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, εδραιώνει τη διμερή στρατηγική σχέση και προωθεί τη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
- -Υπεγράφησαν συμφωνίες που αφορούν στην ενέργεια, τη στρατιωτική συνεργασία, τις επενδύσεις, την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, την υγεία, την καταπολέμηση του εγκλήματος, τον πολιτισμό και αθλητισμό, την τεχνική συνεργασία στα πεδία της τυποποίησης και ποιότητας, τη συνεργασία στην αρχειοθέτηση και διαχείριση αρχείων.
- -Υπεγράφη η συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor που αναμένεται να καταστήσει τη χώρα μας πύλη εισόδου δεδομένων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
- -Κατά την διάρκεια συνάντησης ανώτερων στελεχών περίπου 100 ελληνικών και 40 σαουδαραβικών επιχειρήσεων μπήκαν οι υπογραφές σε 16 επιχειρηματικές συμφωνίες και Μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 28/7/2022]