Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ RFID, ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΣ

Όταν η δουλειά σου είναι μεταλλωρύχος υπογείτης και εργάζεσαι μερικά εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, μπορείς να επιλέξεις να κάνεις τον σταυρό σου στην Αγιά Βαρβάρα ή να μην τον κάνεις. Δικαίωμα σου.  Μπορείς να χαιρετήσεις τους γιατρούς/νοσηλευτές που κάνουν βάρδιες 24 ώρες προληπτικά, αλλά δεν μπορείς να τους διώξεις γιατί δεν γουστάρεις να τους βλέπεις! Δεν μπορείς επίσης να  επιλέξεις να ΜΗΝ φορέσεις τη στολή, το κράνος, τον φακό που κάνει τη νύχτα μέρα  … Δεν μπορείς να επιλέξεις να ΜΗ νοιαστείς για τον εαυτό σου μιας και συνήθως πάνω στην επιφάνεια  υπάρχει μια οικογένεια που σε περιμένει να γυρίσεις σπίτι. Δεν κατεβαίνεις στο κέντρο της γης για να παίξεις κρυφτό, ούτε για διασκέδαση με μεγάλα μηχανήματα και τόνους εκρηκτικά. Κι αν οτιδήποτε απροσδόκητο συμβεί….το πρώτο μέλημα πάντα, είναι να βγεις από εκεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, σώος και αβλαβής.

Υπάρχει κάποιος που δεν συμφωνεί σε όλα αυτά; Γιατί αν υπάρχει… η κοινή λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά!

Ελπίζω να σας τράβηξα την προσοχή, οπότε πάμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Όλοι γνωρίζουμε τις παθητικές ετικέτες RFID, αυτές που βάζουν τα διάφορα καταστήματα σε προϊόντα αξίας, π.χ. ρούχα για να αποφεύγονται οι κλοπές. Για όσους δεν γνωρίζουν, επί της ουσίας η τεχνολογία Radio Frequency Identification (RFID) είναι μία μέθοδος αυτόματου εντοπισμού και αναγνώρισης αντικειμένων, που βασίζεται στην αποθήκευση και στην ασύρματη ανάκτηση, από μακριά, δεδομένων, τα οποία  αποθηκεύονται σε ειδικές μικροσκοπικές συσκευές που ονομάζονται ετικέτες RFID (RFID tags),  η αναμεταδότες (transponders). Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει δώσει καινούργιες δυνατότητες και έχει βρει εφαρμογές σε μία σειρά τομείς, όπως τα διόδια, τα διαβατήρια, η τυποποίηση των προϊόντων, οι πιστωτικές κάρτες, οι βιβλιοθήκες, η αυτοκινητοβιομηχανία κ.ά. Μια από τις σημαντικότερες όμως εφαρμογές αφορά την ασφάλεια εργαζομένων σε μεταλλεία και ορυχεία. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μια τεχνολογία που μπορεί να σώσει ζωές!

Η χρήση ενός τέτοιου συστήματος περιλαμβάνεται στην αναβάθμιση και επικαιροποίηση του συστήματος ασφαλείας των εργαζομένων στα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός. Η ίδια εταιρεία δηλώνει πως έχει θέσει στόχο το «μηδέν ατυχήματα», στηριζόμενη στις αρχές της πρόληψης και της παρέμβασης.

Έτσι, ξεκίνησε και η λειτουργία του νέου «Ηλεκτρονικού Συστήματος Ασφαλούς Λειτουργίας Υπόγειου Μεταλλείου», όπως ονομάστηκε, αξιοποιώντας αυτή τη διεθνώς διαδεδομένη τεχνολογία, που χρησιμοποιείται σε σειρά μεταλλείων ανά τον κόσμο. Με λίγα λόγια, το σύστημα βασίζεται σε ένα δίκτυο RDIF και υπάρχει μια φορητή «Ατομική Συσκευή Ασφάλειας» (safety beacon) που έχει επάνω του κάθε εργαζόμενος, κάθε επισκέπτης, αλλά και κάθε όχημα στις υπόγειες στοές. Προβλέπεται αυτή η συσκευή να αποτελέσει μέρος των υποχρεωτικών Μέσων Ατομικής Προστασίας. Έτσι, από το Κέντρο Ελέγχου μπορούν και ξέρουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται η κάθε συσκευή, άρα και αυτός που την έχει πάνω του. Έχει υπολογιστεί πως σε περίπτωση μιας έκτακτης ανάγκης που θα χρειαστεί να εκκενωθούν οι στοές, μπορεί να έχουμε έως και 70% μικρότερο χρόνο καταμέτρησης όσων βρίσκονται εκεί, δίνοντας χρόνο και χώρο στις ομάδες διάσωσης δράσουν στοχευμένα και αποτελεσματικά.

Κολοσσοί της μεταλλευτικής, όπως η Vale, η Boliden, η Dundee, η Anglo American, η BHP Billiton Mitsubishi Alliance, η Newmont, οι δικοί μας Βωξίτες Παρνασσού, κ.ά. χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα εδώ και πολλά χρόνια, με πολλές χώρες να το έχουν καταστήσει υποχρεωτικό. Να σημειωθεί πως με το ίδιο σύστημα μπορούν αργότερα να εφαρμοστούν καινοτόμες τεχνολογίες οι οποίες θα κάνουν ακόμη ασφαλέστερες τις συνθήκες εργασίες, όπως η απομακρυσμένη ανατίναξη, η απομακρυσμένη αποκομιδή μεταλλεύματος, ο αερισμός κατ’ απαίτηση, και άλλες.

Οι θεωρίες συνομωσίας και οι… «Όχι σε όλα»

Μέχρι εδώ όλα καλά… Όπως όμως σε όλες τις προσπάθειες ανάπτυξης σε αυτή τη χώρα (και όχι μόνο), υπάρχουν και αιώνιοι «όχι σε όλα», οι οποίοι πάντα (εφευ)βρίσκουν κάποια ανυπόστατη αιτιολόγηση για να πουν όχι σε κάθε τι προοδευτικό… Ειδικά εδώ στην Χαλκιδική το έχουμε δει πολλάκις το ίδιο έργο…

Διαβάζω λοιπόν (που αλλού) στο 902.gr, πως «Πίσω από τους φανταχτερούς τίτλους του ψηφιακού μετασχηματισμού κρύβεται η αύξηση της εκμετάλλευσης των μεταλλωρύχων»!!! Και πως «η Ελληνικός Χρυσός επιδιώκει πολλαπλά οφέλη μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αφ’ ενός την ένταση της πολύπλευρης εκμετάλλευσης των μεταλλωρύχων με την εντατικοποίηση της εργασίας και αφετέρου την αξιοποίηση των νέων “εργαλείων” για το διαχωρισμό του χρόνου εργασίας σε”ενεργό” και “ανενεργό”».

Μόνο που ο διάπυρος αρθρογράφος δεν μας εξηγεί πως μπορεί να γίνει αυτό… Και όχι μόνο αυτό, αλλά στο Ριζοσπάστη της 28ης Ιουλίου, σε έτερο «διάπυρο» άρθρο, με τον πομπώδη τίτλο «Επιστρέφεται ως απαράδεκτη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της “Ελληνικός Χρυσός”», δημοσιεύεται ανακοίνωσή της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, όπου –ούτε λίγο ούτε πολύ–, στους «άμεσους στόχους πάλης»(!) περιλαμβάνονται «Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όχι απλά με εφαρμογή των ελάχιστων που ορίζει η νομοθεσία, αλλά με διαρκή παρακολούθηση από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό των επιπτώσεων της εξορυκτικής παραγωγικής διαδικασίας σε όλες τις ειδικότητες εργαζομένων»(!!!).

Σύντροφοι, αποφασίστε… Σωστά μέτρα ασφάλειας ή επαναστατική γυμναστική; Τελικά για ακόμα μια φορά όλα στο βωμό της μικροπολιτικής σκοπιμότητας;

Στο ίδιο μήκος κύματος και μερίδα των εργαζομένων, οργανωμένη ή μη. Και το να αντιδρούν στην εφαρμογή μιας τεχνολογίας ή οποία μεταξύ των άλλων σώζει και ζωές, για μένα τουλάχιστον είναι δυσνόητο. Το ίδιο και να αρνούνται να παραλάβουν την Ατομικής Συσκευής Ασφάλειας – και να παρακινούν κι άλλους να κάνουν το ίδιο… Δηλαδή εδώ έχουμε μια εταιρεία που προσπαθεί να εφαρμόσει ένα παγκοσμίως δοκιμασμένο για χρόνια σύστημα που σκοπό έχει την μεγιστοποίηση της ασφάλειας στις υπόγειες στοές, αλλά κάποιοι εργαζόμενοι δεν συναινούν; Ή κάνω λάθος; ….

Προβάλλεται πάλι η θεωρία συνομωσίας-καραμέλα που κουραστήκαμε να ακούμε εδώ και χρόνια… Συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι θεωρούν πως η εταιρεία δεν είχε άλλη έγνοια από το να «διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων»!!! Οπότε καλούν τους εργαζόμενους σε «αντίσταση», με το να μην υπογράψουν πως παρακολούθησαν επιμορφωτικά σεμινάρια! Και να μην παραλάβουν τις συσκευές τους… Σαν κάποιους που αρνούνται τις νέες ταυτότητες γιατί έχουν το τσιπάκι του… 666!, αλλά χρησιμοποιούν μια χαρά την πιστωτική τους κάρτα με το ίδιο τσιπάκι… Φαιδρότητες!

Αναρωτιέμαι τι ποσοστό των εργαζομένων συμφωνεί με αυτά. Εκτός αν τα μεταλλεία Κασσάνδρας έχουν επιλεγεί ως στίβος αντιπολίτευσης, μέσω αιώνιας κόντρας με τη διοίκηση και «όχι σε όλα». Αλλά προς θεού! Το να κατηγορήσεις την εταιρεία επειδή θέλει να σε προστατεύσει και να καταστήσει ασφαλέστερο το εργασιακό σου περιβάλλον, με ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον, είναι πέραν της λογικής… Και όχι μόνο της κοινής…