Τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα στα φορολογικά έσοδα προβλέπουν στο υπουργείο Οικονομικών από τον Μάιο, με το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού, αποκλείοντας νέα επέκταση του προϋπολογισμού λόγω της αύξησης των δαπανών για μέτρα στήριξης στα 15 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τους άμεσους φόρους σημειώνεται ότι η κουλτούρα πληρωμών, παρά τους περιορισμούς για την οικονομία, διατηρήθηκε όλο το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τονίζεται μάλιστα ότι ακόμη και τον Φεβρουάριο, μήνα κατά τον οποίον είχαμε συγκεντρωμένες φορολογικές υποχρεώσεις περίπου 2,5 δισ. ευρώ από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας τα άμεσα έσοδα βρέθηκαν γενικά εντός στόχων, με μικρές αποκλίσεις. Τα στοιχεία για τον Απρίλιο είναι ενθαρρυντικά. Για συγκυριακούς λόγους, όπως ο χρόνος είσπραξης του μερίσματος ύψους 461 εκατ. ευρώ της Τράπεζας της Ελλάδας αντί για τον Μάρτιο που είχε προγραμματιστεί τον Απρίλιο, τα έσοδα από έμμεσους φόρους αναμένεται να έχουν σημαντική υπέρβαση έναντι του στόχου του προϋπολογισμού.
Το πρόβλημα στα φορολογικά έσοδα ήταν οι έμμεσοι φόροι και κυρίως ο ΦΠΑ, όπου καταγράφονται από την αρχή του χρόνου σχετικά μεγαλύτερες μειώσεις, λόγω του μεγαλύτερου lockdown της οικονομίας. Ωστόσο και εδώ, έχουμε έναν “κόφτη” της αναμενόμενης υστέρησης των φόρων από την πτώση του τζίρου λόγω της μεγάλης επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις αγορές των καταναλωτών έχει αυξήσει από μόνη της την είσπραξη ΦΠΑ κατά 15%, (περιορίζοντας ισόποσα την απώλεια ΦΠΑ) αντισταθμίζοντας την πτώση, από του περιορισμούς στην οικονομία.
Με αυτά τα δεδομένα για τον Μάιο αναμένεται υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού για τα έσοδα, καθώς εκτιμάται πως θα εκδηλωθεί και η αναβαλλόμενη κατανάλωση που επέβαλε το πολύμηνο lockdown της οικονομίας. Οι προσδοκίες βασίζονται στην αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών τους μήνες της πανδημίας που φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ. Όπως έδειξε το ολιγοήμερο άνοιγμα του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο, η αύξηση της κατανάλωσης σε τέτοιες περιπτώσεις, εκδηλώνεται αυτόματα με το άνοιγμα της αγοράς.
Αποκλείεται νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός
Η αναμενόμενη αύξηση των εσόδων ακόμη και πάνω από τους στόχους που έχει θέσει ο προϋπολογισμός, θα αποκλείσει όποιο ενδεχόμενο νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2021, λόγω των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Πριν λίγες ημέρες είχαμε την επέκταση του προϋπολογισμού των δαπανών κατά 3 δισ., από τα 7,5 δισ. που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2021 στα 10,5 δισ., λόγω των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι ο λογαριασμός της κρατικής αρωγής στην οικονομία, θα φτάσει για φέτος τα 15 δισ. ευρώ. Αν και το ποσό δεν θα έχει στο σύνολό του επίπτωση στα δημοσιονομικά, υπήρχαν ερωτηματικά αν την πρώτη επέκταση του προϋπολογισμού, θα ακολουθούσε και μια δεύτερη. Τούτο, με δεδομένο ότι θα συνεχιστούν τουλάχιστον και τον Μάιο, τα μέτρα στήριξης για τους κλάδους που παραμένουν ακόμη κλειστοί με κρατική εντολή, όπως οι επιχειρήσεις του πολιτισμού, του αθλητισμού, τα γυμναστήρια οι παιδότοποι και άλλες επιμέρους κατηγορίες.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 28/4/2021]