Η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ (ΤΟ ΣΧΩΡΙΟ) ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΣΚΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ (ΑΡΝΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ)

Παλιά το βράδυ της μεγάλης Αποκριάς πριν βγουν για να γλεντήσουν τα μέλη της οικογένειας μαζευόντουσαν στον κυρίως δωμάτιο για να φάνε όλοι μαζί .

Πριν το φαγητό πραγματοποιούνταν δυο όμορφα έθιμα με συμβολισμούς . Πρώτα γινόταν το έθιμο της συγχώρεσης που σταθεροποιούσε τον σεβασμό στα μεγαλύτερα μέλη και τόνιζε και την θέση της νύφης μέσα στην οικογένεια. Τα νεαρότερα μέλη, ξεκινώντας από τις νύφες έσκυβαν και φιλούσαν τα χέρια των γεροντότερων και έλεγαν «σχουριμενα» , ακολουθούσαν οι υπόλοιποι , γιοι και γαμπροί και στο τέλος τα εγγόνια .

Μετά γινόταν και το συγχώριο μεταξύ και των υπολοίπων μελών της οικογένειας . Οι μεγαλύτεροι έδιναν χρήματα σ΄ αυτούς που τους φιλούσαν το χέρι και έλεγαν και αυτοί «συγχωρεμένα» . Δεν έπρεπε να ξεκινήσουν την νηστεία μαλωμένοι και ήταν μια ευκαιρία να λυθούν και οι διενέξεις των μελών της παλιάς οικογένειας που ήταν πολυμελής και ζούσαν όλοι τότε κάτω από την ίδια στέγη.

Ακολουθούσε μετά και το έθιμο του «χάσκα» που συμβόλιζε και την αρχή της νηστείας .Ο παππούς κουνούσε τρεις φορές μπροστά στο στόμα ,των παιδιών κυρίως, μια πλακουδα χαλβαδουδ που ήταν δεμένο με σπάγκο σε ένα πλάστη ή σε μια βέργα και έπρεπε το άτομο που έχασκε (χάσκα )να προλάβει να βάλει στο στόμα του τν πλακούδα χωρίς να χρησιμοποιήσει τα χέρια του .

Όποιος το κατόρθωνε έπαιρνε τα μπράβο των υπολοίπων και τις ευχές τους να είναι γερός και του χρόνου και κυρίως έτρωγε και την πλακούδα. Έτσι συμβολικά το στόμα έκλεινε με την πλακουδα της Αποκριάς και ξανάνοιγε με το αυγό του Πάσχα .

Καλή Σαρακοστή και … σχωρεμένα

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 6/3/2021]