ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ 2022 ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Το σχέδιο της Eldorado Gold, το restart και οι επενδυτές

Είναι κοινός τόπος ότι τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, στην αρχαιότητα, χρηματοδότησαν την ακμή της Μακεδονίας και την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σήμερα, στο μεγαλοπρεπές Μουσείο της Βεργίνας, τα εντυπωσιακό ολόχρυσα τεχνουργήματα βρίσκονται εδώ για να μας τα θυμίζουν, όσο τα μεταλλεία βρίσκονται στην πιο σημαντική, ίσως, καμπή της ιστορίας τους.

Το 2022 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά. Είναι η χρονιά κατά την οποία η Eldorado Gold προγραμματίζει το restart για τις Σκουριές, ελπίζοντας ότι το χρυσωρυχείο θα αποδειχθεί «φλέβα χρυσού» τόσο για τον ίδιο τον καναδικό κολοσσό, όσο και για το ελληνικό κράτος αλλά και την τοπική κοινωνία. Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, είναι αναγκαίες κάποιες προϋποθέσεις. Με σημαντικότερη το να βρεθεί χρηματοδότης, είτε πρόκειται για επενδυτή, είτε για τράπεζα που θα δανείσει…

Υπενθυμίζουμε ότι οι Σκουριές παραμένουν ένα έργο ολοκληρωμένο κατά 50%, καθώς η ανάπτυξή του διακόπηκε απότομα το 2017 αφήνοντας έκτοτε σύγχρονο μεταλλευτικό εξοπλισμό αξίας εκατομμυρίων εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες.

Η ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Η Eldorado Gold συνέταξε μελέτη βιωσιμότητας για το έργο ολοκλήρωσης του μεταλλείου στις Σκουριές των Μεταλλείων Κασσάνδρας- Από αυτή, προκύπτει ότι για το project θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 845 εκατ. δολαρίων. Οι προβλέψεις των επιστημόνων στη μελέτη του καναδικού ομίλου αναφέρουν ότι το μεταλλείο στις Σκουριές, μετά την ολοκλήρωσή του θα είναι σε θέση να ενισχύσει τη συνολική ετήσια παραγωγή της Eldorado Gold κατά 30%, σε περισσότερες από 650 χιλιάδες ουγκιές μέχρι το 2025. Θυμίζουμε πως σήμερα η καθαρή αξία του μεταλλείου ανέρχεται σε 1,3 δισ. δολάρια, με την ετήσια παραγωγή χρυσού να ανέρχεται σε 312 χιλιάδες ουγκιές.

Η μελέτη των Καναδών αναφέρει ότι το μεταλλείο έχει διάρκεια ζωής 20 έτη με λειτουργικό κόστος 368 δολάρια ανά ουγκιά. Η Eldorado υπολογίζει ότι θα χρειαστεί μια τετραετία από την ημερομηνία έναρξης παραγωγής για να γίνει απόσβεση της επένδυσης, με το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας να τοποθετείται στο 57% και τα λειτουργικά κέρδη στα 347 εκατ. δολάρια από το πρώτο έτος παραγωγής και μετά. Αυτοί οι υπολογισμοί γίνονται με την τιμή του χρυσού να υπολογίζεται στα 1.500 δολάρια ανά ουγκιά.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ

Η Eldorado λέει ότι έχει δώσει το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές κατασκευαστικές εργασίες στις Σκουριές με ίδια κεφάλαια. Σε πρώτη φάση, προχωρά άμεσα η ανέγερση τριών κτιρίων. Με αυτό, θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού, η οποία αποτελεί κομβική υποδομή για την παραγωγική διαδικασία του μεταλλείου. Τα νέα έργα βρίσκονται ήδη σε διαδικασία συμβασιοποίησης, καθώς οι δια-πραγματεύσεις με τους ανάδοχους έχουν ολοκληρωθεί, και αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του επόμενου έτους.

Όλα αυτά, με δεδομένο ότι στις Σκουριές βρίσκεται ένα παγκοσμίου βεληνεκούς κοίτασμα χρυσού και χαλκού το οποίο, με την ολοκλήρωση της επένδυσης για την κατασκευή του μεταλλείου και την έναρξη της εμπορικής του παραγωγής από το 2025, σε συνδυασμό με την αποφασιστική αύξηση της παραγωγής στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, δύναται να καταστήσει την Ελλάδα μια από τις κορυφαίες χώρες στην παραγωγή χρυσού στην Ευρώπη, ανάμεσα σε χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και το Ελληνικό Δημόσιο.

Πού θα κατευθυνθούν οι επενδύσεις

Ο νέος Στρατηγικός Οδικός Χάρτης που ανακοινώθηκε από την Ελληνικός Χρυσός συνιστά επί της ουσίας τμήμα της εφαρμογής της πρόσφατα κυρωμένης επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ της εταιρίας και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έθεσε τους κεντρικούς άξονες για την πλήρη ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας, μια επένδυση διεθνούς ακτινοβολίας, η οποία αναμένεται να αναδείξει τη χώρα σε κορυφαίο παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη. Στην τετραετία 2021-2024 δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις που θα αλλάξουν συνολικά τα μεταλλεία.

Εκτός από τις Σκουριές, πρόσθετοι πόροι και περαιτέρω επενδύσεις θα κατευθυνθούν σε νέες τεχνολογίες και σύγχρονες πρακτικές (όπως η χρήση, για πρώτη φορά, δικτύων 4G) με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, την ψηφιοποίηση των εργασιών των μεταλλείων και την αύξηση της παραγωγικότητας του μεταλλείου Ολυμπιάδας.

Στις Μαύρες Πέτρες, λόγω της έλλειψης αποθεμάτων μεταλλεύματος που αντιμετωπίζει το μεταλλείο θα εισέλθει πλήρως σε Φάση Γεωλογικής Έρευνας με στόχο την επιβεβαίωση νέων βιώσιμων αποθεμάτων που θα παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής του. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι υπόγειες εργασίες θα σταματήσουν προσωρινά και το μεταλλείο θα τεθεί σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης. Το συγκεκριμένο μεταλλείο έχει την προοπτική να λειτουργήσει εκ νέου εφόσον επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας.

PLAN Β Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

«Γρίφος» η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή

Βασικός στόχος του Στρατηγικού Οδικού Χάρτη που δρομολόγησε η Ελληνικός Χρυσός είναι να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις οι οποίες καταγράφονται εδώ και χρόνια στην συγκεκριμένη επένδυση και έχουν ως αποτέλεσμα η εταιρία να εμφανίζει ζημιογόνες χρήσεις και υψηλά συσσωρευμένα χρέη. Παρά τις συνεχείς επενδύσεις αναβάθμισης, τα υφιστάμενα μεταλλεία παραμένουν ζημιογόνα με 500 εκατ. ευρώ αρνητικές σωρευτικές ταμειακές ροές. Η εταιρία κατέγραψε το 2020 συνολικές ζημιές 84 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 10 εκατ. προέρχονται από το Μεταλλείο των Μαύρων Πετρών το οποίο είναι διαχρονικό ζημιογόνο (και γι’ αυτό εισέρχεται σε φάση φροντίδας και συντήρησης).

Έτσι, για να παραμείνει βιώσιμη η επένδυση θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για την βελτίωση του υψηλού κόστους παραγωγής, που μάλιστα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Πρόκληση είναι επίσης και η αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς -για παράδειγμα- στις Μαύρες Πέτρες εμφανίζεται εξάντληση αποθεμάτων και σωρευτική ζημία 77εκατ. ευρώ, ενώ και η Ολυμπιάδα εμφανίζει συγκρατημένη απόδοση και υψηλό λειτουργικό κόστος.

Στις Σκουριές, το βασικό ζητούμενο για το έργο είναι να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Ο CEO της Eldorado Gold, μιλώντας σε αναλυτές στην τηλεδιάσκεψη, ανέφερε ότι η εταιρία αξιολογεί την εξασφάλιση όλων των διαθέσιμων τρόπων χρηματοδότησης. Σε αυτούς, συμπεριλαμβάνεται η είσοδος στρατηγικών επενδυτών στο project (κάτι που αναζητείται έντονα το τελευταίο έτος), η χρηματοδότηση χρέους, η λήψη τραπεζικού δανεισμού, αλλά και η αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

[ΠΗΓΗ: DEAL NEWS, 23/12/2021]