ΑΥΞΗΣΗ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΥΜΑ – ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΟΣΩΝ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘ

Το μαύρο ρεκόρ με τα 5.449 κρούσματα, μια εξέλιξη που διαφαινόταν τον τελευταίο καιρό με τον καθημερινά μεγάλο αριθμό σε όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία που μας ανακοίνωνε ο ΕΟΔΥ, έχει σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Οι συσκέψεις στο Μαξίμου είναι συνεχείς, χθες και με την παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον  πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις εκείνες που θα αναχαιτίσουν  την επέλαση του τέταρτου κύματος στη χώρα.

Οι πληροφορίες που έρχονται κάνουν λόγο τόσο για νέα μέτρα στις κόκκινες περιοχές ιδίως όσο και για ενίσχυση του συστήματος Υγείας και του εμβολιαστικού προγράμματος. Οι ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας από τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη.

Στη Θεσσαλονίκη όπου η κατάσταση κρίνεται εξόχως επικίνδυνη, ξεκίνησαν ήδη οι διακομιδές από το νοσοκομείο Παπανικολάου σε ιδιωτική κλινική.

Από την άλλη, στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν αρχίσει να μεταφέρονται ασθενείς από την επαρχία, όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι τα ποσοστά κάλυψης κρεβατιών στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας φτάνουν έως 97% ενώ υπάρχουν και κλινικές με κάλυψη έως 100%.

Οι ανεμβολίαστοι αποτελούν αυτήν τη στιγμή τον μεγάλο πονοκέφαλο της κυβέρνησης, προσπαθώντας να βρει τους πλέον ενδεδειγμένους και αποτελεσματικούς τρόπους να τους πείσει να φτάσουν στην πόρτα του εμβολιαστικού κέντρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το 15,2% των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι μέχρι χθες (64 στους 357) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα όμως με τους γιατρούς στα νοσοκομεία, οι ασθενείς αυτοί έχουν είτε υποκείμενο νόσημα είτε είναι ηλικιωμένοι με αποτέλεσμα να έχουν και περιορισμένα αντισώματα, λόγω ανεπαρκούς ανοσοποιητικού συστήματος. Για τους ασθενείς αυτούς κρίνεται απαραίτητη η αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Από την άλλη, απογοητευμένοι εμφανίζονται οι γιατροί με την κατάσταση των ασθενών στις ΜΕΘ, αφού η κλινική εικόνα τους είναι πολύ χειρότερη από την αντίστοιχη του περσινού Οκτώβρη, περίοδος όπου επίσης είχε έξαρση η πανδημία στη χώρα μας.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, υπάρχουν περισσότερες επιπλοκές, περισσότεροι θάνατοι, αλλά και μεγαλύτερες νοσηλείες, αφού δύσκολα αρνητικοποιούνται ώστε να πάρουν το εξιτήριο. Από τους ασθενείς που μπαίνουν στις ΜΕΘ COVID της Θεσσσαλονίκης ούτε το 10% δεν είναι εμβολιασμένοι.

Κι ενώ οι εμβολιασμένοι ασθενείς που θα μπουν στις ΜΕΘ είναι συνήθως άτομα με προβλήματα υγείας ή ηλικιωμένοι, οι ανεμβολίαστοι, ακόμη και στις νεαρές ηλικίες, που θα κάνουν εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι άτομα που θα φτάσουν αργά στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να χαθεί ουσιαστικός χρόνος μέχρι να τους παρασχεθεί βοήθεια.

Αυτό όμως που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους γιατρούς είναι η άρνηση των τελευταίων να συμμορφωθούν με τις οδηγίες τους, πολλές φορές ακόμη και με τη χορήγηση της αγωγής.

Πρόκειται για ανθρώπους που προφανώς, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί που τους αντιμετωπίζουν καθημερινά στα νοσοκομεία, έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης ή και εκμετάλλευσης από επιτήδειους για διαφορετικά συμφέροντα και είναι λογικό να χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση και μέθοδο πειθούς τόσο από γιατρούς όσο και από την κυβέρνηση.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Σοφίας Κωστάρα, 2/11/2021]