ΕΠΊΔΟΜΑ ΘΈΡΜΑΝΣΗΣ: ΞΕΚΙΝΆΕΙ Η ΠΛΗΡΩΜΉ, ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΛΕΦΤΆ

Πότε ξεκινάει η πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης και η προθεσμία στις αιτήσεις. Αναλυτικά οι ημερομηνίες εξόφλησης, τα καύσιμα που επιδοτούνται και εκείνοι που δεν θα λάβουν χρήματα. Το κόστος ενέργειας τινάζει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Το επίδομα θέρμανσης μπορούν να διεκδικήσουν χιλιάδες πολίτες στην πλατφόρμα myΘέρμανση, ενώ οι αιτήσεις γίνονται τόσο από περσινούς, όσο και από φετινούς δικαιούχους. Σημειώνεται ότι το κόστος της ενέργειας έχει φέρει ένα μεγάλο κύμα ανατιμήσεων και τινάζει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, παρά τις όποιες επιδότησεις.

Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά που θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της διεύρυνσης των κριτηρίων, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως τις 15 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, μέχρι την ίδια ημερομηνία, πρέπει να υποβάλλουν αίτηση και οι περσινοί δικαιούχοι.

Μάλιστα και στις δύο περιπτώσεις, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ σε περίπτωση που κάποιος υπέβαλε αίτηση έως τις 30 Νοεμβρίου, τότε θα δει νωρίτερα τα χρήματα και συγκεκριμένα μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει το εξής:

«Σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί έως και την 30ή Νοεμβρίου 2021 από αιτούντα που ήταν δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2020/2021, λαμβάνει έως την 10η Δεκεμβρίου 2021 ως προκαταβολή του δικαιούμενου, σύμφωνα με την απόφαση Α.1243/2021, επιδόματος θέρμανσης το ποσό επιδόματος που του είχε καταβληθεί κατά τη χειμερινή περίοδο 2020/2021. Το ποσό της προκαταβολής θα αφαιρείται από τις αμέσως επόμενες καταβολές του επιδόματος».

Επίσης, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα ποσά του επιδόματος θα μπουν στους λογαριασμούς στις εξής ημερομηνίες:

1) Έως την 30ή Δεκεμβρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου2021 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Δεκεμβρίου 2021.

2) Έως την 28η Φεβρουαρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2022.

3) Έως την 29η Απριλίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2022.

Σημειώνεται, πως για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου1.10.2021 έως 31.03.2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2022 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2022.

Τα καύσιμα για το επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα θέρμανσης αφορά πετρέλαιο εσωτερικής καύσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων από 1 Οκτωβρίου 2021 έως και 31η Μαρτίου 2022.

Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης οι αγορές που πραγματοποιούνται από 15 Οκτωβρίου 2021, ημερομηνία από την οποία αρχίζει η διάθεσή του.

Κατ’ εξαίρεση για τα καυσόξυλα οι αγορές πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2021 έως την 31η Μαρτίου 2022.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης.

Ποιοι εξαιρούνται

Από το επίδομα θέρμανσης εξαιρούνται οι εξής κατηγορίες:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα των δύο (2) Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.

δ) Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.

ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.

στ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης με αυτούς.

ΠΗΓΗ https://www.ieidiseis.gr  ¨8/12/2021  ΦΩΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ/EUROKINISSI