ΣΤΙΣ 22 Η 29 ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΕ SMS – ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΕΣΤΙΑΣΗ

Στις 22 ή το αργότερο 29 του μήνα θα ανοίξει πλήρως το λιανικό εμπόριο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στα Παραπολιτικά Fm.

Ο υπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι δεν θα έχουμε την μέθοδο click away, αλλά μόνο το sms που θα επιτρέπει έως τρεις ώρες την παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα και τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα που ισχύουν.

Παράλληλα, στα μέσα Απριλίου θεωρείται πιθανή ημερομηνία για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Όπως είπε όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών.

Αργότερα, μιλώντας στον Real Fm ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε: «Εγώ δεν έχω δεσμευτεί σε ημερομηνία. Το 22 Μαρτίου το λέμε ως έναν σχεδιασμό υπό την αίρεση πάντα της πανδημίας. Και ο υπουργός Οικονομικών ως σενάριο το είπε, και πάντα ότι λέμε είναι υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας. Όμως για να το λέμε ολόκληρο, λόγω της παρουσίας του εμβολίου και των δεκάδων χιλιάδων καθημερινών πια εμβολιασμών, που αναμένονται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες τώρα που το εμβόλιο της AstraZeneca επιτρέπεται και στους άνω των 65. Σε 10 με 15 ημέρες που μεσολαβούν θα έχουμε σχεδόν μισό εκατομμύριο παραπάνω εμβολιασμένους. Άρα το τείχος προστασίας μεγαλώνει. Είναι ένα πράγμα τα κρούσματα, άλλο πράγμα οι καταλήψεις ΜΕΘ και κρεβατιών νοσοκομείων και οι θάνατοι».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Μπορεί και να τα καταφέρουμε στις 22 Μαρτίου υπό την αίρεση που σας είπα. Όταν έχεις φτιάξει ένα τείχος προστασίας στους ευάλωτους, αυτό αρχίζει να φαίνεται και στο ΕΣΥ», ενώ υπογράμμισε ότι «μέσα στον Μάρτιο νομίζω θα έχουμε ανοίξει την αγορά. Ο Μάρτιος θα είναι ο μήνας που θα ανοίξει η αγορά».

«Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται συγκλίνουν στη ρευστότητα, άλλωστε και αφού ανοίξει η αγορά  θα υπάρχουν μέτρα προστασίας για αρκετό διάστημα» σημείωσε. «Θα είμαστε εδώ να στηρίξουμε την επανεκκίνηση, σας το λέω και το υπογράφω», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη προανήγγειλε τη σταδιακή άρση του lockdown πριν το τέλος Μαρτίου, με άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κινείται βάσει των εισηγήσεων της Επιτροπής.

Εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, στόχος είναι να ανοίξει η δια ζώσης Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η αγορά έως τα τέλη του μήνα, εντός Απριλίου η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και σταδιακά τον Μάιο ο τουρισμός, σημείωσε η κ. Πελώνη, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι μέχρι τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας των 60 ετών και άνω, οι κατεξοχήν ηλικιακές ομάδες που βρίσκονται στις Μ.Ε.Θ. 

«Αυτό θα αποσυμπιέσει το Σύστημα Υγείας και θα μιλάμε πλέον για νέα φάση, καθώς  θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων», κατέληξε.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 9/3/2021]