ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΗΘΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ

Ανακοίνωση του Δήμου Αριστοτέλη:

Η έκδοση δελτίου τύπου του συλλόγου «Αριστοτέλεια Πολιτεία» και άλλων φορέων με τίτλο «για τις εξελίξεις σχετικά με τη δημιουργία του Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων “ο Αριστοτέλης”» το οποίο βρίθει αναληθειών σε βάρος του Δημάρχου Αριστοτέλη, του Δήμου και σε βάρος κάθε έννοιας νόμιμης και θεσμικά κατοχυρωμένης διαδικασίας, μας υποχρεώνει προς αποκατάσταση της αλήθειας και προστασία της κοινής λογικής και της νομιμότητας, να επισημάνουμε και να καταστήσουμε γνωστά τα εξής:

1ον) Αποτελεί τουλάχιστον πρωτοτυπία να βγάζει ανακοίνωση για το περιεχόμενο μιας συνάντησης ένας φορέας που παρέστη ως παρατηρητής σε αυτήν και μάλιστα –εκ του αποτελέσματος κρίνοντας– χωρίς να έχει ακούσει προσεκτικά και χωρίς να έχει αντιληφθεί όλα όσα ειπώθηκαν, ή έχοντας αντιληφθεί εντελώς λάθος το περιεχόμενο αυτής. Πόσο μάλλον, όταν οι άμεσα εμπλεκόμενοι στη συγκεκριμένη συνάντηση δεν έχουν προβεί σε καμία ανακοίνωση, για την πρώτη συνάντηση που έλαβε χώρα μετά από δύο χρόνια πανδημίας, υπό το βάρος της οποίας είχαν “παγώσει” όλες οι διαδικασίες και επαφές. Υπό το πρίσμα δε αυτό, παρέσυρε δυστυχώς και άλλους δύο συλλόγους σε μια αναληθή ανακοίνωση.

2ον) Αδυνατούμε να αντιληφθούμε τον λόγο για τον οποίο “γεννά ερωτηματικά” και “τρομάζει”, η δεδομένη κατά νόμο υποχρέωση και απόφαση του Δημάρχου Αριστοτέλη, να λειτουργεί όπως κατά νόμο αναμένεται από τον Δήμο Αριστοτέλη ως θεσμό που εμπνεύστηκε, κίνησε και οφείλει να πρωταγωνιστήσει στο εγχείρημα και ως ιδιοκτήτης της έκτασης που θα παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό. Θυμίζουμε ότι –οπωσδήποτε χωρίς να παραβλέπονται όσα προηγήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση– το εγχείρημα αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς των προεκλογικών δεσμεύσεων και των προγραμματικών στόχων αυτής της Δημοτικής Διοίκησης με στόχο να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα αποτελέσει διαρκές “εργαλείο” ανάπτυξης και παγκόσμιας προβολής του τόπου στη διάθεση της σημερινής και κάθε επόμενης Δημοτικής Διοίκησης, με επίκεντρο την οικουμενικής ακτινοβολίας προσωπικότητα του Αριστοτέλη. Κανείς δεν έχει λόγο να “τρομάζει» από τη νομιμότητα και τη θεσμική κανονικότητα, εκτός… αν έχει κάποιο λόγο να “τρομάζει” από αυτά. Την αποφασιστικότητα του Δημάρχου και τον ρόλο του Δήμου Αριστοτέλη στο εγχείρημα, την επιβάλλουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της (δημοτικής) έκτασης, η νομιμότητα, ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων και κάθε νομοθεσία που αφορά τη σύσταση φορέων με παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων της Αυτοδιοίκησης.

3ον) Αναληθώς, ο εκπρόσωπος του συλλόγου “Αριστοτέλεια Πολιτεία” που ήταν παρών και προφανώς ενημέρωσε τα μέλη του συλλόγου και όποιον άλλον πιθανώς καλοπροαίρετα συνυπογράφει το εν λόγω Δελτίο Τύπου, υποστήριξε πως, ενώ οι παριστάμενοι περίμεναν «να ακούσουν την έναρξη των διαδικασιών για τη σύσταση του φορέα που θα αναλάβει ως νομικό πρόσωπο όλες τις αποφάσεις και ενέργειες για την υλοποίηση…», αυτό δήθεν δεν έγινε αποδεκτό από τον δήμαρχο. Αυτό αποτελεί, όχι μόνο ψέμα, αλλά πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας. Η μόνη αλήθεια είναι πως ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος ήταν αυτός που έθεσε θεσμικά ως μόνη νόμιμη οδό και προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια και για την επιτάχυνση του εγχειρήματος, τη σύσταση του Ιδρύματος που θα αναλάβει ως Νομικό Πρόσωπο την υλοποίηση και διαχείριση όλων των πτυχών του εγχειρήματος (εξεύρεση χρηματοδοτήσεων, προκήρυξη διαγωνισμών για μελέτες, διευθέτηση νομικών και λοιπών οργανωτικών ζητημάτων, κ.α.). Γι` αυτό και ο Δήμαρχος ανέλαβε τη δέσμευση, ο Δήμος να προσέλθει σύντομα με το Σχέδιο Καταστατικού του νέου φορέα, επί του οποίου προφανώς, οι δύο εν δυνάμει εταίροι και συμπρωταγωνιστές, δηλαδή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα κληθούν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους.

4ον) Φυσικά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την εμπειρία των συντακτών της ανακοίνωσης των τριών συλλόγων σε σχέση με τα δημόσια έργα, αλλά θα πρέπει να γίνει σαφές ότι για να προχωρήσουμε από το όραμα στην πράξη θα πρέπει να μεσολαβήσουν πλείστες όσες γραφειοκρατικές διαδικασίες, πολλαπλές μελέτες, αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις , χρηματοδοτήσεις κλπ , προϋποθέσεις που μέχρι σήμερα, ουσιαστικά, δεν βρίσκονται καν σε αρχικό στάδιο. Αυτό δε, προς άρση κάθε πιθανής παραπληροφόρησης.

5ον) Το αν ο φορέας θα λέγεται “Διεθνές Πνευματικό Κέντρο” ή «Αριστοτέλειο Ίδρυμα Επιστημών και Επιχειρηματικότητας», όπως προτείνει και επιθυμεί ο Δήμος Αριστοτέλη, είναι μια λεπτομέρεια που αντικατοπτρίζει και το όραμα πίσω από τον τίτλο. Και προφανώς το όραμα που έχει ήδη καταθέσει ως προεκλογική και εν συνεχεία προγραμματική δέσμευση η παρούσα Δημοτική Αρχή και το οποίο όραμα έχει εγκριθεί με την ψήφο των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη, είναι πολύ ευρύτερο και με εντονότερη αναπτυξιακή διάσταση, από την δημιουργία ενός πνευματικού κέντρου για την μελέτη του έργου του Αριστοτέλη, διάσταση η οποία ούτως ή άλλως περιλαμβάνεται και στο όραμα του Δήμου ως σημαντικός πυλώνας του.

6ον) Το αν η Συντονιστική Επιτροπή του Δήμου, που υπάγεται στον Δήμο και λογοδοτεί στον Δήμαρχο ,θα λειτουργήσει ως έχει, αν θα εμπλουτιστεί, ή αν θα αντικατασταθεί μερικώς ή στο σύνολο, είναι μια λεπτομέρεια που εναπόκειται αποκλειστικά στις αποφάσεις του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, τα πεπραγμένα της επιτροπής και προφανώς οι προτάσεις στις οποίες έχουν καταλήξει στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι Δήμου και ΑΠΘ κατά το προ της πανδημίας διάστημα συνεργασίας, θα συνεκτιμηθούν θα αξιοποιηθούν και θα βοηθήσουν στα επόμενα βήματα πραγματικής υλοποίησης του εγχειρήματος, με πρώτο τη σύσταση του φορέα υλοποίησης και διαχείρισής του, που θα λάβει κάθε επόμενη απόφαση. Ο χρόνος και οι λεπτομέρειες αυτού του βήματος, είναι κάτι που θα συναποφασίσουν ο Δήμος Αριστοτέλη, το ΑΠΘ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο προσεχές διάστημα, με σημείο αναφοράς, το προαναφερθέν Σχέδιο Καταστατικού που ήδη καταρτίζει ο Δήμος.

7ον) Η διάθεση υποστήριξης του εγχειρήματος από φορείς όπως η «Αριστοτέλεια Πολιτεία» είναι και επιθυμητή και ευπρόσδεκτη, η δε προοπτική συμμετοχής και συμπόρευσης κάθε ενδιαφερόμενου στα επόμενα βήματα ενός εγχειρήματος που προορίζεται να αποτελέσει οικουμενικό φάρο γνώσης και διασύνδεσης της αριστοτελικής σκέψης και επιστήμης με το σύγχρονο επιστημονικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι είναι ανοιχτή. Ζητούμενο βέβαια, είναι να αντιλαμβάνονται και να σέβονται όλοι το θεσμικό πλαίσιο και τις θεσμικές διαδικασίες που επιβάλλεται να τηρηθούν, για ένα εγχείρημα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ιδιοκτησιακές αντιλήψεις προσώπων ή ομάδων, αλλά ως υπερτοπικό όραμα για το μέλλον του Δήμου Αριστοτέλη, της Χαλκιδικής και της Κεντρικής Μακεδονίας με συμπαραστάτες και συμπρωταγωνιστές, φωτεινά μυαλά από το πλούσιο επιστημονικό δυναμικό της.

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 3/11/2021]