ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΛΟΓΩ ASTRAZENECA

Ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό και νεότερων ηλικιακών ομάδων μετά την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής να μην χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στους πολίτες άνω των 65 ετών, ακολουθώντας τη γραμμή και άλλων χωρών της ΕΕ.

Η απόφαση φέρνει χρονικά πιο κοντά τον εμβολιασμό νεαρότερης ηλικίας με παρτίδες εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας από την οποία η Ελλάδα πρόκειται να παραλάβει 1.300.000 δόσεις μέχρι και τα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με αυτή την εξέλιξη, το αμέσως προσεχές διάστημα θα λειτουργούν ταυτόχρονα δύο εμβολιαστικές γραμμές:

  • αυτή που «τρέχει» ήδη για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
  • καθώς και μία δεύτερη για άτομα κάτω των 65 ετών, που θα εμβολιασθούν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αυτη την περίοδο πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα 80-84 χρόνων, ενώ έχουν προγραμματιστεί περίπου 700.000 ραντεβού για τους επόμενους δύο μήνες. Το σύνολο των πολιτών άνω των 85 που έχουν κλείσει ραντεβού είναι 172.000, ενώ το σύνολο των πολιτών 80-84 χρόνων είναι 145.000, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά.

Το προσεχές 10ήμερο εκτιμάται ότι θα ανοίξει ο προγραμματισμός των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 75-79 χρόνων. Εξετάζεται επίσης να ανοίξουν τα ραντεβού για όλους τους ασθενείς που βρίσκονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για πολύ σοβαρή νόσηση.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός των ραντεβού για όλους τους ηλικιωμένους, με τελευταία την υποομάδα των ατόμων ηλικίας 70-74 χρόνων.

Όπως όλα δείχνουν, τον Μάρτιο και εφόσον έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες δόσεις, θα δοθεί το «πράσινο φως» για να κλείσουν ραντεβού τα άτομα ηλικίας 60-69 ετών και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.

Δεδομένου του δυναμικού χαρακτήρα της εμβολιαστικής εκστρατείας, σε κάθε φάση προβλέπεται ότι μπορεί να γίνεται «προτεραιοποίηση μέσα στην προτεραιοποίηση», με έμφαση στις μεγαλύτερες ηλικίες και στη βαρύτητα των νοσημάτων.

Την ίδια στιγμή η εκτίναξη των κρουσμάτων (1.161 χθες και 1.241 την Τρίτη), φέρνει νέες σκέψεις για αυστηρότερα μέτρα, προτού η κατάσταση επιδεινωθεί και η απόφαση για ένα ακόμη σκληρό lockdown καταστεί αναπόφευκτη. Ένα από τα σενάρια αφορά απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Αττική από τις 6 το απόγευμα αντί για τις 9 το βράδυ και μετά, όπως ισχύει σήμερα. 

Ένα μέτρο, που ισχύει ήδη για τις «κόκκινες» περιοχές, με την Αττική, παρ’ ότι ανήκει σε αυτές, να έχει μέχρι σήμερα εξαιρεθεί στην λογική ότι λόγω του πληθυσμού μπορεί να προκληθεί συμφόρηση τις ώρες πριν την απαγόρευση, και άρα η επίπτωση του μέτρου να φέρει το αντίθετο, από το επιδιωκόμενο, αποτέλεσμα. Το ενδεχόμενο είχε αφήσει ανοικτό χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ένα δεύτερο σενάριο που αναμένεται να συζητήσουν οι ειδικοί αφορά το ενδεχόμενο πιο αυστηρών τοπικών lockdown σε περιοχές όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όπως η Αχαΐα. Ένα τρίτο θέμα που βάζουν ξανά στην συζήτηση κάποιοι ειδικοί, αφορά τα σχολεία. Εδώ εξακολουθούν να υπάρχουν «φωνές» σύμφωνα με τις οποίες αυτά πρέπει να κλείσουν ξανά, χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να ασπάζεται τέτοιες απόψεις. Υπέρ του κλεισίματος των σχολείων τοποθετείται ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μέλος της επιτροπής των ειδικών, η οποία συνεδριάζει αύριο για να οριστικοποιήσει την εισήγηση που θα κάνει προς την κυβέρνηση για την τυχόν λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.

Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών

Αύριο, αναμένεται να γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις για την απόφαση που έλαβε χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με το «απαγορευτικό» στην χορήγηση σε άτομα άνω των 65 ετών του εμβολίου της AstraZeneca. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λόγοι που οδήγησαν τα μέλη της επιτροπής στην συγκεκριμένη απόφαση σχετίζονται με το γεγονός πως στις έως σήμερα κλινικές μελέτες δεν συμμετείχε μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων, κάτι που έχει επισημανθεί και από τις αρμόδιες αρχές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που κατέληξαν σε ανάλογη απόφαση. 

Το ζήτημα θα ξανασυζητηθεί από την Επιτροπή Εμβολιασμών σε περίπου ένα μήνα, όταν θα υπάρχουν και τα δεδομένα τής εν εξελίξει κλινικής μελέτης της εταιρείας στην Αμερική, στην οποία συμμετέχουν και 7.500 άτομα μεγάλης ηλικίας.

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχες αποφάσεις έχουν λάβει αρκετές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Σουηδία, η Πολωνία και η Ιταλία.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για ηλικιακό όριο χορήγησης του εμβολίου σε ενηλίκους θα φέρει χρονικά πιο κοντά τον εμβολιασμό ατόμων νεότερων ηλικιών -παράλληλα με τις πιο μεγάλες ηλικίες-, αφού από τις 10 Φεβρουαρίου έως το τέλος Μαρτίου η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει 950.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Ουσιαστικά θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα δύο εμβολιαστικές γραμμές, αυτή που ήδη «τρέχει» για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μία δεύτερη για άτομα κάτω των 65 ετών, που θα εμβολιασθούν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 4/2/2021]