ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – “ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ” ΤΟ MYDATA ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται το ενδεχόμενο παράτασης για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αν και ακόμα υπάρχει περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου για να τις καταθέσουν οι φορολογούμενοι.

Όπως αναφέρουν ανεπίσημες πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο enikos.gr, αναμένεται να δοθεί παράταση έως τις 27 Ιουλίου με τέλη Ιουλίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Κάτι που παραδοσιακά συμβαίνει κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ  μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.415. 373 φορολογικές δηλώσεις στο Taxisnet από τις 6,5 εκατ. που πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Ιουνίου 2022. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο “τρέχει” η υποβολή τους είναι ακόμα χαμηλός.

Η παράταση δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό

Για το θέμα μίλησε στο enikos.gr ο φοροτεχνικός, Ανδρέας Γεωρμπαλίδης. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών είναι αδύνατον να μην δοθεί παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων διότι οι φοροτεχνικοί δεν προλαβαίνουν να τις αναρτήσουν στο taxisnet έως τις 31 Ιουνίου καθώς ο φόρτος εργασίας είναι πολύ μεγάλος.

Παράλληλα τόνισε ότι μια παράταση δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Φορολογικές δηλώσεις: Τι ισχύει με τα πρόστιμα

Σημειώνεται ότι αντιμέτωποι με “τσουχτερά” πρόστιμα ύψους 100 έως 500 ευρώ αναμένεται να βρεθούν όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τροποποιητική δήλωση για τη φορολογία εισοδήματος εκπρόθεσμα.  Ενώ την ίδια στιγμή ενδέχεται να καταβάλουν και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής έως και την ημερομηνία υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης και βεβαίωσης νέας αυξημένης οφειλής.

Φόρος εισοδήματος: Πώς μπορείτε να τον εξοφλήσετε

Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να εξοφλήσουν φέτος τον φόρο εισοδήματος είτε εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου 2022 και να έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού είτε σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023.

Επίσης επισημαίνεται ότι όσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση του φόρου σε δόσεις, τότε μπορούν να εντάξουν την οφειλή τους είτε στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, είτε να τον αποπληρώσουν σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα.

“Πονοκέφαλος” το Mydata για τους φοροτεχνικούς – Ζητούν παράταση για τη διαβίβαση των παραστατικών

“Πονοκέφαλο” αποτελεί για τους φοροτεχνικούς η ψηφιακή πλατφόρμα, Mydata. Οι φοροτεχνικοί ζητούν από  το υπουργείο Οικονομικών να δοθεί παράταση για τη διαβίβαση των παραστατικών των επιχειρήσεων στο Mydata προκειμένου να ομαλοποιηθεί η διαδικασία που ορίζεται, διότι πρώτη φορά υπάρχει τέτοια εφαρμογή με αποτέλεσμα να  έχουν προκύψει θέματα μηχανογράφησης, τα οποία έχουν δυσχεράνει την διαδικασία για τους υπόχρεους υποβολής, όπως ανέφερε πρόσφατα σε σχετική επιστολή που έστειλε η Πανελληνία Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) στην ΑΑΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι έως τις 30 Μαΐου θα πρέπει να διαβιβάσουν στο Mydata τα έσοδά τους για το 2021 οι επιχειρήσεις.

Ο φοροτεχνικός, Ανδρέας Γεωρμπαλίδης είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει παράταση για τη διαβίβαση παραστατικών στο Mydata έως την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο κλάδος ζητεί και τη συμβολή του δημοσίου στην πλατφόρμα διότι ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος.

[ΠΗΓΗ: https://www.enikos.gr/, της Κατερίνας Φεσσά, 25/5/2022]