ΣΥΣΚΕΨΗ Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Σε αυστηρότερη τήρηση των υφιστάμενων μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη συμφώνησαν σήμερα οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή φορέων της Θεσσαλονίκης και της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη στενή και διαρκή παρακολούθηση της πορείας των επιδημιολογικών δεδομένων, που έχουν επιβαρυνθεί το τελευταίο διάστημα, ώστε με τη συνεργασία όλων να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ένα πιθανό νέο κύμα της πανδημίας.

Στη σύσκεψη εκτός του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, συμμετείχαν πολλοί αξιωματούχοι ΟΤΑ και άλλων φορέων.

Μετά το πέρας της σύσκεψης έγιναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

Α. Τζιτζικώστας: «Εξετάσαμε αναλυτικά όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι σήμερα και πώς θα κινηθούμε από εδώ και στο εξής εν όψει ενός πιθανού νέου κύματος στην περιοχή μας. Συμφωνήσαμε από κοινού όλοι ότι θα προχωρήσουμε στην εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο τα υφιστάμενα μέτρα προστασίας. Ταυτόχρονα συζητήσαμε τη συμβολή που μπορεί να έχει καθένας μας στην προσπάθεια να αναχαιτίσουμε την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη. Θα είμαστε σε στενή συνεργασία όλο το επόμενο διάστημα με τους φορείς δημόσιας υγείας και τους εκπροσώπους της πραγματικής οικονομίας, που δοκιμάζεται. Απευθύνω νέα έκκληση σε όλους τους πολίτες: Τηρούμε πιστά τα μέτρα που είναι ήδη σε ισχύ, για να αποφύγουμε τη λήψη νέων επώδυνων περιοριστικών μέτρων, που αυτή τη φορά φοβάμαι θα λειτουργήσουν καταστροφικά για την οικονομία μας. Είναι στο χέρι όλων μας να το πετύχουμε και πιστεύω πραγματικά ότι θα τα καταφέρουμε».

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Είμαστε εδώ για λόγους ανάγκης. Η Θεσσαλονίκη, με κόπο, κατάφερε τον Νοέμβριο του 2020 να ξεπεράσει το πρόβλημα. Είμαστε εδώ σήμερα για να μην ξαναέχουμε τα ίδια. Ο ιός έχει έναν σύμμαχο, τον συνωστισμό. Παρακαλούμε πάρα πολύ όλους: Τηρήστε τους κανόνες. Ξέρουμε ότι έχετε κουραστεί, ξέρουμε ότι υπάρχει κόπωση, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολλοί θέλουν να εργαστούν σε επαγγέλματα που αυτή τη στιγμή είναι σε αναστολή. Ωστόσο, είμαστε μαζί σας με τις πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων, την ενίσχυση των ανέργων, τη στήριξη όλων εκείνων που υφίστανται ζημιά λόγω του κορονοϊού. Στη σημερινή σύσκεψη καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα: ότι θα τηρήσουμε τα μέτρα με προσήλωση, με σεβασμό και με αυστηρότητα. Ότι δεν θα αποκλίνουμε από τους κανόνες, για να μην υπάρξει διασπορά του ιού. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων, δεν έχουμε έκρηξη αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, είμαστε εδώ για να προλάβουμε πιθανούς νέους κινδύνους. Το φως στο τούνελ σιγά σιγά το βλέπουμε και δεν είναι άλλο από τους εμβολιασμούς. Οι εμβολιασμοί γίνονται με αρκετά μεγάλη ταχύτητα σε συνδυασμό με τον εφοδιασμό των εμβολίων. Σε λίγο ο κ. Χαρδαλιάς θα επισκεφτεί το νέο εμβολιαστικό κέντρο στη ΔΕΘ, που θα έχει τη δυνατότητα εμβολιασμού χιλιάδων πολιτών καθημερινά. Εγώ θα μεταβώ στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, προκειμένου σε σύσκεψη να εξετάσουμε πώς οι έλεγχοι θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Θα είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με τις τοπικές αρχές για να εμποδίσουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται από ασυνείδητους και αμελείς να ενισχύσουν αυτό που πρέπει να αποφύγει η πόλη: τη διασπορά του ιού. Θα νικήσουμε και θα απελευθερωθούμε όταν κάθε μέρα θα εμβολιάζουμε χωρίς προβλήματα τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας. Κάθε νέο κρούσμα, κάθε εισαγωγή σε ΜΕΘ, κάθε εισαγωγή σε απλή κλίνη σε νοσοκομείο εμποδίζει και αναστέλλει τους εμβολιασμούς. Διότι νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό ασχολείται με τη νοσηλεία κι όχι με τον εμβολιασμό. Αυτό αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητά μας. Καλούμε όλους παρά την κόπωση να σεβαστούν τους κανόνες, τους νόμους και τις εισηγήσεις των επιστημόνων, ώστε να πάμε προς την ‘απελευθέρωση’ μέσα σε λίγους μήνες».

Ν. Χαρδαλιάς: «Δεν υπάρχει θέμα πανικού, υπάρχει θέμα απόλυτης επιφυλακής. Δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής και αυστηρής τήρησης των υπαρχόντων μέτρων. Μέσα από αυτό το πλέγμα αντιμετωπίζουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην αύξηση του ιικού φορτίου σε κάθε περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη. Με συνεργασία και συνεννόηση θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και σε αυτή την κρίσιμη καμπή».

Κ. Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: «Το ότι βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ σημαίνει ότι έχουμε μια αναζωπύρωση. Αυτό σημαίνει με τη σειρά του ότι κάτι δεν κάνουμε καλά. Προφανώς θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, αλλά από την άλλη πλευρά μετά ένα χρόνο, μετά όλη αυτή την κόπωση και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε πολύ καλά αντανακλαστικά. Το αυτονόητο ότι ο καθένας μας πρέπει να προσέχει το επαναλαμβάνουμε όλοι. Αλλά εκείνο που πρέπει να πω ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι ότι άμεσα θα πρέπει να έχουμε αντιδράσεις για να ξέρουμε τι πρέπει να αλλάξουμε και που πρέπει να επέμβουμε, ώστε να μην ξαναζήσουμε το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2020, αλλά να παρέμβουμε με άμεσο και έξυπνο τρόπο. Αν φταίνε τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια ή λύκεια, αν θα πρέπει να εφαρμόσουμε διαφορετικούς κανόνες στην αγορά, αυτές είναι αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται με ταχύτητα και εξειδικευμένα για κάθε περιοχή της χώρας μας, πόσω μάλλον για τη Θεσσαλονίκη. Ετέθη το ζήτημα της τόνωσης της οικονομικής ζωής της πόλης, που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είμαστε όλοι σε εγρήγορση, δεν εφησυχάζουμε ούτε στιγμή και θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ο κάθε δημότης και καθένας με δικαιοδοσία, ώστε να μην ξαναγυρίσει ο χρόνος πίσω στον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020. Δεν έχουμε επιπλέον μέτρα αλλά είναι κάτι που πρέπει να το παρακολουθούμε κάθε μέρα. Βρισκόμαστε στις 15 Οκτωβρίου του 2020 όσον αφορά στο ιικό φορτίο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω από τις 15 Οκτωβρίου κι όχι μετά, όταν ζήσαμε τον εφιαλτικό Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Τα συνεισφέρουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα στην κινητικότητα, η οποία φέρνει και το πρόβλημα της διασποράς. Στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή, πλην της εστίασης, όλα τα άλλα λειτουργούν».

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, 4/2/2021]