Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ: «ΚΑΜΙΝΙ» ΓΙΑ 48 ΩΡΕΣ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ – ΠΟΥ ΘΑ «ΧΤΥΠΗΣΕΙ» 40ΑΡΙΑ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ

Καύσωνας… 48 ωρών θα πλήξει σχεδόν ολόκληρη την επικράτεια την Τετάρτη και την Πέμπτη, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. Στην Αττική, ο υδράργυρος θα ανέβει στους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες αναμένεται να καταγραφούν στην περιοχή της Θεσσαλίας, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο μέγιστο 43 βαθμών Κελσίου στον κάμπο. Από την Παρασκευή, ωστόσο, το σκηνικό αλλάζει άρδην. Η ΕΜΥ αναθεώρησε τις προβλέψεις της, καθώς ένα ψυχρό μέτωπο με ισχυρούς ανέμους θα επιφέρει «βουτιά» στη θερμοκρασία σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένης από τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Πιο αναλυτικά η πρόγνωση για την Τετάρτη: 

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι, ενώ στα ορεινά της Μακεδονίας είναι πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στην περιοχή των Δωδεκανήσων 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 35 με 37 και κατά τόπους στα ανατολικά τους 38 με 39 βαθμούς. Στη νησιωτική χώρα και τις παραθαλάσσιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι, ενώ στα ορεινά της Μακεδονίας είναι πιθανόν να εκδηλωθούν και μικρής διάρκειας καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και από το απόγευμα τοπικά στην κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Κορύφωση του καύσωνα την Πέμπτη

Στη Μακεδονία, κυρίως την κεντρική και την ανατολική και τη Θράκη λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές από το απόγευμα.

Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από το απόγευμα στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.Τα φαινόμενα το βράδυ θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι στα βόρεια θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 με 6 μποφόρ που το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους και πρόσκαιρα θα ενισχυθούν σημαντικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, θα φτάσει στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 38 με 39 βαθμούς και τοπικά στη Θεσσαλία και τη Στερεά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Πέφτει η θερμοκρασία την Παρασκευή

Στην Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα βόρεια. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, της τάξεως των 6 βαθμών, και θα φτάσει στα βόρεια τους 31 βαθμούς και στα νότια τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, «στο έκτακτο δελτίο πέραν των υψηλών θερμοκρασιών της Πέμπτης σημειώσαμε ότι από το απόγευμα θα έχουμε τοπικά μπουρίνια στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και με τα σημερινά δεδομένα και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο . Ένα ψυχρό μέτωπο θα προκαλέσει αυτή τη μεταβολή του καιρού με τοπικά ισχυρές καταιγίδες από το απόγευμα της Πέμπτης έως και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής . Όσοι ασχολούνται με θαλάσσιες δραστηριότητες (ψαράδες , κολυμβητές κ.α) ας είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθότι τίποτε δεν θα προμηνύει αυτή την απότομη αλλαγή του καιρού. Το μέτωπο αυτό θα ρίξει αισθητά την θερμοκρασία και στους προγνωστικούς χάρτες το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο εμφανίζεται να περνά πάνω από την Αθήνα η ισόθερμη των 15 °C .Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι διατηρούνται τα προγνωστικά μας για την Πέμπτη όπως τα έχουμε ήδη θέσει στο έκτακτο δελτίο , αλλά τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες της Παρασκευής και του Σαββάτου θα τις αναθεωρήσουμε προς τα κάτω σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα».

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 22/6/2022]