ΓΕΩΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Αργύρης Παπαδόπουλος Γεωλόγος Μεταλλείων στην Ολυμπιάδα, βραβεύτηκε από το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, την Ακαδημία Αθηνών

Στο πλαίσιο της Πανηγυρικής Συνεδρίας της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας κ. Χρήστος Ζερεφός, επέδωσε τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών σε διακεκριμένους επιστήμονες και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

Μεταξύ αυτών βρέθηκε και ο Αργύρης, που απέσπασε βραβείο για την εργασία ορυκτολογικού περιεχομένου με τίτλο «Η ανισορροπία των λόγων 226Ra/238U και 228Th/228Ra ως δείκτες χημικής αποσάθρωσης σε παράκτια ιζήματα που σχετίζονται με γρανιτοειδή από τις Κυκλάδες, Ελλάδα». Η εργασία αυτή προτείνει ένα νέο δείκτη χημικής αποσάθρωσης πετρωμάτων, τον 226Ra/238U, που αποδεικνύεται πιο «ευαίσθητος» από τους ήδη προτεινόμενους στη διεθνή βιβλιογραφία. Η εν λόγω δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Applied Geochemistry, στο πλαίσιο της Μεταδιδακτορικής του έρευνας στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Αργύρης δήλωσε για τη βράβευσή του:

“Το βραβείο αυτό, που αποτελεί μία μεγάλη Ακαδημαϊκή διάκριση, είναι ανταμοιβή κόπων ετών. Η συστηματική δουλειά με πίστη, όραμα, επιμονή και υπομονή δε μπορεί παρά να φέρει αποτελέσματα. Αποτελέσματα τόσο σημαντικά, όσο σημαντικοί είναι και οι στόχοι που θέτουμε. Αυτό ισχύει πάντα και θα πρέπει να το ανακαλούμε κάθε φορά που μπορεί να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες ή απογοητευόμαστε. Η ανταμοιβή μας θα είναι κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι”.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 11/11/2021]