ΈΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021

Ενόψει έναρξης της αντιπυρικής περιόδου (01 Μαΐου 2021 – 31 Οκτωβρίου 2021) και στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) Χαλκιδικής, έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων εκδήλωσης αγροτοδασικών πυρκαγιών εξέδωσε το κάτωθι Δελτίο Τύπου:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 

ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ 

ΠΕΡ/ΚΗ ΠΥΡ/ΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

ΔΙ.Π.Υ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενόψει έναρξης της αντιπυρικής περιόδου (01 Μαιου 2021 – 31 Οκτωβρίου 2021) και στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν.) Χαλκιδικής, έχοντας ως στόχο την εξάλειψη των κινδύνων εκδήλωσης αγροτοδασικών πυρκαγιών υπενθυμίζει ότι:

Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, απαγορεύεται αυστηρά με οποιοδήποτε τρόπο

η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά

  • Δεν καίμε ξηρά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και απορρίμματα στην ύπαιθρο.
  • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (κάπνισμα μελισσών, οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξηρά χόρτα και κλαδιά.
  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα.
  • Δεν αφήνουμε απορρίμματα στο δάσος.
  • Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
  • Δε σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα.
  • Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.
  • Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.

Σημειώνεται ότι, από 11 Ιουνίου του 2020 δημοσιεύθηκε και ισχύει η 19η πυροσβεστική διάταξη, η οποία μεταξύ άλλων αφορά στη διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών σε οικοπεδικούς και ακάλυπτους χοίρους, αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Εφόσον αντιληφθείτε πυρκαγιά

Καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για το σημείο, όπου βλέπετε την πυρκαγιά. Μην κλείσετε το τηλέφωνο μέχρις ότου το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής σας ρωτήσει οποιαδήποτε πληροφορία θεωρεί απαραίτητη.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, η πλειονότητα των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια, ακούσια ή εκούσια. Υπενθυμίζεται δε ότι η εκούσια ή ακούσια πρόκληση πυρκαγιάς θεωρείται ποινικό αδίκημα και ο υπαίτιος διώκεται από το νόμο. Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τους τρόπους αυτοπροστασίας και δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς άλλα και άλλου έκτακτου γεγονότος μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr 

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας.

[ΠΗΓΗ: https://aetoshal.blogspot.com/, 27/4/2021]