ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟ ΜΑΙΟ

Πακέτο” τριών βασικών μέτρων αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση (ενδεχομένως και σήμερα) για τη στήριξη της απασχόλησης στις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις από το Μάιο και έπειτα.

Το πρώτο μέτρο είναι η συνέχιση των αναστολών -αποζημιώσεων το δεύτερο, η παράταση του μηχανισμού της ”Συν -Εργασία” έως και το Σεπτέμβριο, ενώ το τρίτο είναι η επιδότηση μισθών  για την πρόσληψη ανέργων σε εποχικές θέσεις απασχόλησης.

Πιο αναλυτικά:

1.Αναστολές συμβάσεων εργασίας

Αναμένεται η συνέχιση των υποχρεωτικών  αναστολών συμβάσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή το Μάιο για υγειονομικούς λόγους.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις υποχρεούνται να βγάλουν σε αναστολή όλο το προσωπικό τους και αυτό να λάβει ειδική αποζημίωση έως 534 ευρώ ανάλογα με το διάστημα  που παραμένουν σε αναστολή.

Όσον αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα μπορούν μεν να βγάλουν σε αναστολή όλους τους εργαζομένους ή μέρος αυτών, υπό τον όρο -όμως- ότι εργάζεται πάνω από 4 ώρες/μέρα. Σε αναστολή θα μπορούν να βγουν όσοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί έως 31 Ιανουαρίου 2021.

  1. Νέα, 3μηνη παράταση στη ”Συν-Εργασία”

Έχει αποφασισθεί παράταση του μηχανισμού ”Συν-Εργασία” έως το Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται πως με βάση το υφισταμένο πλαίσιο, η ”Συν-Εργασία” ισχύει έως τον Ιούνιο.

Συνεπώς, επίκειται τρίμηνη παράταση. Αναμένεται να συνεχίσει να ισχύει το υφιστάμενο ”καθεστώς” επιδότησης.

Δηλαδή θα επιδοτείται το 60% της μείωσης του μισθού και το 100% των εισφορών που αντιστοιχούν στον κομμένο μισθό.

Στο μηχανισμό, θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν προσληφθεί έως 31 Ιανουαρίου 2021.

  1. Επιδότηση εισφορών για πρόσληψη εποχικών εργαζομένων

Προβλέπεται η επέκταση του ”καθεστώτος” της επιδότησης του μισθού νεοπροσληφθέντος με 200 ευρώ και για τους εποχικούς εργαζομένους.

Υπενθυμίζεται πως το υφιστάμενο πλαίσιο πρόβλεπει την 6μηνη κάλυψη του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων και επιδότηση 200 ευρώ στο μισθό για πρόσληψη μακροχρονίως ανέργου.

Η επιδότηση των 200 ευρώ θα αφορά, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις αποφάσεις του προχθεσινού υπουργικού συμβουλίου, και την πρόσληψη εποχικού προσωπικού

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 28/4/2021]