ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Ζορίζουν τα πράγματα με την υγειονομική κρίση. Η συνεχής επιδείνωση των δεικτών έχει κινητοποιήσει όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, για την ανάγκη να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας οι ιδιώτες γιατροί και για την επίταξη τους που ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα αν δεν υπάρχει η κατάλληλη προσφορά μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε στην ΕΡΤ ότι «το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ αλλά το προσωπικό που απαιτείται εκεί. Κρίσιμη είναι η ενίσχυση στις εφημερίες, από τις ιδιωτικές κλινικές».

Οι ιδιώτες θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα να καλύψουν θέσεις οικειοθελώς, διαφορετικά την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται επίταξη σε ειδικές κατηγορίες και ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, πρόσθεσε ο υπουργός.

Τα μέτρα επιτάξεων δεν είναι αρεστά, αλλά τα κίνητρα συμπεριλαμβάνουν υπερδιπλάσια χρήματα. Αντιλαμβανόμαστε ότι για 2-3 μήνες θα πάει πίσω η ιδιωτική τους δουλειά, αλλά καλούμε ιδιώτες έστω και για μερική απασχόληση, είπε ο κ. Πλεύρης.

Αναφορικά με τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με Πανελλήνιους Ιατρικούς Συλλόγους, ο κ. Πλεύρης έδωσε διευκρινίσεις «κατά της παραπαληροφόρησης», όπως είπε.

Όποια κενή κλίνη έχει ο ιδιωτικός τομέας και την χρειάζεται το ΕΣΥ την παραλαμβάνει μέσω του ΕΚΑΒ που συνεχίζει να διαχειρίζεται το θέμα.

Ήδη στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία έχουμε βοήθεια με 400 κλίνες και στο συνολικό σχεδιασμό υπάρχει πρόβλεψη για απευθείας νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική για όποιον το επιθυμεί.

Πάνω από 50 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κενές στην Αττική και μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε πλήρη κατάλογο κλινών που τυχόν θα χρειαστούμε στην Αθήνα, είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Τι θα κάνουν οι ιδιώτες γιατροί

Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι τελικές αποφάσεις που αφορούν στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών για να συνδράμουν στη μάχη που διεξάγεται στα νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας θα περιμένει έως το τέλος της εβδομάδας ώστε να βρεθούν εθελοντικά οι γιατροί που απαιτούνται, πριν επιδώσει τα πρώτα φύλλα επιστράτευσης. Σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη που έγινε μεταξύ υπουργείου Υγείας και Ιατρικών Συλλόγων της βόρειας Ελλάδας, συμφωνήθηκε ότι θα γίνει αγώνας από όλους προκειμένου να βρεθούν οι γιατροί για να μην υπάρξει επίταξη υπηρεσιών.

Παράλληλα, σε άλλη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών, επικαιροποιήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Η συνεργασία του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές Κλινικές στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικών.

Συγκεκριμένα,  εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στην Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 11/11/2021]