ΟΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Δεν έχει τέλος η άνοδος των τιμών στα υγρά καύσιμα, με παράγοντες της αγοράς να προεξοφλούν νέο μπαράζ αυξήσεων. Το όφελος από την κάρτα καυσίμων εξανεμίζεται, ενώ σε περιφέρεια και νησιά η κατάσταση είναι απελπιστική.

Με λόγια ή χωρίς, η βενζίνη σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,17 ευρώ ανά λίτρο, με το πετρέλαιο κίνησης να κινείται πάνω από το 1,9. Και παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου παραμένει κοντά στα 106 δολάρια το βαρέλι . Οι παράγοντες της αγοράς εξηγούν.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων προειδοποιεί μάλιστα για πιθανές νέες αυξήσεις από την Τετάρτη.

Μια ματιά στην τιμή διυλιστηρίου δείχνει την ανοδική τάση που εξελίσσεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η απλή αμόλυβδη από τις 29 Απριλίου οπότε και πωλείται προς 1, 59 ευρώ ανά λίτρο σκαρφαλώνει στις 10 Μαΐου στο 1, 673, περίπου 8 λεπτά.

Οι διακυμάνσεις στη μέση τιμή της αμόλυβδης ανά την επικράτεια προκαλούν ίλιγγο. Κυκλάδες 2,37, Ευρυτανία 2,27, Φθιώτιδα 2,22 και Μαγνησία 2,20 ευρώ ανά λίτρο.

Με αυτά και με αυτά ροκανίζεται και η επιδότηση στα καύσιμα. Όταν άνοιξε η πλατφόρμα FuelPass η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν ελάχιστα πάνω από τα 2 ευρώ, σήμερα είναι 10 λεπτά πάνω.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat οι ανατιμήσεις στην αμόλυβδη από τις αρχές του χρόνου ξεπερνούν το 25%, ενώ η χώρα μας παραμένει στην τρίτη υψηλότερη θέση με τη Δανία και τη Φινλανδία να προηγούνται.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 11/5/2022]