Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ ΜΕ ΟΙΝΟΥΣ, ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Στο Μπιλμπάο και στο Σαν Σεμπαστιάν βρίσκονται αυτές τις ημέρες άνθρωποι του δήμου Αριστοτέλη, δρομολογώντας οινικές και γαστρονομικές δικτυώσεις

Στη χώρα των Βάσκων ταξιδεύει αυτές τις μέρες η Ανατολική Χαλκιδική με ένα ποτήρι κρασί στο… χέρι, με ένα μενού γεμάτο γεύσεις κι ένα… μπαούλο που ξεχειλίζει ιστορία και πολιτισμό. Στην τέταρτή του εξόρμηση στην Ισπανία, μετά τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη και τη Μαγιόρκα, ο δήμος Αριστοτέλη επισκέπτεται το Μπιλμπάο και το Σαν Σεμπαστιάν, θέλοντας να δημιουργήσει έναν οινικό, γαστρονομικό και πολιτιστικό δίαυλο επικοινωνίας με μια περιοχή φημισμένη για τον γαστρονομικό της τουρισμό.

Στον πρώτο σταθμό, στο Μπιλμπάο, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας των Βάσκων, οι άνθρωποι του δήμου συναντώνται με τουριστικά πρακτορεία όπου θα παρουσιάσουν τον προορισμό της Ανατολικής Χαλκιδικής με αιχμή τους οίνους, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό. Ακόμα πιο σημαντικός όμως είναι ο δεύτερος σταθμός, το Σαν Σεμπαστιάν, όπου έχει προγραμματισθεί συνάντηση με τον δήμαρχο, στον οποίο θα παρουσιαστεί εκ του σύνεγγυς η τουριστική πρόταση της Ανατολικής Χαλκιδικής. Το Σαν Σεμπαστιάν, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη, κατάφερε σε μερικά χρόνια να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο εκλεπτυσμένους προορισμούς υψηλής γαστρονομίας διεθνώς, με τα εστιατόρια αστεριών Michelin να είναι χαρακτηριστικό του γνώρισμα. Μάλιστα, μετά από σχετικές επαφές που προηγήθηκαν, έχει ήδη ληφθεί απόφαση από το τοπικό δημοτικό συμβούλιο για γαστρονομική και οινική δικτύωση των δύο περιοχών, με πρώτο βήμα την επίσκεψη του δημάρχου του Σαν Σεμπαστιάν μαζί με τουριστικούς πράκτορες στην Ανατολική Χαλκιδική εντός της άνοιξης, ώστε η συνεργασία να αρχίζει να παίρνει μορφή, ακόμα και σε επίπεδο ανταλλαγής προϊόντων. Η αποστολή στο Σαν Σεμπαστιάν είναι η τρίτη οινική δικτύωση της ανατολικής Χαλκιδικής στην Ευρώπη, μετά τις εξορμήσεις στο Φράιμπουργκ και το Μπορντό.

Πέραν της γαστρονομικής και οινικής δικτύωσης θα παρουσιαστούν επίσης και οι προοπτικές του σχολικού τουρισμού στην περιοχή της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Και δεύτερη αποστολή στη χώρα των Βάσκων τον χειμώνα

Οι άνθρωποι του δήμου Αριστοτέλη θα βρεθούν αυτές τις ημέρες και στη γνωστή οινική ζώνη της La Rioja, στα όρια με τη χώρα των Βάσκων, όπου θα επισκεφθούν οινοποιεία και θα δουν πώς η περιοχή έχει αξιοποιήσει την αμπελουργική της παράδοση για να αναπτύξει τον οινοτουρισμό.

Παράλληλα, στα πλάνα του δήμου Αριστοτέλη είναι και μια δεύτερη αποστολή στη χώρα των Βάσκων τον χειμώνα, με την παρουσία ελληνικών τουριστικών πρακτορείων, τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής, αλλά και τη συνδρομή ενός σεφ, που θα δώσει σάρκα και οστά στις παραδοσιακές γεύσεις της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Ο δήμος Αριστοτέλη βρέθηκε στα τέλη Ιανουαρίου στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην τουριστική έκθεση Fitur, όπου και ανέπτυξε και τον σχεδιασμό που ξεδιπλώνεται αυτούς τους μήνες. Εν τω μεταξύ ο δήμος Αριστοτέλη έχει ήδη απευθυνθεί στις Βαλεαρίδες νήσους για τον σχολικό τουρισμό, ενώ την επόμενη χρονιά βάζει στον στόχο του και την Ανδαλουσία, με σημεία αναφοράς τόπους και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.voria.gr, της Μαρίας Μαθιοπούλου, 29/7/2022]