ΤΑ “ΑΝΤΙΒΑΡΑ” ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΥΦΕΣΗ

Μέτρα για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και αναπλήρωση της απώλειας του εισοδήματος επιστρατεύει το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να μετριάσει όσο γίνεται τις επιπτώσεις της ακρίβειας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΟΙΚ έχει θέσει ως στόχο στον προϋπολογισμό του 2022 να έχει ανάπτυξη 4,5%, η οποία θα προέλθει από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3%, των εξαγωγών κατά 11,1% και των επενδύσεων κατά 21,9%.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, και τον υψηλό πληθωρισμό στην ενέργεια, το ερωτηματικό βρίσκεται κυρίως στη μεγαλύτερη αύξηση της αξίας των εισαγωγών αγαθών από το 8,9% που υπολόγιζε ο προϋπολογισμός. Οσο μεγαλύτερη από το 8,9% θα είναι η αύξηση των εισαγωγών τόσο θα μειώνει το ΑΕΠ,  επιβραδύνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Για τον λόγο αυτό το ΥΠΟΙΚ επιταχύνει την υλοποίηση του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) που θα αποτελέσει για φέτος, τη “ραχοκοκαλιά” του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.  

Υπενθυμίζεται ότι, πριν λίγες μέρες, εντάχθηκαν άλλα 73 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ, φτάνοντας τη συνολική ενεργοποίηση του προϋπολογισμού του Ελλάδα 2.0,  στα 8,5 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στα νέα έργα,  περιλαμβάνονται και αυτά που αφορούν καθαρές επιδοτήσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ,  για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για προγράμματα που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων, την προώθηση του αγροτοδιατροφικού τομέα (περιλαμβάνει και τη συμβολαιακή γεωργία), τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και ειδικό τμήμα του προγράμματος “Εξοικονομώ” που αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όλα αυτά τα προγράμματα ήταν έτοιμα να “τρέξουν” από το φθινόπωρο του 2021 αλλά καθυστερήσαν αφού οι Βρυξέλλες προχώρησαν με βραδύ ρυθμό την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης με τις ελληνικές αρχές. Το “πλεονέκτημά” τους σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του συνολικού ελληνικού προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι είναι προγράμματα επιδοτήσεων. Συνεπώς με την υλοποίησή τους, απορροφούν με ταχείς ρυθμούς ισόποσες επιχορηγήσεις από τους κοινοτικούς πόρους.

Στο μεταξύ το αντικείμενο του ελληνικού προγράμματος που ενεργοποιείται αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Αυτό μαρτυρούν άλλα 50 νέα έργα που έχει συγκεντρώσει ήδη το ΥΠΟΙΚ, τα οποία θα μπουν σύντομα στην φάση της υλοποίησης με την ένταξή τους στις χρηματοδοτήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Παράλληλα, έχουν αρχίσει να τρέχουν και οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν με τη χρήση των δανείων ύψους 12,7 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα. Στον περίπου ένα μήνα από τη στιγμή που υπογράφηκαν οι συμβάσεις ένταξης με τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, έχουν συγκεντρωθεί επενδυτικές προτάσεις πάνω από 250 εκατ. ευρώ,  οι οποίες έχουν μπει ήδη στην φάση της αξιολόγησης.

Παράλληλα με τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ο νέος χρόνος ξεκίνησε εντυπωσιακά για τις εξαγωγές που είχαν τον Ιανουάριο αύξηση 33,9%, αλλά και για την οικοδομική δραστηριότητα,  που είχε αύξηση τον πρώτο μήνα του χρόνου 46,5%,  σε όρους οικονομικού όγκου. 

Το κρίσιμο μέγεθος του Τουρισμού, παρακολουθείται επίσης στενά. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο,  δεν υπάρχουν κακά νέα. Τούτο υπό την έννοια ότι υπάρχει μεν ένα “πάγωμα” των κρατήσεων,  αλλά δεν έχουμε –τουλάχιστον προς το παρόν– ακυρώσεις.

Αναπλήρωση εισοδήματος 

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο εργάζεται και στην κατεύθυνση της αναπλήρωσης  –μέρους τουλάχιστον– της απώλειας εισοδήματος. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ανακοινώθηκε το πακέτο των μέτρων στήριξης ύψους 1,12 δισ. στο οποίο,  αν αθροιστούν με τη μείωση κατά 360 εκατ. ευρώ της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και τα μέτρα για την προστασία των αγροτών και την αύξηση των δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, φτάνουν τα 1,7 δισ. ευρώ. Η επόμενη σοβαρή κίνηση,  θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού που έγινε εμπροσθοβαρής και αντί τον Σεπτέμβριο,  θα εφαρμοστεί τον Μάιο.

Στον τομέα των επιχειρήσεων εκτός από τις αυξημένες επιδοτήσεις το υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζεται να επεκτείνει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για εστίαση,  τουρισμό,  μεταφορές θέατρα και κινηματογράφους μέχρι και το τέλος του χρόνου.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 21/3/2022]