ΆΡΣΗ ΜΕΤΡΩΝ: ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

Το χρονοδιάγραμμα της απελευθέρωσης από τα “δεσμά” του lockdown μετά το Πάσχα περιέγραψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Με γνώμονα ένα ασφαλές Πάσχα για ένα ελεύθερο καλοκαίρι, τόνισε η κ. Πελώνη, η απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων παρατείνεται σε όλη την επικράτεια μέχρι τις 10 Μαϊου. Όπως διευκρίνισε όμως η απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων θα έλθει μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού το Σάββατο 15 Μαϊου.

Προανήγγειλε δε ουσιαστικά ότι με το άνοιγμα της εστίασης θα αρθεί και η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, παρέπεμψε όμως σε κεντρικές επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες,όπως και για το θέμα του SMS.

Υπενθυμίζεται ότι το πιθανότερο είναι και το SMS να καταργηθεί με το άνοιγμα της εστίασης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το Πάσχα, ειδικά στην Αττική η μετακίνηση απαγορεύεται τόσο εκτός ορίων της Περιφέρειας όσο και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας, επικοινωνίας διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους, μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας και κηδεία. Πάντοτε βέβαια με τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.

Για την τήρηση του μέτρου διεξάγονται -και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες- αυστηροί έλεγχοι, τόσο στις εθνικές οδούς και τους παράδρομους, όσο και στα λιμάνια.

Σημειώνεται ότι μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 10 το βράδυ και οι εκκλησίες μας θα λειτουργήσουν -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου- νωρίτερα. Υπενθυμίζεται η ανάγκη χρήσης μάσκας και τήρησης των αποστάσεων. Αλλά και η υποχρέωση περιορισμού των προσώπων που θα βρεθούμε στο γιορτινό τραπέζι σε δύο οικογένειες έως 9 άτομα εάν πρόκειται για κλειστό και έως 12 άτομα σε ανοιχτό χώρο.

Η κυβέρνηση έχει χαράξει οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τρεις βασικούς σταθμούς:

  • Επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους την Δευτέρα 3 Μαΐου.
  • Επαναλειτουργία Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων την Δευτέρα 10 Μαΐου.
  • Άνοιγμα του Τουρισμού και απελευθέρωση υπερτοπικών μετακινήσεων το Σάββατο 15 Μαΐου.

“Κάθε νέο βήμα-όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός- θα γίνεται με ασφάλεια, με συνεχή self-test, με αποστάσεις, με μάσκα, με ατομική υγιεινή, έτσι ώστε ό,τι ανοίγει να μη ξανακλείσει”, υπογράμμισε η κ. Πελώνη.

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 27/4/2021]